נאונטולוגיה

להיפוגליקמיה ביילוד השפעות ארוכות-טווח על התפתחות הילד (Neonatology) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

להיפוגליקמיה ביילוד עשויה להיות השפעה שלילית ארוכת-טווח על התפתחות הילד, אשר עשויה לבוא לידי ביטוי מאוחר יותר במהלך חיי הילד, כך טוענים מומחים במאמר שפורסם בכתב העת Neonatology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפוגליקמיה הינה הבעיה המטבולית הנפוצה ביותר ביילודים, אך אין סף מקובל להגדרת ריכוז סוכר בטוח בדם, בשל אי-ודאות בכל הנוגע להשפעות על התפתחות הילד. כעת הם ביקשו להשלים סקירה שיטתית במטרה לקבוע את הקשר בין היפוגליקמיה ביילוד על תוצאות נוירו-התפתחותיות בילדות ובהתבגרות.

החוקרים ערכו חיפוש במאגרי Medline, Embase, CINAHL ו-PsycINFO עד פברואר 2018. הם כללו מחקרים שכללו לפחות תוצא אחד שהוגדר מראש והשלימו השוואה שכללה יילודים עם חשיפה להיפוגליקמיה, אל מול אלו שלא נחשפו להיפוגליקמיה. מחקרים שכללו יילודים עם מומים מולדים, הפרעות מטבוליות מולדות והיפראינסולינזם מולד, לא נכללו בסקירה זו.

החוקרים סקרו 1,665 מחקרים, 61 מהם נבחנו במלואם ו-11 מחקרים (12 פרסומים) נכללו בסקירה. בילדות מוקדמת, היפוגליקמיה ביילודים לא נקשרה עם ליקוי נוירו-התפתחותי (1,657 יילודים; יחס סיכויים של 1.16, רווח בר-סמך 95% של 0.86-1.57), אך נקשרה עם הפרעה בתפקוד מוטורי-ראייתי (508 יילודים; יחס סיכויים של 3.46, רווח בר-סמך 95% של 1.13-10.57) והפרעה בתפקוד ניהולי (463 יילודים; יחס סיכויים של 2.50, רווח בר-סמך 95% של 1.20-5.22).

באמצע תקופת הילדות, היפוגליקמיה ביילוד לוותה בליקוי נוירו-התפתחותי (54 יילודים; יחס סיכויים של 3.62, רווח בר-סמך 95% של 1.05-12.42) ורמה נמוכה של ידיעת קרוא וכתוב (1,395 יילודים; יחס סיכויים של 2.04, רווח בר-סמך 95% של 1.20-3.47) ומספרים (1,395 יילודים; יחס סיכויים של 2.04, רווח בר-סמך 95% של 1.21-3.44). לא היו נתונים זמינים אודות מתבגרים.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים אקראיים לקביעת הטיפול הטוב ביותר ביילודים בסיכון להיפוגליקמיה, עם מעקב ארוך-טווח לפחות עד גיל בית-ספר.

Neonatology 2018 November 8, 115 (2): 116-126

הערות עורך מדור נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

למרות שעדיין לא קיימת תמימות דעים בקשר להגדרת ההיפוגליקמיה, מחקר גדול זה מראה כי להיפוגליקמיה בינקות ישנה השפעה ארוכת טווח. יש לזכור כי מחקר זה הינו רטרוספקטיבי ולכן ההגדרות וההתערבויות היו שונות במעט בכל מחקר, אולם בכל זאת עדיין נראה כי ישנה חשיבות לניטור ילודים בסיכון להיפוגליקמיה ובמידה ומתגלה כזו לטפל. כפי שנכתב בסיכום למאמר, נראה שיש מקום למחקר פרוספקטיבי גדול כדי לענות על השאלה הזו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פרוטוקול מחקר Hypobar להערכת מקומו של Canagliflozin להקלה על אירועי היפוגליקמיה לאחר ניתוח בריאטרי (Diabet Med)

    פרוטוקול מחקר Hypobar להערכת מקומו של Canagliflozin להקלה על אירועי היפוגליקמיה לאחר ניתוח בריאטרי (Diabet Med)

    במאמר חדש שפורסם בכתב העת Diabetic Medicine מדווחים החוקרים על הפרוטוקול של מחקר קליני בשם HypoBar I להערכת מקומו של Canagliflozin בטיפול להקלה על אירועי היפוגליקמיה לאחר ניתוח בריאטרי. היפוגליקמיה לאחר ניתוח בריאטרי הינו סיבוך נדיר אך מגביל מאוד, אשר לרוב מדווח לאחר ניתוח מעקף קיבה. הפתופיזיולוגיה בבסיס היפוגליקמיה לאחר ניתוח בריאטרי אינה מובנת היטב […]

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

  • הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בעת מסירת מידע פרוגנוסטי להורים לפגים אודות סיכון לסיבוכים, הורים לפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד עשויים להעדיף הצגת המסרים באופן אופטימי ולא פסימי. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    בנשים לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (תסמונת Asherman Syndrome) שלושה גורמים עשויים לנבא את הסיכוי ללידת חי, כולל שיפור בדימום וסתי, עובי רירית רחם לאחר-ניתוח ועדות להידבקויות חוזרות בדרגה מינימאלית בבדיקת היסטרוסקופיה חוזרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Fertility & Sterility. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון גורמים בלתי-תלויים העשויים להשפיע על סיכויי לידת […]

  • טיפול שמרני בטוח לשלייה נעוצה (AJOG)

    טיפול שמרני בטוח לשלייה נעוצה (AJOG)

    שיעורי התחלואה האימהית בקרב נשים עם שלייה נעוצה היו דומים כשבוצע ניהול באסטרטגיות חלופיות לניתוח קיסרי, כך עולה ממחקר שפורסם ב-American Journal of Obstetrics and Gynecology.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה