נאונטולוגיה

סיכום 2003 – האירועים הבולטים והחשובים של השנה שחלפה

בהמשך לתגובות ולהצעות שנשלחו על ידיכם, הקוראים, והמלצות העורכים, הנה רשימה ראשונית של האירועים הבולטים ברפואה בשנת 2003 , בהתאם לתחומי ההתמחות השונים:

קרדיולוגיה – ד”ר נהיר: התפתחות השימוש בסטנט המצופה מסוג הסייפר היא האירוע/מגמה הבולטת ביותר בקרדיולוגיה ב- 2003 , אשר תמשיך להשפיע על כל עולם הקרדיולוגיה לתקופה ארוכה.

רפואת ריאות – ד”ר שוורץ: פיתוח המכשיר החדש לצורך אבחון הצללות החשודות כגידול הנמצאות בפריפרית הריאה, ה- navigator הוא פריצת הדרך החשובה בתחום רפואת הריאות ב- 2003, אשר עשוייה להוות כלי חשוב ומתקדם לגילוי מובחן של סרטן ריאה, שכידוע הוא הסרטן הקטלני ביותר שהסיכוי לנצחו קשור בקשר ישיר ליכולת הגילוי המוקדם.

תזונה – פרופ’ מדר: השמנה הפכה למחלה אפידמית נוראית. השנה הוקדשה תשומת לב לגישה שונה לטיפול. אי לכך הורמוני מעי חדשים המעורבים בהשמנה, קבלו תאוצה במחקר.

אורטופדיה – ד”ר גבעון: הגנום האנושי – פענוח הגנום מביא לכך שמחלות אורטופדיות גנטיות שטופלו עד היום רק בתוצאותיהן , כעת ניתן יהיה להלחם במקור הבעיה ואולי אף למנוע אותה,  ולא רק לטפל בתוצאותיה.

גריאטריה – ד”ר ליבוביץ: לדעתי האירוע הבולט ביותר בעולם הרפואה ב 2003  הוא השלמת פרויקט הגנום האנושי. מלאכה זו   החלה ב-1990  והסתיימה ב- 2003 .  שנה בעלת סימליות נוספת בהקשר זה !  ב-2003 מלאו 50 שנה מאז פירסמו   ואטסון וקריק  את מבנה ה DNA (שזיכה אותם בפרס נובל).  במבט קדימה לעוד 50 שנה נראה עולם רפואי עם אפשרויות מניעתיות וטיפוליות מרחיקות לכת.

ראויים לציון  שני אירועים נוספים  :

מגפת ה SARS על משמעותה האפידמיולוגית  הכוללת תזכורת על חשיבותם של שקיפות, דווחי אמת, ונקיטת אמצעים נמרצים להגבלת התפשטות  מחלה וירלית. (Emerging Infectious Dis, 2003, 9:1042-1045 )

הפרסום האחרון על הקולונוסקופיה הוירטואלית באמצעות  CT שדווח על יעילות שיטה זו לגילוי גידולים אצל אנשים אסימפטומטיים בעלי סיכון ממוצע   (2191-2200 :NEJM,2003,  349  )

מחלות זיהומיות – פרופ’ רובינשטיין: 

 SARS היה ללא ספק אחד מהמאורעות הסוערים של השנה וגרם מחד לפחד עולמי עצום בפני מחלה בלתי ידועה וקטלנית  ולנזקים כלכליים עצומים בקנדה ובמזרח אסיה.
 מאידך גיסא הוכיחה ההתפרצות את היכולות המדעיות העצומות של העולם, את הכוח וליכוד האמצעים והמומחים שאיגוד הבריאות העולמי יכול ומסוגל להפעיל, וכן את העובדה שכשהעולם רוצה, הוא מסוגל להתגייס לפיתרון בעיות רפואיות-מדעיות מורכבות.

תוך כשלושה שבועות ניתן היה לבודד ולאפיין את הנגיף ללמוד את האפידמיולוגיה של ההיתפרצות, לאתר את המקור ולהבין את המהלך הקליני הקשה של המחלה.

 בד בבד ניתקל העולם באי יכולת לרפא את הזיהום מחמת חוסר כלים תרפויטיים מתאימים למחלה וויראלית ובפיגור עצום ביכולת הכנת תרכיבים כנגד מחלה זו.


קרוב לוודאי ומחלה זו לא תחזור שכן מקור המחלה (בעל החיים) אותר וארצות שניסו להעלים את ההתפרצות מסיבותיהן הן גונו ע”י העולם וגרמו להמשך ההתפרצות ולאי מיגורה המיידי.

עם זאת, עדיין נשאר הפוטנציאל להדבקות במעבדה כפי שאכן כבר קרה, ו…לשימוש הנגיף ככלי נשק של מלחמה ביולוגית.

רפואת ילדים – פרופ’ פריאר:


אחת התגליות החשובות ברפואת הילדים בשנת 2003, התגלית שהתרופה “גנטמיצין” מתקנת את הפגם הגנטי במחלת לייפת כיסתית (cystic fibrosis) . תגליתו של ד”ר מיכאל וילשנסקי מבית-החולים שערי צדק. יש לקוות שהמדענים יחפשו כעת חומר בעלת השפעה דומה, אך ללא הרעילות של “גנטמיצין” ואז קימת אפשרות שניתן יהיה לטפל בחולי CF עם המוטציה הנקראת stop mutation .  ישנן מחלות תורשתיות אחרות להם צורה דומה של מוטציה, ויתכן שגם  אותן יהיה אפשר לטפל בעזרת תרופות מסוג זה.

קטי נווה (מומחית לטיפול בפצעים) :


אני חושבת הנושא של רמדיה פורמולה – הוא אחד הארועים הבולטים בישראל בשנת 2003 – תינוקות שחולים במחלת BERIBERI ואף אחד גם לא מעלה על דעתו, שתסמונת כזו יכולה להופיע במילניום השלישי ( ולא בעולם השלישי… ) – מה שמזכיר לנו – שצריך גם לחשוב תמיד על הבלתי יאומן! 

סיכום המערכת

לסיכום, אין ספק שהייתה זו שנה מעניינת ומאתגרת. נקווה ונאחל לכולנו ששנת 2004 תביא עימה גילויים, פיתוחים וגישות חדשות שיביאו לרפואה טובה יותר !

אנחנו ב- e-Med מציינים את שנת 2003 גם כשנת אבן דרך: התחלנו את השנה עם כ- 8,000 מנויים, עשרים מדורי התמחות וכ- 25,000 ביקורים חודשיים באתר. אנו מסיימים את 2003 עם קרוב ל- 12,000 מנויים, כ- 60,000 ביקורים חודשיים באתר ו- 26 מדורי התמחות שונים. ועוד היד נטויה …נשתדל גם השנה, ובמשנה תוקף, להביא בפניכם את האירועים וההתפתחויות החדשות בתחומים השונים, בעולם ובארץ, בזמן אמת, באמינות ומקצועיות מירבית. את האנרגיה לעבודה בלתי פוסקת זו אנו שואבים מההיענות שלכם, מהתגובות שלכם ומכך שרבים מכם הפכו את e-Med לאחר מערוצי המידע המקצועי הראשיים שלהם. כשאתם עושים זאת וגם מבקרים אצל הספונסרים שלנו ע”י הקלקה על הבאנרים…אתם גם מסייעים לנו לממן את הפעילות המורכבת הזו… 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה