קרדיולוגיה

שחרור מוקדם או בירור בכתליי המרכז הרפואי ? אלגוריתם חדש בצומת ההחלטה המהירה בחדר מיון, לגבי מטופלים עם כאב בחזה לא ברור/מאת ד”ר יעקב גולדשטיין, האיגוד הקרדיולוגי

ריבוד הסיכון על סמך אפיון קליני, של המטופלים הרבים הפונים לחדרי המיון עם כאב בחזה,ללא שינויים חד משמעיים באק”ג, עלול להחמיץ מקרים, שהם כן בסיכון.

המשך הבירור, מפאת האי וודאות, כרוך לעיתים קרובות בשימוש באמצעי הדמיה, הערכה במאמץ ואך שהייה מתארכת ויקרה במיון, עד לאשפוז ואפילו צנתור .

רק כ 10% מכל האוכלוסייה הזאת,הפונה למיון, אכן מאובחנת כאירוע כלילי חדACS, אך העלות של אמצעי האבחון מגיע ל 10-13 ביליון דולר בשנה בארה”ב בלבד.

אחד האלוגריתמים שפותחו, במטרה להביאלשחרור מהירוללא צורך בהפעלת אמצעי אבחון יקרים או אשפוז וצנתור, במטופלים במיון עם כאב בחזהללא הרמות מקטעSTבאק”ג, ר”תSTE, הינוHEART Pathway protocol, המתבסס עלHEART risk score:

ר”ת שלHistory,ECG,Age,Risk factors, and initialTroponin, כאשר כל אחד מ 5 המדדים אפשר ניקוד בין 0-2.אבל יש שוני באלגוריתם נוכחי:


  • ניקוד מצטבר < 4(ז.א בין 0-3 , בסיכום ניקוד 4 המדדים כHEAR score),אךללא טרופונין מעל ערך סף של 99% באוכלוסייה הרגילה (בזמן 0 ולאחר 3 שעות), ללאצניחותSTמשמעותיותוללאסיפור עבר של מחלה כלילית,מסמל סיכון נמוך, ואז ניתן לשחרר את המטופל ללא כל בירור נוסף להמשך מעקב בקהילה,

  • ואםהניקוד4(בסיכום 4 המדדיםHEAR score)אוטרופונין(ראשון או 3 שעות)חיובי, או ישצניחות מקטעSTבאק”ג, או יש ספור של מחלה כלילית, אז המטופללא בסיכון נמוךומצריך המשך בירור במיון או אשפוז.

מטרת המחקרלהעריךאם הטמעה שלHEART Pathway protocol, בחדרי המיון במטופלים החשודים כACSפוטנציאלי, הינו:

בטיחותי –אם במטופלים שהוגדרו כסיכון נמוך, היארעותתמותה או אוטם (ר”תMI) ל 30 יום1%,

ויעיל אם מפחית את שיעור האשפוזים החוזרים ב 30 יום.

שיטות:המחקר פרוספקטיבי נערךלפי 2 מדגמים,לפני ולאחר הטמעת האלגוריתם, ב 3 מרכזי אשפוז בארה”ב, על סך 8474 מטופלים שפנו לחדרי המיון עםACSאפשרי, בגיל21 , ללאSTEבאק”ג. הצטברו מטופלים במשך 12 חודשלפני ולמשך 12 חודש לאחר הטמעת האלגוריתם, בתקופה שבין 11.2013 לבין 01.2016, אך לא סימולטני ב 3 המרכזים.

הHEART Pathway accelerated diagnostic protocolהוטמע בתוך גיליון נתונים ספציפי ל חשודיACSהכלול ברשומה הרפואית הממוחשבת, ככלי אינטראקטיבי התומך החלטה קלינית (ר”תCDSשלclinicaldecisionsupport tool). לאחר ההטמעה, רופאי המיון השתמשו בו ככלי נוסף לזהות מטופלים חשודים לACSב 2 קטגוריות, בהתאם לאלגוריתם:


  • כסיכון נמוךולכן מתאימים לשחרור מוקדם ללא מבחני מאמץ או צנתור,

  • אולא בסיכון נמוךוצורך בהמשך הבירור באשפוז.

תוצאי בטיחות ויעילותשל תמותה,MIושיעורי אשפוז, ל 30 יום הובררו מרשומה רפואית, מנתוני חברות ביטוח בריאות במדינה, ומרכז מאגר נתוני בריאות ותמותה של מדינתCarolina. בוצעה השוואה משוקללת של תוצאים שהוגדרו, בין 2 המדגמים.

להמשך הכתבה באתר האיגוד הקרדיולוגי

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה