נאונטולוגיה

שיפור מגמות היארעות דימום תוך-חדרי חמור בפגים שנולדו לפני שבוע 32 להיריון (Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood. Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מאוסטרליה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לצד ההישרדות המוגברת של פגים שנולדו לפני שבוע 32 להיריון במהלך השנים האחרונות, נרשמה ירידה בשיעורי היארעות דימום תוך-חדרי חמור, בפרט בתקופה האחרונה.  ירידה זו מקבילה לירידה בשיעורי גורמי סיכון להתפתחות דימום תוך-חדרי חמור.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לתאר את המגמות וגורמי הסיכון לדימום תוך-חדרי חמור בקרב פגים שנולדו לפני 32 שבועות הריון. הם השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסיה מאוסטרליה וניו-זילנד, אשר כלל את כל הפגים שנולדו לפני 32 שבועות הריון ברשת Australian and New Zealand Neonatal Network בין 1995 ועד 2012 (תוך חלוקת התקופה לשלוש קבוצות בנות 6 שנים).

מדגם המחקר כלל 70,068 יילודים וההישרדות הכוללת עד לשחרור עלתה מ-89% עד 93% לאורך שלוש תקופות זמן. עם ירידה בשיעור המקרים עם דימום תוך-חדרי מ-23.6% ל-21.3% מהתקופה הראשונה לשלישית (p<0.001), בהתאמה, וכן נרשמה ירידה בשיעור השורדים שפיתחו דימום תוך-חדרי חמור (4.0%, 3.3% ו-2.8%, בהתאמה, P<0.001).

לאורך הזמן תועדו פחות סיבוכים לפני הלידה, עליה בהיקף הטיפול בסטרואידים לפני הלידה ושיעור גבוה יותר של לידות לאחר ניתוח קיסרי. שיעור קטן יותר מהיילודים הונשמו לאחר הלידה, אובחנו עם מדד אפגר נמוך לאחר חמש דקות, פיתחו אלח-דם או נדרשו לנקז בשל חזה אוויר.

לאחר תקנון לערפלנים החוקרים זיהו ירידה משמעותית בסיכויים לדימום תוך-חדרי חמור מהתקופה הראשונה עד השלישית (יחס סיכויים מתוקן של 0.8). גורמים שנקשרו עם התפתחות דימום תוך-חדרי חמור כללו העדר טיפול בסטרואידים לפני הלידה (יחס סיכויים מתוקן של 1.7), מגדר זכרי (יחס סיכויים מתוקן של 1.3), מדד אפגר נמוך מ-7 לאחר חמש דקות (יחס סיכויים מתוקן של 2.0), הנשמה בלידה (יחס סיכויים מתוקן של 2.0), גיל הריון מוקדם באופן קיצוני (יחס סיכויים מתוקן של 4.0), לידה מחוץ למרכז שלישוני עם יחידת טיפול נמרץ יילודים (יחס סיכויים מתוקן של 1.6) ולידה נרתיקית (יחס סיכויים מתוקן של 1.4).

החוקרים מסכמים וכותבים כי לצד עליה בהישרדות פגים שנולדו לפני 32 שבועות הריון נרשמה ירידה בהיארעות דימום תוך-חדרי חמור לאורך 18 שנות המחקר, בפרט בשנים האחרונות.

Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2019 Jun 14

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מחזק את המגמה של השיפור בתוצאות הפגים הקטנים לאורך 20 השנה האחרונות. משמח לשמוע כי ישנו שיפור הן בתמותה והן בשכיחות הדימומים המוחיים הרציניים בקרב השורדים. תוצאה שכולנו שואפים אליה ולכך מכוון פרוייקט “שומרי הראש” בארץ.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: הפסקת או לקיחת אספירין במטופלים.

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: הפסקת או לקיחת אספירין במטופלים.

    פרופ’ רז עוסק בהפסקת/לקיחת אספירין במטופלים, ומתייחס למאמר שפורסם לאחרונה ב-JAMA בו נמצא שבמטופלים ללא אינדיקציה לנטילת אספירין, הפסקת הטיפול הביאה לעליה בסיכון לאירועים לבביים, בעוד שהמשך נטילת הטיפול לא נקשרה לעליה משמעותית בסיכון לדימום. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • אמבוליזציה של הרחם עשויה למנוע צורך בכריתת רחם בנשים עם דימום לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Society of International Radiology)

    אמבוליזציה של הרחם עשויה למנוע צורך בכריתת רחם בנשים עם דימום לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Society of International Radiology)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Society of International Radiology עולים שיעורי הצלחה גבוהה לאמבוליזציה של עורק הרחם בשליטה בדימום לאחר-לידה ומניעת צורך בכריתת רחם בנשים רבות עם דימום לאחר לידה. אמבוליזציה של עורק הרחם הינה פרוצדורה זעיר-פולשנית הכוללת הזרקת חלקיקים קטנים החוסמים זמנית את זרימת הדם לעורקי הרחם. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי […]

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

  • הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בעת מסירת מידע פרוגנוסטי להורים לפגים אודות סיכון לסיבוכים, הורים לפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד עשויים להעדיף הצגת המסרים באופן אופטימי ולא פסימי. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    בנשים לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (תסמונת Asherman Syndrome) שלושה גורמים עשויים לנבא את הסיכוי ללידת חי, כולל שיפור בדימום וסתי, עובי רירית רחם לאחר-ניתוח ועדות להידבקויות חוזרות בדרגה מינימאלית בבדיקת היסטרוסקופיה חוזרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Fertility & Sterility. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון גורמים בלתי-תלויים העשויים להשפיע על סיכויי לידת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה