נוירולוגיה

תכנית אימון מוחי רב תחומית בת 12 שבועות במטופלים קשישים עם הפרעה קוגניטיבית קלה הובילה לשיפור ניכר ולהגדלת נפח ההיפוקמפוס (AAIC)

מחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של החברה הבינ”ל לאלצהיימר (AAIC) מראה כי אימון מוחי רב תחומי במבוגרים הסובלים מהפרעה קוגניטיבית קלה (MCI) למשך 12 שבועות הוביל לשיפור בתפקוד ובהגדלת נפח ההיפוקמפוס, תוצאות שלדעת החוקרים הושגו לראשונה במסגרת מחקר כזה.

החוקרים מציינים כי אחד מעקרונות המפתח של ההתערבות, מעבר לטיפול בבעיות הרפואיות, מתן נוירופידבק , מדיטציה והדרכה לפעילות גופנית ותזונה כולל תוספי אומגה 3 , היה הדגש על משמעות החיים.

להערכת החוקרים התכנית ניתנת ליישום בכל מערכת קלינית עם גישה אינטגרטיבית שכוללת נוירולוגים, פסיכולוגים, מומחי שינה, תזונאים ופיסיולוגים של המאמץ שיכולים לעבוד כצוות.

החוקרים מסבירים ברקע כי ירידה קוגניטיבית ואטרופיה מוחית נגרמים ממגוון של פתולוגיות המשניות למחלת אלצהיימר, מחלת כלי דם במוח, הפרעות שינה, אורח חיים סדנטרי וחסר בגירויים קוגניטיביים.

השתתפו במחקר 127 מבוגרים בגיל ממוצע 70.7 עם MCI . התכנית התמקדה בביצוע הערכה וטיפול מותאם אישי של אטיולוגיות שאינן אלצהיימר. המשתתפים עברו הערכה רפואית ונוירולוגית מלאה בכדי להגדיר את הגורמים הפוטנציאליים של הירידה הקוגניטיבית שלהם ולאחר מכן קיבלו למשך 12 שבועות 5 שעות שבועיות של התערבות “אחד על אחד”.

מידי שבוע קיבלו המשתתפים 2 שעות של גירוי קוגניטיבי , 2 שעות של נוירופידבק ושעה של אימון מוחי. התכנית כללה גם אימון לשיפור מיומנויות קוגניטיביות, מדיטציה, ייעוץ לביצוע פעילות גופנית ותזונה ים תיכונית כולל תוספי אומגה 3 .

המטופלים עברו גם אלקטרואנצפלוגרפיה (רישום הפעילות החשמלית של המוח) כמותית (Q-EEG) ו-MRI ומבחן נוירוקוגינטיבי בתחילת המחקר ולאחר השלמת תכנית האימון.

התוצאות הראו ש-84% מהמשתתפים שהשלימו את התכנית השיגו שיפור מובהק סטטיסטי בלפחות 3 מתוך 10 רכיבים של המבחן הנוירוקוגנטיבי , כמו למשל תשומת לב, ריכוז, תפקודי ניהול, פתרון בעיות או מהירות עיבוד קוגניטיבי .

כמו כן 58% הראו בסיום התכנית שיפור ב-Q-EEG לכיוון תפקוד נורמלי של גלי המוח. בממוצע, הייתה נסיגה של 41.4% לכיוון התפקוד הנורמלי.

בדיקת ה-MRI שבוצעה ב-17 מטופלים לאחר התכנית מצאה שב-65% מהם הייתה נסיגה באטרופיה ההיפוקמפוסית שלהם או עלייה בנפח בהשוואה לרמת הבסיס.  בשני מטופלים שעברו MRI שנה לאחר התכנית השיפור בהיפוקמפוס היה 3%-4% .

ע”פ הדיווח במדסקייפ המשתתפים בכנס שבפניהם הוצגו התוצאות הגיבו בהתלהבות וחלק אף הגדיר אותן כ”מדהימות”.

Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) 2015. Abstract 4331. Presented July 19, 2015.

לדיווח במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    בחולים שבריריים עם אבחנה של אוטם לבבי מסוג NSTEMI (או Non-ST-Elevation Myocardial Infarction) גישה פולשנית ראשונית עשויה להיות מלווה בנזק מוקדם עם תועלת מאוחרת ובסופו של דבר בעלת השפעה ניטרלית על הישרדות החולים לאחר שלוש שנים, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר MOSCA-FRAIL נערך ב-13 בתי חולים בספרד וכלל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    במבוגרים עם מדד מסת גוף גבוה יותר ויחס היקף מותניים לירך גבוה יותר שכיחות גבוהה יותר של דיכאון חמור יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין עודף-משקל והשמנת-יתר ובין דיכאון. עם זאת, אין מחקרים להערכה אם קשר זה אינו תלוי […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה