נאונטולוגיה

ההשפעה של סוכרת אימהית על תחלואה ותמותה של פגים במשקל לידה נמוך מאוד (JAMA Pediatr)

סוכרת בהיריון מלווה בשיעור גבוה פי 2-3 של לידה מוקדמת מאוד, בהשוואה לנשים ללא סוכרת. ובקרב יילודים שנולדו לאחר פחות מ-32 שבועות היריון סיכון גבוה לתחלואה חמורה ותמותה. עם זאת, עד כה לא היו נתונים אודות הקשר בין סוכרת אימהית ובין הסיכונים הללו. כעת, במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים כי בנוכחות משאבים זמינים, סוכרת אימהית אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה באשפוז או תחלואה חמורה בקרב יילודים שנולדו לאחר פחות מ-32 שבועות היריון, במשקל לידה נמוך מ-1,500 גרם.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשרים בין סוכרת אימהית ובין תמותה באשפוז, כמו גם תחלואה של יילודים שנולדו מוקדם מאוד ובמשקל לידה של פחות מ-1,500 גרם. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל שבע מדינות בעלות הכנסה גבוהה (ביניהן ישראל), שהן חלק מפרויקט International Neonatal Network for Evaluating Outcomes in Neonates והתבסס על איסוף נתונים פרוספקטיבי אודות 76,360 פגים שנולדו מוקדם מאוד (לאחר 24-31 שבועות הריון), ללא מומים מולדים, בתקופה שבין ינואר 2007 ועד דצמבר 2015, במשקל לידה של פחות מ-1,500 גרם.  מבין המשתתפים הללו, 3,280 יילודים (4.3%) נולדו לאימהות עם סוכרת.

התוצא העיקרי של המחקר היה תמותה באשפוז. תוצאים משניים כללו תחלואה חמורה ביילוד, כולל דימום תוך-חדרי בדרגה 3-4, CPVL (Cystic Periventricular Leukomalacia), רטינופתיה של פגות הדורשת טיפול, BPD (Bronchopulmonary Dysplasia) ומחלות אחרות, כולל מצוקה נשימתית, טיפול ב-PDA (Patent Ductus Arteriosus) ו-NEC (Necrotizing Enterocolitis).

משקל הלידה הממוצע של צאצאים לאימהות עם סוכרת היה גבוה יותר משמעותית (משקל לידה ממוצע של 1,081 גרם) בהשוואה ליילודים לאימהות ללא סוכרת (משקל לידה ממוצע של 1,027 גרם). אימהות עם סוכרת היו מבוגרות יותר, עם שכיחות גבוהה יותר של יתר לחץ דם, טיפול בסטרואידים לפני הלידה ולידה בניתוח קיסרי, בהשוואה לאימהות ללא סוכרת. יילודים לאימהות עם סוכרת נולדו בשבוע היריון מתקדם יותר, בהשוואה ליילודים לאימהות ללא סוכרת.

שיעורי התמותה באשפוז (6.6% לעומת 8.3%) ומשלב תמותה ותחלואה חמורה (31.6% לעומת 40.6%) היו נמוכים יותר בקרב יילודים לאימהות עם סוכרת. עם זאת, בניתוח מתוקן לא זיהו החוקרים הבדלים משמעותיים בשיעורי התמותה באשפוז (יחס סיכויים מתוקן של 1.16, רווח בר-סמך 95% של 0.97-1.39) או במשלב של תמותה ותחלואה חמורה (יחס סיכויים מתוקן של 0.99 רווח בר-סמך 95% של 0.88-1.10).

החוקרים כותבים כי למעט מספר חריגים, התוצאים ביילודים לאימהות עם ובלי סוכרת היו דומים, ללא תלות במין היילוד, שבוע ההיריון או המדינה בה נולד.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במדינות בעלות הכנסה גבוהה, סוכרת אימהית לא לוותה בסיכון מוגבר לתמותה באשפוז או תחלואה חמורה בקרב פגים שנולדו מוקדם מאוד ובמשקל לידה נמוך מאוד.

JAMA Pediatr. 2018 Sep 1;172(9):867-875

לידיעה ב-PubMed

הערות עורך נאונטולוגיה ד”ר ברנרד ברזילי:

אנו יודעים כי ילודים לאימהות סוכרתיות חשופים ליותר סיבוכים כשמדובר בילודים במועד. ישנם פחות נתונים לגבי פגים ובמיוחד פגים צעירים יותר. יש לזכור כי המגבלה של המחקר הנוכחי היא בכך שאלה ילודים שכבר נולדו קטנים ממשקל 1,500 גר’ ולא מדובר במחקר פרוספקטיבי שבו נבדקו נשים עם סוכרת וכאלה שלא. כלומר, המחקר בדק מה הפרוגנוזה לאחר שכבר ילדו פגים במשקל לישה נמוך במיוחד בין אימהות סוכרתיות וכאלה שלא. התוצאה, המעט מפתיעה, היא שאין הבדל משמעותי לילוד שנולד במשקל של פחות מ-1,500 גר’ לעובדה שלאימו היתה סוכרת אם לאו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה