אורולוגיה

הערכה קדם ניתוחית של שאת הערמונית בעזרת MRI , choline PET , ו FDG-PET/מאת פרופ’ גרינשטיין, עורך אורולוגיה

לגילוי מוקדם והערכת שלב המחלה של שאת הערמונית יש ערך בתכנון מערך הטיפול. ההערכה כוללת אמצעים שונים הכוללים רמות ושינויים ברמת ה PSA, בדיקה רקטלית. על קול רקטלי של הערמונית, הערכת הערמונית בעזרת MRI המבוצע דרך הרקטום ועוד.

העבודה הבאה מיפן בדקה את יכולת הגילוי וההערכה של שאת הערמונית בחולים ובריאים באמצעות בדיקת  (C-PET)  11C-choline positron emission tomography ,

18F-fluorodeoxyglucose PET (FDG-PET),, וMR לפני ניתוח הערמונית.

החוקרים בדקו את תוצאות הבדיקות בצורה רטרוספקטיבית. אצל 43 גברים בגיל ממוצע של 72.2 שנים (טווח 55-88) שהופנו בחשד לשאת הערמונית. הבדיקות נערכו בממוצע כ 30 יום לפני ניתוח או ביופסיות הערמונית. מקבוצה זו 26 חולים סבלו משאת הערמונית שהוכחה בביופסיות ערמונית מונחות על קול רקטלי ו ב 7 מתוכם גם בניתוח רדיקלי של הערמונית.  כל חולי השאת עברו הערכת השלב הפתלוגי של המחלה לפי TNM ומדד גליסון. בדיקת ה MR הייתה ללא מתמר רקטלי עם הזרקת Gadolinium . C- PET בוצע כ 90 דקות לאחר הזרקת 5.5 MBq לק”ג של 11C choline.. חמש שעות לאחר מכן בוצע בדיקת FDG-PET. בבדיקה זו הוזרק 18F-fluorodeoxyglucose במינון של 5.0 MBq לק”ג והסריקה בוצעה 60 דקות לאחר ההזרקה.

מומחי הדימות כל אחד בשטחו העריכו האם קיימת שאת הערמונית בבדיקה. כמו כן דרגו  כמה הם בטוחים באבחנה. כאשר דרגה 1 הייתה בטוח שאין שאת , דרגה 2 קרוב לודאי שאין שאת, דרגה 3 קרוב לודאי יש שאת, ודרגה 4 בטוח שיש שאת.

Gleason score היה בטווח שבין 4-9 ב 26 חולי השאת. ב 15 חולים (58%) השאת הייתה רק באזור הפריפרי, ב 8 (31%) השאת הייתה גם האזור הפריפרי וגם באזור המעבר, וב 3 (12%) השאת הייתה רק באזור המעבר.

ה sensitivity הייתה גבוהה יותר (p<0.05 ) בבדיקת ה MR מאשר בבדיקת ה C-PET ובדיקת FDG-PET. הערכת הדיוק הייתה גם כן גבוה יותר (p<0.05 ) בדיקת ה MR מאשר בבדיקות האחרות.

המחברים מסכמים כי בדיקת ה MR היא זו שצריכה להיות מבוצעת במידת הצורך בשלב הקדם ניתוחי . בדיקות ה C-PET ו ה FDG-PET לא תרמו מעבר למידע שהושג בבדיקת ה MR.

כך שהמסקנה העולה מעבודה זו כי במידה ויש משמעות וחשיבות רפואית להערכה קדם ניתוחית על ידי דימות הרי די במידע המתקבל בבדיקת ה MR ואין צורך להוסיף את בדיקות ה PET הנמצאות בשימוש.

Watanabe H, Kanematsu M, Kondo H, Kako N, Yamamoto N, Yamada T, Goshima S, Hoshi H, Bae KT: Preoperative detection of prostate cancer: a comparison with 11C-choline PET, 18F-fluorodeoxyglucose PET and MR imaging. J Magn Reson Imaging. 2010 May;31(5):1151-6.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה