נוירולוגיה

משחק וידאו עשוי לסייע בזיהוי מחלת אלצהיימר בשלב קדם-קליני (PNAS)

יכולת ניווט במרחב, כפי שנקבעת לפי משחק מחשב מציאות מדומה, עשויה לסייע בהבחנה בין נבדקים בסיכון גנטי גבוה להתפתחות מחלת אלצהיימר ובין אלו שאינם בסיכון למחלה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת PNAS.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על חשיבות יכולת ניווט במרחב בזיהוי מחלת אלצהיימר בשלב קדם-קליני. עם זאת, ההשפעה של הבדלים ביכולת ניווט במרחב וגורמי סיכון דמוגרפיים (דוגמת APOE, גיל ומין) על ניווט במרחב מקשים על זיהוי אלו בסיכון גבוה למחלת אלצהיימר בשלב קדם-קליני.

במחקר הנוכחי התבססו החוקרים על נתוני ניווט במרחב אודות 27,108 אשר שיחקו קודם במשחק Sea Hero Quest בכדי להתגבר על האתגרים האפשריים כאשר מתבססים על מאגרי נתונים גדולים. מטרתם הייתה לנסות להבחין בין נבדקים בסיכון גבוה לעומת אלו בסיכון נמוך על-בסיס המבנה הגנטי (APOE) וגורמי סיכון דמוגרפיים (גיל, מין ורמת השכלה).

החוקרים מצאו כי ניתן היה לזהות באופן מהימן בין מקרים בסיכון גבוה למחלת אלצהיימר בשלב קדם-קליני ובין אלו בסיכון נמוך על-סמך יכולת ניווט במרחב במאגר הנתונים. המחקר הדגים השפעה עיקרית של הגנוטיפ על מציאת הדרך ממרחק, ממצא אשר החוקרים זיהו גם במחקר קודם בקרב נשאי APO ε4.

באופן ספציפי, הממצאים העידו כי מבוגרים בסיכון גנטי למחלת אלצהיימר ניווטו רחוק יותר במהלך הניסיון למצוא את דרכם וכן הצביעו על הטיה בניווט לכיוון גבול הסביבה הוירטואלית באזורים פתוחים גדולים.

החוקרים מאמינים כי ממצאי המחקר תומכים בהשערה כי יכולת ניווט תת-אופטימאלית מופיעה בשלב קדם-קליני של מחלת אלצהיימר וניתן לזהות זאת באמצעות משחקי וידאו. הם מצאו עוד כי בעוד שיכולת הניווט הייתה שונה בין גברים ונשים בתחילת הדרך, למגדר לא הייתה אינטראקציה עם גנוטיפ APOE להשפעה על ההפרעה ביכולת המרחבית על-רקע מחלת אלצהיימר.

PNAS. Published online April 23, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה