סמנים לבביים עשויים לסייע בזיהוי חולים בסיכון גבוה למחלות כליה (Mayo Clin Proc)

במאמר שפורסם בכתב העת Mayo Clinic Proceedings מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שני סמנים בדם High-Sensitivity Troponin (hs-TnT) ו-N-terminal Prohormone BNP (NT-proBNP) עשויים לסייע בהערכת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית.

מדגם המחקר כלל משתתפים בגילאי 45 שנים ומעלה בתקופה שבין ינואר 1997 ועד דצמבר 2000, אשר השלימו הערכה קלינית, סקירה של הרשומות הרפואיות, בדיקות מעבדה ואקו-לב. המעקב נמשך לאורך חציון של 10.2 שנים. מבין 1,981 מהמשתתפים במחקר, 126 חולים (6.4%) אובחנו עם מחלת כליות כרונית בשלב 3, כאשר 1,036 חולים (52.3) אובחנו עם אי-ספיקת כליות קלה וב-819 משתתפים (41.3%) תועד תפקוד כלייתי תקין.

בהשוואה למשתתפים עם תפקוד כלייתי תקין, באלו עם מחלת כליות בשלב 3 תועדה עליה של 38% בסיכון לתוצא העיקרי, אשר הוגדר כמשלב של אוטם שריר הלב, אי-ספיקת לב, אירוע מוחי ותמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 1.38, p=0.02).

בדומה, בחולים עם מחלת כליות בשלב 3 תועד סיכון גבוה כמעט כפליים לאוטם לבבי (יחס סיכון של 1.95, p=0.006) וכן סיכון גבוה יותר לאירוע מוחי, אי-ספיקת לב או תמותה, בנפרד, בהשוואה לאלו עם תפקוד כלייתי תקין, אך ההבדלים לא היו מובהקים סטטיסטית.

יתרה מזאת, בחולים עם רמות NT-proBNP ורמות hs-TnT בשליש העליון תועד סיכון גבוה יותר לסיבוכים קרדיווסקולאריים, כולל אי-ספיקת לב, אוטם לבבי, אירוע מוחי ותמותה מכל-סיבה, בהשוואה לחולים עם רמות נמוכות יותר של סמנים אלו.

דרגת הליקוי בתפקוד הכלייתי, כפי שנקבע לפי קצב הפינוי הגלומרולארי המשוער, לא השפיעה משמעותית על התוצאות, רמז לכך שהליקוי הכלייתי לא היה הגורם היחיד לעליה בסמנים אלו.

מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי ערך סף אופטימאלי בכלל קבוצת המחקר של 97.1 פיקוגרם/מ”ל עבור NT-proBNP ושל 3.8 ננוגרם/ליטר עבור hs-TnT; ערכים אלו היו דומים לשליש השלישי של שני הסמנים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מאשרים את חשיבות ניטור רמות סמנים אלו בחולים עם מחלת כליות כרונית ומספקים כלי נוסף לזיהוי החולים בסיכון הגבוה ביותר לסיבוכים קרדיווסקולאריים.

Mayo Clin Proc. Published online October 23, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה