קרדיולוגיה

עישון מלווה בעליה מהירה יותר בסיכון למחלת עורקים היקפית מאשר מחלת לב או אירועים מוחיים (J Am Coll Cardiol)

עישון הינו גורם סיכון ידוע למחלות לב וכלי דם, בפרט מחלת לב כלילית ואירועים מוחיים, אך ההשפעות של עישון על מחלת כלי דם היקפית אינו זוכה להתייחסות מספקת, כך טוענים חוקרים שבחנו את נתוני מחקר ARIC (Atherosclerosis Risk In Communities) ופרסמו את הממצאים בכתב העת Journal of the American College of Cardiology.

במסגרת המחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לכמת את הקשר ארוך הטווח של עישון סיגריות והפסקת עישון עם היארעות מחלת עורקים היקפית, מחלת לב כלילית ואירועים מוחיים. מדגם המחקר כלל 13,355 משתתפים בגילאי 45-64 שנים ממדגם ARIC, ללא אבחנה של מחלת עורקים היקפית, מחלה כלילית או אירועים מוחיים בתחילת הדרך (1987-1989).

החוקרים בחנו את הקשר בין מדדי עישון (שנות-חפיסה, משך עישון, תדירות והפסקת עישון) עם היארעות מחלת עורקים היקפית, תוך השוואה אל מול הסיכון למחלה כלילית ואירועים מוחיים.

לאורך חציון מעקב של 26 שנים תועדו 492 מקרים של מחלת עורקים היקפית, 1,798 מקרים של מחלת לב כלילית ו-1,106 מקרים של אירוע מוחי. החוקרים מדווחים על קשר מנה-תגובה בין שנות-חפיסה ובין שלושת התוצאים, כאשר התוצאות הבולטות ביותר היו עם מחלת עורקים היקפית. הדפוס היה עקבי כאשר החוקרים בחנו בנפרד את משך ואת היקף העישון.

בהשוואה לאלו שלא עישנו מעולם, בקרב מעשנים פעילים שעישנו לפחות 35 שנים תועד סיכון גבוה פי 5.5 למחלת עורקים היקפית (יחס סיכון של 5.56, רווח בר-סמך 95% של 4.26-7.26), סיכון גבוה יותר מכפליים למחלת לב כלילית (יחס סיכון של 2.30, רווח בר-סמך 95% של 1.98-2.66) וסיכון גבוה כמעט כפליים לאירועים מוחיים (יחס סיכון של 1.91, רווח בר-סמך 95% של 1.57-2.31).

עוד עולה מהנתונים כי הפסקת עישון ממושכת יותר לוותה בסיכון מופחת למחלת עורקים היקפית, מחלת לב כלילית ואירועים מוחיים, אך הסיכון למחלת עורקים היקפית נותר מוגבר משמעותית לאורך עד 30 שנים לאחר הפסקת עישון והסיכון למחלת לב כלילית נותר מוגבר עד 20 שנים לאחר הפסקת עישון.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על החשיבות של הכרת ההשפעה של עישון על מחלת עורקים היקפית.

J Am Coll Cardiol. Published online July 22, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה