הערכת הפרוגנוזה של כאבי חזה לא-מאובחנים (BMJ)

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי במרבית החולים עם אירוע ראשון של כאבי חזה אין אבחנה מתועדת בעת ההתייצגות או בתוך שישה חודשים, כולל אלו שהשלימו הערכה לבבית. בחולים אלו סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים במשך לפחות חמש שנים.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את התוצאות הקרדיווסקולאריות ארוכות הטווח בחולים עם כאבי חזה שנותרו לא-מאובחנים במשך לפחות שישה חודשים לאחר ההתייצגות הראשונית. לצורך כך הם ערכו מחקר עוקבה, שהתבסס על מאגר CALIBER (UK Electronic Health Record Database).

המחקר כלל 172,180 מבוגרים מ-223 מרפאות ראשוניות, שהתייצגו בשל אירוע ראשון של כאבי חזה, שסווגו ברשומות הרפואיות כמאובחנים (מצבים לא-כליליים או אנגינה) או לא-מאובחנים (גורם לא ידוע) בעת ההתייעצות הראשונית בין 2002-2009 וללא תיעוד קודם של מחלה קרדיווסקולארית.

התוצא העיקרי כלל אירועים קרדיווסקולאריים פטאליים ולא-פטאליים במהלך 5.5 שנות מעקב.

בעת ההתייצגות הראשונית, ב-72.4% מהחולים (124,688) לא זוהה גורם לכאבי החזה; ב-118,687 (95.2%) מהם לא נקבעה אבחנה קרדיווסקולארית מכל-סיבה במהלך ששת החודשים הבאים. רק במיעוט החולים משלוש הקבוצות הללו (מקור לא-כלילי, 2.0%, גורם לא-ידוע, 11.7% ואנגינה, 31.5%) תועדו בדיקות להערכה לבבית במהלך ששת החודשים לאחר ההתייצגות.

ההיארעות ארוכת הטווח של אירועים קרדיווסקולאריים הייתה גבוהה יותר באלו בהם כאבי החזה נותרו על-רקע לא-ידוע לאחר שישה חודשים (4.7%), בהשוואה לחולים עם אבחנה ראשונית של כאב שאינו על-רקע כלילי (3.0%).

לאור המספר הגדול של חולים עם כאב שמקורו לא-ידוע, תועדו הרבה יותר אוטמים לבביים בטווח הארוך בקבוצה זו (214 יותר מהצפוי על-בסיס השיעור בקבוצת החולים עם כאב שאינו על-רקע כלילי), בהשוואה לקבוצת החולים עם כאב על-רקע אנגינה (132 יותר מהצפוי). בחולים עם הערכה לבבית במהלך ששת החודשים הראשונים תועד סיכון ארוך-טווח גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים, ללא תלות בסיווג הראשוני של כאבי החזה.

היארעות כאב שמקורו אינו-ידוע וכאב על-רקע אנגינה ירדה בין 2002 ו-2009, אך היארעות כאבי חזה המיוחסים למקור לא-כלילי נותרה יציבה. הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים לא השתנה עם הזמן.

החוקרים קוראים להשלים הערכה טובה יותר ולנקוט באמצעים להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולים אלו.

BMJ 2017; 357

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה