לטיפול בסטטינים תועלת דומה במניעת אירועים ווסקולרים מג’וריים בגברים ונשים (LANCET)

כולסטרול עורק

ע”פ מטה-אנליזה חדשה מ-LANCET התועלת של טיפול בסטטינים במניעת אירועים ווסקולרים מג’וריים דומה בנשים ובגברים הנמצאים באותה רמת סיכון קרדיווסקולרית.

בקע מציינים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר למידת היעילות של טיפול בסטטינים בנשים בהשוואה לגברים, בעיקר למניעה ראשונית. בכדי לענות על שאלה השתמשו החוקרים במאגר המידע של CTT (ר”ת של Cholesterol Treatment Trialists’) בכדי להשוות את האפקט של סטטינים בין גברים לנשים.

המטה-אנליזה כלל נתונים מ-22 מחקרים של טיפול בסטטינים מול קבוצת בקורת (134,500 משתתפים) ו-5 מחקרים של השוואה בין טיפולים אינטנסבייים יותר לפחות בסטטינים (39,600 משתתפים).

האפקט על אירועים ווסקולרים מג’וריים, אירועים כליליים מג’וריים, שבץ, רהוסקולריזציות כליליות ותמותה נבחנו עבור כל שינוי 1.0 ממו”ל/ל’ (39 מ”ג’/ד”ל) ברמות LDL כולסטרול , הושווה בין גברים ונשים באמצעות מודל COX שביצע התאמות גורמי סיכון שאינן קשורות למין. עבור תתי קבוצות החוקרים השתמשו ברווח בר סמך של 99% הסתברות.

החוקרים מדווחים כי מסך  174,149 המשתתפים שחולקו באופן אקראי לקבוצות הטיפול, 27% היו נשים. ההקצאה לטיפול בסטטינים השיגה אפקט אבסולוטי דומה על ריכוזי הליפידים לאחר שנה בגברים ובנשים מבחינת הורדת LDL כולסטרול: ירידה של כ-42 מ”ג/ד”ל במטופלים בסטטינים בהשוואה לבקרה וכ-19 מ”ג/ד”ל בהשוואה בין טיפול אינטנסיבי לפחות אינטנסיבי.

נשים היו באופן כללי ברמת סיכון קרדיווסקולרית נמוכה יותר מגברים במחקרים הללו. הירידה היחסית בסיכון לכל 38 מ”ג/ד”ל ב-LDL כולסטרול לאירועים ווסקולרים מג’וריים הייתה דומה בסה”כ אצל נשים בהשוואה לגברים :  סיכון יחסי של 0.84 בנשים (בטווח בהסתברות 99% של בין 0.78-0.91) ושל 0.78 בגברים (בטווח 0.75-0.81) עם ערך p מותאם להטרוגניות ע”י מין של 0.33), וכן גם עבור אותם נשים וגברים בסיכון נמוך יותר מ-10% לאירוע קרדיווסקולרי ב-5 השנים הבאות עם p מותאם להטרוגניות בשל מין של 0.11) .

בדומה לכך, הירידה היחסית באירועים כליליים מג’וריים, רהוסקולריזציות כליליות, ושבץ, לא הייתה שונה באופן מובהק בין המינים. לא נמצא גם שיעור שונה של תופעות לוואי של סרטן, או תמותה שאינה קרדיווסקולרית בין המינים. התועלת נטו של הטיפול תורגמה לירידה בתמותה מכל סיבה תחת טיפול בסטטין הן בנשים (סיכון יחסי של 0.99 בטווח ב-99% הסתברות בין 0.84-0.99) ובגברים (0.9 בטווח 0.86-0.95), עם ערך p להטרוגניות בשל מין של 0.43) .

החוקרים מסכמים כי בגברים ונשים עם ערך אקוויולנטי של מחלה קרדיווסקולרית, טיפול בסטטינים השיג אפקטיביות במניעת אירועים ווסקולרים מג’וריים.

The Lancet , on line

הערת המערכת: מחקר חשוב הסותר דיעות וגישות, ככל הנראה לא מבוססות, על כך שסטטינים לא פועלים היטב על נשים. אפילו המרצה האורח המכובד, פרופ’ קולינס, בכנס בריאות לב האישה שהתקיים לאחרונה טען בדיון שסטטינים אינם אפקטיביים בנשים  …

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה