קרדיולוגיה

גישה חדשה לניהול הטיפול נוגד הקרישה בחולים עם פרפור פרוזדורים המיועדים לניתוח אלקטיבי (JAMA Intern Med)

גישה חדשה נועדה לספק מענה לסוגיה שלא זכתה להתייחסות בהנחיות הקליניות, לאור העדר המלצות מבוססות ראיות אודות ניהול טיפול נוגד-קרישה בחולים עם פרפור פרוזדורים המיועדים לניתוח אלקטיבי בעידן של טיפול בתרופות ממשפחת DOAC (Direct Oral Anticoagulant).  במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine מדווחים החוקרים כי בחולים תחת טיפול ב-DOAC, הפסקת הטיפול התרופתי לפני הניתוח, ללא טיפול גישור עם הפרין או בדיקת תפקודי קרישה, לוותה בשיעורים נמוכים של אירועי דמם מג’ורי או תרומבואמבוליזם עורקי.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הבטיחות של ניהול סטנדרטי של הטיפול נוגד הקרישה בתרופות ממשפחת DOAC סביב ניתוח אלקטיבי. מחקר PAUSE (Perioperative Anticoagulation Use for Surgery Evaluation) היה מחקר עוקבה שנערך ב-23 מרכזים בקנדה, ארצות הברית ואירופה וכלל 3,007 חולים עם פרפור פרוזדורים תחת טיפול ארוך-טווח ב-Apixaban (אליקוויס), Dabigatran (פרדקסה) או Rivaroxaban (קסרלטו), אשר היו מיועדים לניתוח או פרוצדורה אלקטיבית.

אופן ניהול הטיפול בנוגדי-קרישה כלל הפסקת התרופה יממה לפני פרוצדורה בסיכון נמוך לדימום ויומיים לפני פרוצדורה בסיכון גבוה לדימום. הטיפול התרופתי חודש יום לאחר פרוצדורה בסיכון נמוך לדימום ו-2-3 ימים לאחר פרוצדורה בסיכון גבוה לדימום. החוקרים עקבו אחר המשתתפים לאורך 30 ימים לאחר הניתוח.

התוצאים העיקריים כללו אירועי דמם מג’ורי ואירועי תרומבואמובליזם עורקי (אירוע מוחי איסכמי, תסחיף סיסטמי והתקף איסכמי חולף) ושיעור החולים עם רמה נוגדת-קרישה מינימאלית או לא ניתנת לזיהוי בעת הפרוצדורה.

מבין המשתתפים במחקר, 1,257 חולים (41.8%) טופלו ב-Apixaban, 668 (22.2%) טופלו ב-Dabigatran ו-1,082 (36%) טופלו ב-Rivaroxaban. בסך הכול, 1,007 חולים (33.5%) נדרשו לפרוצדורת בסיכון גבוה לדימום.

שיעור אירועי דמם מג’ורי במהלך 30 הימים לאחר הפרוצדורה עמד על 1.35% בקבוצת הטיפול ב-Apixaban, 0.90% בקרב מטופלים ב-Dabigatran ו-1.85% בקרב מטופלים ב-Rivaroxaban. שיעורי אירועי תרומבואמבוליזם עורקי עמדו על 0.16%, 0.60% ו-0.37%, בהתאמה.

בקרב חולים לאחר פרוצדורה בסיכון גבוה לדמם, שיעור אירועי דמם מג’ורי עמדו על 2.96% עם טיפול ב-Apixaban ועל 2.95% עם טיפול ב-Rivaroxaban.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים עם פרפור פרוזדורים תחת טיפול ב-DOAC, הפסקת הטיפול לפני פרוצדורה או ניתוח אלקטיביים, ללא טיפול מגשר עם הפרין או מעקב נוגדי-קרישה, לווה בשיעורים נמוכים של אירועי דמם מג’ורי או תרומבואמבוליזם עורקי.

JAMA Intern Med. 2019;179:1469-1478.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה