נוירולוגיה

שימוש בסמנים ביולוגיים עשוי להביא להערכה מדויקת יותר של שיעורי היארעות והימצאות מחלת אלצהיימר (מתוך 2017 Alzheimer’s Disease Facts and Figures)

העליה בשימוש בסמנים ביולוגיים, דוגמת עמילואיד ביתא וטאו, לאבחנת מחלת אלצהיימר, צפוי להוביל להערכה מדויקת יותר של שיעורי ההימצאות וההיארעות של המחלה, כך קובעים מומחים מטעם ה-Alzheimer’s Association.

החוקרים מסבירים כי ביומרקרים של מחלת אלצהיימר עשויים לסייע באבחנה מוקדמת ומדויקת יותר של המחלה ומתן טיפול הולם. חוקרים רבים מאמינים כי התערבות מוקדמת בין אם בשלב ליקוי קוגניטיבי קל או אף לפני הופעת התסמינים עשוי להציע את הסיכוי הטוב ביותר להאטת או עצירת התקדמות מחלת אלצהיימר ולכן מלווה בסיכוי הטוב ביותר לשימור תפקוד מוחי.

השיטות הנוכחיות לאבחנת מחלת אלצהיימר אינן תואמות לידוע אודות המחלה. הקריטריונים שנקבעו בשנת 1984 הגדירו מחלת אלצהיימר כמחלה קלינית הנובעת משינויים ברקע. ההנחה הייתה כי בחולים עם דמנציה אמנסטית ישנם פלאקים של עמילואיד ונוירופיברילות בבדיקות לאחר המוות וכי באלו ללא דמנציה זו אין ממצאים אלו.

עם זאת, מחקרים שפורסמו מאז הוכיחו כי תסמינים קליניים ושינויים מוחיים אינם תמיד עולים בקנה אחד. ממחקרי אוטופסיה עלה כי ב-10-30% מהחולים שענו על הקריטריונים למחלת אלצהיימר לא היו שינויים מוחיים משמעותיים התואמים למחלת אלצהיימר. בדיקות לאחר המוות בחולים עם תפקוד קוגניטיבי תקין לגילם הדגימו שינויים מוחיים התואמים למחלת אלצהיימר בכ-30% מהנבדקים.

סמנים ביולוגיים פותחו במהלך העשורים האחרונים וסווגו לשני סוגים: (1) הדמיה מוחית של הצטברות חלבוני טאו ועמילואיד ושינויים בנפח ומטבוליזם המוח ו-(2) הערכת חלבונים רלבנטיים בנוזל שדרה.

לפי הקריטריונים הנוכחיים, שיעורי הימצאות מחלת אלצהיימר בקרב אלו בגילאי 65 שנים ומעלה בשנת 2017 נעה סביב 5.3 מיליון חולים. שני שליש מהמקרים הללו תועדו בנשים. הסמנים מאפשרים לחוקרים לזהות אילו חולים לכלול במחקרים קליניים להערכת טיפולים חדשים ומספקים גם כלי מעקב להערכת ההשפעות של טיפולים אלו.

התחום של ביומרקרים מצוי בשלבי התפתחות וכעת ישנם מספר סוגים שונים של מחקרים להערכת גישות לא-פולשניות, בעלות נמוכה, לאבחנה של דמנציה.

החוקרים מציינים כי מחקר ראשוני מצא כי דגימת רוק עשויה בסופו של דבר לסייע באבחנת מחלת אלצהיימר. המחקר הקטן בחן מטבוליטים בדגימות רוק מאלו עם תפקוד קוגניטיבי לגילם, חולים עם ליקוי קוגניטיבי קל וחולים עם מחלת אלצהיימר ומצא כי דפוסי מטבוליטים באלו עם מחלת אלצהיימר וליקוי קוגניטיבי קל.

החוקרים קוראים להשלים מחקר נוסף ולפתח הנחיות לשימוש בביומרקרים לשיפור גישות הטיפול לאוכלוסיה הגדולה יותר של חולים עם מחלת אלצהיימר.

מתוך 2017 Alzheimer’s Disease Facts and Figures

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה