נאונטולוגיה

מדד אולטרה-סאונד ריאתי מנבא צורך בסורפקטנט במקרים של פגות קיצונית (Pediatrics) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

ישנם מספר מדדי אולטרה-סאונד ריאתי (LUS או Lung Ultrasound Score) להערכת שינויים ריאתיים במבוגרים עם מחלות ריאה רסטריקטיביות. כעת, במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדד LUS עשוי לשמש לחיזוי הצורך בטיפול בסורפקטנט בפגים שנולדו לפני 30 שבועות היריון עם תסמונת מצוקה נשימתית (RDS או Respiratory Distress Syndrome).

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למדד LUS מותאם ליילודים עם קורלציה טובה עם החמצון ועשוי לנבא את הצורך בטיפול בסורפקטנט בפגים עם תסמונת מצוקה נשימתית. עם זאת, לא היו נתונים זמינים אודות מדד זה במקרים של פגות קיצונית, אוכלוסיה בה ישנה חשיבות רבה לטיפול בסורפקטנט במועד.

החוקרים שיערו כי מדד LUS עשוי לשמש כמדד מהימן במקרים של פגות קיצונית עם RDS, תחת טיפול ב-CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). הם ביקשו לבחון את הדיוק האבחנתי של LUS בניבוי הצורך בטיפול בסורפקטנט וטיפול חוזר באוכלוסיה זו.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי להערכת הדיוק האבחנתי בין 2015-2016 במרכז שלישוני. מדגם המחקר כלל יילודים שנולדו לאחר עד 30 שבועות היריון עם RDS, אשר טופלו ב-CPAP. סורפקטנט ניתן על-בסיס סף דרישה לחמצן, בהתאם להנחיות האירופאיות ומדד LUS לא שימש להנחיית ההחלטה לטיפול. עוד חושב מדד LUS לאחר האשפוז להערכת הדיוק האבחנתי של מדד זה לניבוי טיפול וטיפול חוזר בסורפקטנט.

המחקר כלל 133 יילודים; 68 (51%) קיבלו מנה אחת של סורפקטנט ו-19 (14%) קיבלו שתי מנות של סורפקטנט. מהנתונים עלתה קורלציה משמעותית בין מדד LUS ובין מדד החמצון, גם לאחר תקנון לגיל ההיריון. החוקרים כותבים כי מדד LUS עשוי לשמש לחיזוי מדויק של הצורך במנת סורפקטנט ראשונה (שטח מתחת לעקומה של 0.94, p<0.0001) וכן צורך לטיפול נוסף בסורפקטנט (שטח מתחת לעקומה של 0.83, P<0.0001). הדיוק הכולל לניבוי טיפול וטיפול חוזר בסורפקטנט עמד על 89% ו-72%, בהתאמה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מדד LUS עשוי לשמש לחיזוי הצורך בטיפול בסורפקטנט בפגים שנולדו לפני 30 שבועות היריון עם תסמונת מצוקה נשימתית.

Pediatrics. 2018 Aug 14

לידיעה ב-PubMed

הערות עורך מדור נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

לאחרונה מתרבה בעולם השימוש ב-US ריאות לשם אבחנה וטיפול ביילודים. ניתן לשייך חלק מהתנופה הזו לאפשרות חשיפה פחותה יותר לקרינה ובחלקה למגמה רחבה יותר הנקראת Point Of Care UltraSound או בקיצור POCUS. מגמה זו כוללת שימושים יחודיים במכשיר האולטראסאונד ע”י קלינאים (במקרה שלנו ניאונטולוגים) על מנת למטב את הטיפול בחולים. במסגרת הניאונטולוגיה מדובר בעיקר על US מח, אקו לב וכעת גם על US ריאות. ישנה ספרות הולכת ומתפתחת על השימושים השונים שניתן לעשות עם US ריאות בעיקר באבחון מצבים שונים (RDS, TTN, נוזל פלאורלי, חזה אוויר) וכן טיפולי (למשל, החדרת נקז חזה בהדרכת US). בעבודה הזו מצאו החוקרים קורלציה טובה בין הצורך בסורפקטנט לבין הממצאים בבדיקת על-קול של הריאות בפגים קטנים (מתחת לשבוע 30 להריון). איני בטוח שכולנו זקוקים ל-US ריאות כדי להחליט האם הפג זקוק לסורפקטנט אולם עלינו להיות מודעים להתפתחות ה-POCUS ולנסות ולהבין כיצד זה יכול לעזור לנו ע”מ לטפל טוב יותר ביילודים הבשלים ובפגים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה