קרדיולוגיה

בדיקות פולשניות נוספות עשויות לסייע בבחירת הטיפול בחולים עם אנגינה חמורה וללא עדות בצנתור למחלה כלילית (מתוך כנס ה-TCT)

כולסטרול עורק

בחולים המתייצגים עם אנגינה חמורה, אך ללא עדות למחלה כלילית חסימתית בצנתור תתכן תועלת לבדיקות פולשניות יותר לזיהוי אנגינה מיקרווסקולארית או אנגינה וזו-ספאסטית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך כנס ה-TCT. עם זאת, חלק מהמומחים מזהירים כי בדיקות אלו הן פולשניות מאוד.

מחקר CORonary MICrovascular Angina (CorMicA) מצא כי הודות לתוצאות בדיקות נוספות להערכת זרימה כלילית ומבחני מאמץ עם אצטילכולין סיפקו לרופאים דרגת בטחון גבוהה יותר באבחנת אנגינה מיקרווסקולארית או אנגינה וזו-ספאסטית, עם התאמת הטיפול בצורה נכונה.

החוקרים השלימו מחקר אקראי-מבוקר שכלל חולים עם אנגינה, אשר השלימו אנגיוגרפיה כלילית פולשנית. החולים ללא עדות למחלה כלילית חסימתית חולקו באופן מיידי ואקראי לקבוצת התערבות (טיפול תרופתי בהנחיית פרוצדורה אבחנתית פולשנית) או קבוצת ביקורת (טיפול סטנדרטי עם פרוצדורת דמה). בדיקות להערכת תגובתיות כלי הדם בוצעו באמצעות הזרקת ריכוז עולה של אצטיל-כולין ולאחר מכן גירוי כיווץ כלי דם.

התוצא העיקרי היה ההבדל הממוצע בחומרת אנגינה לאחר שישה חודשים, כפי שנקבע לפי מדד Seattle Angina Questionnaire.

מדגם המחקר כלל 391 חולים שגויסו למחקר בין נובמבר 2016 ועד דצמבר 2017. אנגיוגרפיה כלילית הדגימה מחלה חסימתית ב-206 חולים (53.7%). במהלך המחקר, 151 החולים (39%) ללא עדות למחלה כלילית חסימתית באנגיוגרפיה כלילית, חולקו באקראי לקבוצת התערבות (76 חולים) או ביקורת (75 חולים). ההתערבות הובילה לשיפור ממוצע של 11.7 יחידות במדד SAQSS לאחר שישה חודשים (p=0.001). בנוסף, ההתערבות הובילה לשיפור במדדי איכות החיים (מדד EQ5D Index של 0.10 יחידות, p=0.024) ומדד VAS (Visual Analog Scale, 14.5 יחידות, p<0.001). לא תועדו הבדלים בסיבוכים לבביים מג’וריים לאחר שישה חודשי מעקב (2.6% בקבוצת הביקורת לעומת 2.6% בקבוצת ההתערבות).

החוקרים כותבים כי אנגיוגרפיה כלילית לעיתים קרובות לא מצליחה לזהות חולים עם אנגינה מיקרווסקולארית או וזו-ספאסטית. התאמת טיפול תרופתי על-בסיס בדיקות פולשניות נוספות עשויה לסייע בשיפור אנגינה בחולים ללא עדות למחלה כלילית חסימתית.

מתוך כנס ה-TCT

J Am Coll Cardiol. 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה