נוירולוגיה

מטה-אנליזה חדשה נותנת חיזוק לגישה האנדווסקולרית בטיפול בשבץ איסכמי אקוטי (JAMA)

שבץ

התועלת של טיפול אנדווסקולאי למטופלים מסויימים עם שבץ איסכמי אקוטי קיבלה חיזוק כעת במטה-אנליזה חדשה של מחקרים שנערכו לאחרונה.

המטה-אנליזה דווחה השבוע ב-JAMA , והיא כוללת 8 מחקרים עם תוצאות עיקריות חיוביות ושליליות אשר פורסמו מאז 2013.

המחברים מציינים כי המסר העיקרי הוא שהטיפול האנדווסקולארי נראה יעיל במטופלים עם שבץ בדרגת חומרה בינונית עם חסימה פרוקסימלית וודאית המטופלת תוך 6 שעות. מסקנה זו שאמנם הייתה ידועה קודם קיבלה חיזוק במטה האנליזה הנוכחית. 

המימצא העיקרי מהמטה-אנליזה היה שתפקוד עצמאי לאחר שבץ השתפר באופן ניכר מ-31% מהמטופלים שקיבלו tPA בלבד ל-45% מאלו שטופלו בנוסף באופן אנדווסקולארי . שיפור זה הושג ללא עלייה בסיכון עם שיעורים דומים דימום תוך מוחי ותמותה מכל סיבה.

החוקרים ביצעו גם ניתוח תתי קבוצות אשר הראה שונות גבוהה במידת השיפור התפקודי.  נמצא שבמטופלים בגישה האנדווסקולרית שלא עברו CT אנגיוגרפי בכדי לוודא נוכחות של חסימה פרוקסימלית לא נמצאה תועלת. בנוסף נמצא שהטיפול האנדווסקולרי היה קשור עם תועלת גדולה יותר כאשר זה בוצע לאחר קבלת tPA בהשוואה לטיפול אנדווסקולרי בלבד. התוצאות הטובות ביותר התקבלו כאשר בוצעה גם השתלת סטנט נשלף בהשוואה להתקנים אחרים.

לצורך ביצוע המטה-אנליזה הנוכחית החוקרים כללו 8 מחקרים אקראיים שבחנו טיפול אנדווסקולרי עם הסרת קריש דם מתוך כלי הדם בהשוואה לטיפול מדיקלי סטנדרטי לרבות שימוש ב-tPA , שנערכו בין 2013-2015 . המחקרים שנכללו היו : SYNTHESIS, MR RESCUE, IMS III, MR CLEAN, ESCAPE, EXTEND-IA, SWIFT-PRIME,   ו-REVASCAT .

בסה”כ נכללו במטה-אנליזה 2,423 מטופלים בגיל ממוצע 67, מהם 47% היו נשים. מבין אלה 1,313 טופלו באופן אנדווסקולרי להוצאת קריש הדם ו-1,110 טופלו באופן סטנדרטי מדיקלי עם tPA .

התוצאות הראו שבהתחשב בנתונים המצטברים של כל המחקרים, הטיפול האנדווסקולרי היה קשור עם שיפור מובהק (P= .005) לאורך הציונים המתוקנים לפי סולם (Rankin  (mRS עם סיכוי יחסי של 1.56 .

תוצאות אחרות הראו עלייה מובהקת במטופלים עם אי תלות תפקודית לאחר 90 יום מהאירוע (תוצאת mRS בין 0-2) וברהוסקולריזציה אנגיוגרפית לאחר 24 שעות בקבוצה האנדווסקולרית. לא היה הבדל מובהק בדימום תוך מוחי סימפטומטי או בתמותה מכל סיבה לאחר 90 יום.  להלן התוצאות המרכזיות של המטה-אנליזה:































יעד מחקרי אנדווסקולרי (%) טיפול סטנדרטי(%) סיכוי יחסי PValue
אי תלות תפקודית לאחר 90 יום (mRS ציון 0 – 2) 44.6 31.8 1.71 0.005
רהוהסקולריזציה אנגיוגרפית לאחר 24 שעות 75.8 34.1 6.49 <.001
דימום תוך מוחי תוך 90 יום 5.7 5.1 1.12 0.56
תמותה מכל סיבה לאחר 90 יום 15.8 17.8 0.87 0.27

ניתוחי תתי קבוצות הראו שהתוצאות התפקודיות היו טובות יותר באופן מובהק בין המטופלים עם הדמיה אנגיוגרפית שאישרה חסימה עורקית פרוקסימלית (סיכוי יחסי של 2.24 , עם p<0.01 לאינטרקציה) , בין המטופלים אשר קיבלו שילוב של tPA והתערבות אנדווסקולרית (סיכוי יחסי של 2.07 , p<0.018 לאינטרקציה) , ובין אלה שנעשה אצלם שימוש בסטנט נשלף להוצאת קריש שם באופן מיכני (סיכוי יחסי של 2.39 , p<0.01  לאינטרקציה) .

החוקרים מציינים שדרושה עוד עבודה לצורך זיהוי המטופל האידיאלי המתאים להתערבות אנדווסקולרית עם הגבלות על גיל, ציון CT, ציון חומרת שבץ וזמן מתחילת הסימפטומים לביצוע.

החוקרים ממליצים לצוות הרפואי (פארמדיקים, מומחים ברפואה דחופה)  להיות מעורב כבר בשלבים הראשונים של הטיפול בשבץ איסכמי אקוטי ולפתח מיומנות לזיהוי מועמדים מתאימים העשויים ליהנות מטיפול אנדווסקולרי,  כך שהמשאבים הנוירו-התערבותיים יוכלו להתנייד במהירות כך שמשך הזמן בין אירוע השבץ לביצוע הטיפול האנדווסקולרי והרפרפויוזי יוכל להיות קצר יותר.

JAMA. 2015;314:1832-1843, 1803-1805.AbstractEditorial

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    מחקר חדש שהוצג בוועידת השבץ הבינלאומית (ISC) הראה כי פי שלושה יותר חולים שטופלו ב-tenecteplase תוך ורידי (TNK) שניתן 4.5 עד 24 שעות לאחר הופעת הסימפטומים הדגימו רפרפוזיה משמעותית ללא דימום תוך גולגולתי סימפטומטי (sICH)

  • היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology עולה קשר סיבתי בין אירוע מוחי איסכמי ובין סיכון מוגבר לדלקת ריאות, אך אין הוכחה לקשר סיבתי בין דלקת ריאות ועליה בסיכון למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים תצפיתיים הציעו קשר דו-כיווני בין מחלות לב וכלי דם ובין דלקת ריאות. עם […]

  • האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    במאמר שפורסם בכתב העת Stroke מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של טיפולי פוריות מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי במהלך אשפוז לצורך ללידה, קשר אשר נותר על כנו ללא תלות בגיל האם. טיפול בהפרעות פוריות נקשר במחקרים קודמים עם סיכון מוגבר למחלות כלי דם, אך התוצאות אינן עקביות. נזק לאנדותל, שחרור […]

  • התועלת של Apixaban לטיפול באירוע מוחי קריפטוגני עם מחלה של פרוזדורי הלב (JAMA)

    התועלת של Apixaban לטיפול באירוע מוחי קריפטוגני עם מחלה של פרוזדורי הלב (JAMA)

    בחולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ועדות למחלה של פרוזדורי הלב, ללא פרפור פרוזדורים, מנתוני מחקר ARCADIA עולה כי Apixaban לא הפחית משמעותית את הסיכון לאירועי מוחי חוזר בהשוואה לטיפול באספירין, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. מדגם המחקר כלל חולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ועדות למחלה של פרוזדורי הלב, אך ללא עדות לפרפור […]

  • מתן תוך-ורידי של תיאמין עשוי לספק הגנה כלייתי בחולים עם הלם ספטי (Critical Care)

    מתן תוך-ורידי של תיאמין עשוי לספק הגנה כלייתי בחולים עם הלם ספטי (Critical Care)

    טיפול תוך-ורידי בתיאמין הוביל להפחתת הצורך בטיפול כלייתי חליפי בחולים עם הלם ספטי, בפרט בחולים עם חסר תיאמין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Critical Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הלם ספטי ישנה שכיחות גבוהה של נזק כלייתי. למרות שהתועלת של תוספי תיאמין נבחנה במחקרים קודמים בחולים עם הלם ספטי, […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Aurlumyn כטיפול תרופתי ראשון לכוויות קור חמורות (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Aurlumyn כטיפול תרופתי ראשון לכוויות קור חמורות (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור זריקות Aurlumyn לטיפול במקרים חמורים של כוויות קור במבוגרים במטרה להפחית את הסיכון לקטיעת אצבע או בוהן.  מדובר בתרופה הראשונה מסוגה אשר אושרה ע”י הסוכנות לטיפול בכוויות קור חמורות. המומחים מסבירים כי Aurlumyn קיבלה אישור בהליך מהיר (Priority Review) ומעמד של תרופה יתומה להתוויה […]

  • תוצאות מבטיחות למתן תוך-ורידי של Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי ביחידות ניידות (מתוך כנס ה-International Stroke Conference)

    תוצאות מבטיחות למתן תוך-ורידי של Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי ביחידות ניידות (מתוך כנס ה-International Stroke Conference)

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-International Stroke Conference עולה כי בחולים עם אירוע מוחי איסכמי, מתן תוך-ורידי של Tenecteplase ביחידת שבץ מוחי ניידת הוביל לתוצאות טובות יותר בהשוואה למתן עירוי Alteplase, כאשר לא תועדו הבדלים משמעותיים בין שתי גישות הטיפול במשך הזמן שחלף מהגעה ליחידה הניידת לטיפול באירוע מוחי ועד למתן הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה