נאונטולוגיה

הערכת תוצאות שתי גישות להעלאה הדרגתית בקצב האכלת פגים (N Engl J Med) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים מבריטניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי במקרים של פגות קיצונית או יילודים במשקל לידה נמוך מאוד, אין הבדל בהישרדות ללא ליקוי נוירו-התפתחותי בדרגה בינונית או חמורה בעקבות העלאה הדרגתית של נפח כלכלת החלב בקצב של 30 מ”ל/ק”ג ביום, בהשוואה לעליה בקצב של 18 מ”ל/ק”ג ביום.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממצאים קודמים מצאו כי העלאה איטית של נפח הזנה אנטרלית של פגים מלווה בסיכון מופחת ל-Necrotizing Enterocolitis, אך לצד סיכון מוגבר להופעה מאוחרת של אלח-דם. עם זאת, מאחר ולא היו נתונים זמינים ממחקרים אקראיים, הם השלימו מחקר אקראי שכלל פגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד או יילודים בעלי משקל לידה נמוך מאוד, אשר חולקו באקראי להעלאת קצב החשיפה לחלב במרווחים של 30 מ”ל/ק”ג משקל גוף (עליה מהירה) או 18 מ”ל/ק”ג (עליה איטית) עד להשגת נפח הזנה מלא.

התוצא העיקרי היה הישרדות ללא ליקוי נוירו-התפתחותי בדרגה בינונית או חמורה לאחר 24 חודשים. תוצאים משניים כללו את המרכיבים של התוצא העיקרי, הופעה מאוחרת של אלח-דם, Necrotizing Enterocolitis ושיתוק מוחין.

מבין 2,804 יילודים שחולקו באקראי במסגרת המחקר, הערכת התוצא העיקרי הייתה אפשרית ב-1,224 משתתפים (87.4%) בקבוצת העליה המהירה בקצב החשיפה לחלב וב-1,246 (88.7%) מאלו בקבוצת העליה האיטית בקצב החשיפה לחלב.

שיעורי הישרדות ללא מוגבלות נוירו-התפתחותית בדרגה בינונית או חמורה לאחר 24 חודשים עמדו על 65.5% בקבוצת העליה המהירה בחשיפה לחלב ועל 68.1% בקבוצת העליה האיטית בחשיפה לחלב (יחס סיכון מתוקן של 0.96, רווח בר-סמך 95% של 0.92-1.01). שיעורי הופעה מאוחרת של אלח-דם עמדו על 29.8% ועל 31.1%, בהתאמה (יחס סיכון מתוקן של 0.96, רווח בר-סמך 95% של 0.86-1.07). שיעורי Necrotizing Enterocolitis עמדו על 5.0% ו-5.6%, בהתאמה (יחס סיכון מתוקן של 0.88, רווח בר-סמך 95% של 0.68-1.16).

החוקרים מסכמים וכותבים כי במקרים של פגות קיצונית או משקל לידה נמוך מאוד, אין הבדל בהישרדות ללא ליקוי נוירו-התפתחותי בדרגה בינונית או חמורה בעקבות העלאה הדרגתית של נפח החשיפה לחלב בקצב מהיר של 30 מ”ל/ק”ג ביום, בהשוואה לעליה איטית יותר בקצב של 18 מ”ל/ק”ג ביום.

N Engl J Med. 2019 Oct 10;381(15):1434-1443

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי :

בעבר היה חשש שמא עליה מהירה בכלכלה הפומית בפגים קטנים תגרום לעלייה בשיעורי התמותה והתחלואה (ובעיקר NEC). מחקר זה, ומחקרים לפניו מזימים את הטענה כי עליה מהירה בנפחי הכלכלה הפומית טומנת בחובה סיכון לפגים הקטנים. כולי תקווה, שבשל קבוצת המחקר הגדולה ישתכנעו הניאונטולוגים להעלות את הכלכלה בקצב מהיר ובכך להימנע לפחות מעירוי הנוזלים. מחקר זה מבטל את הטענה כי קצב איטי של עלייה בכמויות הכלכלה מגן על הפגים הקטנים מפני סיבוכים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה