פנימית

הלכה ורפואה ב’יד שרה’ : איסור ייחוד בבתי חולים ומרפאות/מאת הרב יעקב וינר

רופאים רבים שומרי מסורת מצויים בדילמה לא פשוטה, כיצד עליהם לנהוג כאשר מגיעה אליהם מטופלת לבדיקה או טיפול ודורשת לסגור את הדלת עבור פרטיותם. האם יש בכך איסור ייחוד?

בעקבות המאמר שפורסם בשבוע שעבר על פתרון לבעיית “ייחוד” בין מטופלים לרופאים, התקבלה במוקד השו”ת שע”י ‘יד שרה’ שאלה מרופא הנקל בבעיות מעין אלו בכל יום. כדלהלן:

שלום לכבוד הרב!

אני רופא פנימאי שומר מסורת. קראתי בהתעניינות את מאמרך הקודם שדן בדיני ייחוד (כאשר גבר נמצא לבדו בחדר סגור עם אישה), והשאלות ההלכתיות הקשורות בזה.

אני מעוניין להתנהג לפי כללי התורה, ובטוחני שאם אתנהג על פי רצון ה’, תהיה לי עזרה משמים בשליחותי לעזור לאחרים. 

שאלתי היא: כיצד עלי להתנהג כאשר מגיעות אלי פציינטיות שאינן מודעות לנושא, ומבקשות שהחדר יהיה סגור בזמן הבדיקה או הטיפול?

תשובה: כבר הזכרנו במאמר הקודם, שהלכות ייחוד הם הלכות עמוקות וארוכות, והפתרון הפשוט בכדי להימנע מבעיות הלכתיות הוא לפתוח את דלת החדר מעט בזמן הטיפול או הבדיקה.

אכן, בזמן טיפול או בדיקה במרפאה, במקרים רבים אי אפשר להשאיר את דלת הכניסה פתוחה, שהרי צריכים לבדוק הפציינט, ויש לכבד את זכותו לפרטיות.

הפיתרון במקרה זה הוא מה שמצינו בספרי פוסקי ההלכה, שניתן להתיר את הייחוד עם בן המין השני כאשר דלת החדר סגורה אך אינה נעולה, והצוות הרפואי, האחיות או המזכירות, יכולות לדפוק ולהיכנס בכל רגע ורגע. באופן זה יש להחשיב את הדלת כפתוחה לרשות הרבים ומותר. וגם אם הכניסה לחדר באמצע טיפול הוא דבר נדיר יש להתיר באופן זה.

ידוע לי שישנם חדרי טיפולים במרפאות שונות שהכניסה הראשית בהם נעולה בכדי לאפשר לפציינט הרגשה בטוחה ופרטית, אבל יש בהם גם דלת נוספת לחדר אחורי שהיא סגורה אך אינה נעולה, ודרכה יכולים אנשי הצוות של המרפאה להיכנס בכל רגע. גם זה פתרון לשאלת ייחוד בין רופא ומטופלים.

אמנם יש לציין, שדווקא במקרה שצוות המרפאה כולל מספר אנשים או נשים הדבר מותר, אבל במקרה שבמרפאה נמצאת אישה אחת (למשל בשעה מאוחרת בלילה, כשבמרפאה נשארה אחות אחת במשמרת יחד עם הרופא), אם בחדר המרפאה נמצאת מטופלת עם הרופא, אין לסגור את החדר, מאחר שגם אם האחות תיכנס לחדר זה לא ימנע את איסור הייחוד, שלהלכה אין לגבר להתייחד עם שתי נשים. (אמנם במקרה זה, אם אחת מהנשים נשואה, יש המתירים להתייחד בדלת סגורה שאינה נעולה, מאחר שכאשר בעלה של אותה אישה בעיר אין איסור ייחוד).

לסיכום: במצב שיש במבנה גברים ונשים והם יכולים להיכנס לחדר בכל רגע, הרי זה נחשב כמקום של רבים ואין בזה איסור ייחוד כלל.

עצתי היא לכל רופא או מתמחה, שיתייעץ עם רב פוסק במקום מגוריו או עם רב מטעם המוסד הרפואי, בשאלה כיצד לנהוג בסיטואציות בהם הוא נתקל ביום יום.

הכותב – הרב יעקב וינר שליט”א, עומד בראש מוקד רפואה והלכה בארגון יד שרה, אשר נותן מענה בשאלות הלכתיות רפואיות.

ניתן לפנות במייל machonr@yadsarah.org.il בטלפון 02-6444590, ובכתובת שדרות הרצל 124 ירושלים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה