נוירולוגיה

הערכת מקום רדיו-כירורגיה סטריאוטקטית בטיפול בגרורות מוחיות (Cancer)

במהלך העשור האחרון חלה התקדמות בטיפול בגרורות מוחיות, עם עליה בשימוש ברדיו-כירורגיה סטריאוטקטית (Stereotactic Radiosurgery או SRS). חלק מהמומחים בתחום טוענים כי גישה זו צריכה להחליף קרינת WBRT (Whole Brain Radiation Therapy) כטיפול הסטנדרטי במקרים אלו.

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים את דפןוסי השימוש ב-SRS בטיפול בחולים עם גרורות מוחיות. הם השלימו סקר שכלל 711 רדיולוגים-אונקולוגים, שהתבקשו לזהות את מספר הסף האידיאלי בו ישנו המלצתם מטיפול SRS ל-WBRT.

בסקר נכללו גם שאלות אודות איזו קבוצת חולים מהווה את האתגר הגדול ביותר לטיפול.

לנשאלים הוצגה סדרת תרחישית קליניים של חולים עם גרורות מוחיות, והם התבקשו לבחור באפשרות לטיפול. לדוגמא, בתרחיש אחד, הם נשאלו כיצד יטפלו בחולה עם אבחנה חדשה של נגעים בגודל קטן מ-3 ס”מ ועם גידול ראשוני שלא היה ממקור היסטולוגי של תאים קטנים, לויקמיה, לימפומה או תאי נבט.

מומחים למערכת העצבים המרכזית נטו יותר לבחור ב-SRS או במשלב SRS עם WBRT, בהשוואה לאלו שאינם מומחים בטיפול במערכת העצבים המרכזית.

החוקרים זיהו עוד מגמה בין מספר הסף ובין נפח החולים שטופלו בכל חודש, אך ממצא זה היה תקף רק בקרב מומחים לטיפול במחלות מערכת עצבים מרכזית. ההבדל במספר הסף בין מומחים שטיפלו בנפח חולים גדול ובין אלו שאינם מומחים היה מובהק סטטיסטית, אך סוג המרכז הרפואי (אוניברסיטאי או לא-אוניברסיטאי) לא השפיע על מספר הסף.

שאלה נוספת שהוצגה לנשאלים נגעה לדירוג הגורמים החשובים ביותר בעיניהם בבחירת WBRT ו-SRS בחולים עם אבחנה חדשה של גרורות מוחיות. מספר הנגעים עמד בראש הרשימה כגורם החשוב ביותר ונוחות למטופל זוהה כגורם הכי פחות חשוב.

הנשאלים התבקשו גם לבחור את קבוצת החולים שהייתה המאתגרת ביותר בקבלת החלטות לטיפול. מרבית המשיבים (56%) בחרו בחולים עם 4-6 גרורות, כאשר האוכלוסיה במקום השני (17% מהמשיבים) כללה חולים עם 7-9 גרורות.

כאשר נבחנו התשובות בין רופאים במרכזים אוניברסיטאיים ולא-אוניברסיטאיים, מומחים לטיפול במחלות מערכת עצבים מרכזית, בהשוואה לאלו שאינם מומחים בתחום זה, ומרכזים בעלי נפח חולים גדול לעומת נפח חולים קטן, החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות.

החוקרים מציינים כי חלק מהחולים שטופלו ב-SRS נדרשו בסופו של דבר לקרינת WBRT. לכן, יש לבחון כיצד להימנע ממצב זה בחולים המטופלים בשל למעלה משלושה נגעים מוחיים. ייתכן כי היסטולוגיה מסוימת, גורמים הקשורים במטופל, או ביומרקרים, עשויים לסייע בהערכת מאפייני הסיכון של גרורות מוחיות.

Cancer. Published online February 8, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.