טיפול ב-Liraglutide מלווה בעליה בסיכון למחלות כיס מרה ודרכי מרה (Diabetes Care)

בקרב חולים תחת טיפול ב-Liraglutide (ויקטוזה) תועד סיכון מוגבר למחלות כיס מרה ודרכי מרה במחקר LEADER (Liraglutide Effect and Action in Diabetes: Evaluation of Cardiovascular Outcome Results), אם כי המנגנון אינו ידוע, כך עולה מניתוח פוסט-הוק של נתוני המחקר, אשר פורסם בכתב העת Diabetes Care.

מחקר LEADER כלל 9,340 חולים עם סוכרת מסוג 2, בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, אשר חולקו באקראי לטיפול ב- Liraglutideאו פלסבו למשך חציון של 3.8 שנים. ממצאי המחקר העידו על סיכון מופחת משמעותית לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים עם טיפול ב- Liraglutide.

שיעור החולים עם מחלת אבני מרה אקוטית היה גבוה יותר עם טיפול ב- Liraglutide, בהשוואה לפלסבו (3.1% לעומת 1.9%, p<0.001); זאת בעיקר בשל שיעור גבוה יותר של אבני מרה (1.5% לעומת 1.1%) ודלקת חדה של כיס המרה (0.8% לעומת 0.4%).

ניתוח פוסט-הוק הנתונים הנוכחי הינו הראשון להערכת תתי-סוגים של מחלת כיס מרה וההשלכות של מחלות אלו. בסך הכול דווח על 275 אירועים ב-235 חולים, כאשר שבעה אירועים הוצאו מניתוח הנתונים מאחר ונקבע כי אינם רלבנטיים.

אירועים שעירבו את כיס המרה או דרכי המרה היו נפוצים יותר עם Liraglutide, בהשוואה לפלסבו (141 לעומת 88 חולים; יחס סיכון של 1.60, p<0.001). מאפייני הבסיס היו דומים בקרב אלו שפיתחו סיבוכים אלו בשתי הקבוצות.

בקרב חולים שפיתחו סיבוכים במערכת המרה, בקרב אלו שטופלו ב- Liraglutide תועד סיכוי גבוה יותר מאלו בקבוצת הפלסבו לאבנים בכיס מרה ללא-סיבוכים (16 לעומת 5 חולים), או עם סיבוכים (52 לעומת 40 חולים), דלקת כיס מרה (51 לעומת 33 חולים) וחסימת דרכי מרה (25 לעומת 16 חולים).

כריתת כיס מרה הייתה נפוצה יותר בקרב מטופלים ב- Liraglutide (1.74% לעומת 1.11%, בהתאמה; יחס סיכון של 1.56, p=0.013). עם זאת, בקרב אלו עם אירועים בכיס מרה או בדרכי מרה, שיעור ניתוחי כריתת כיס מרה היו דומים (57% לעומת 59%, בהתאמה).

החוקרים מציינים כי יש להתייחס בזהירות לממצאי המחקר, מאחר וייתכן כי היו הבדלים בין חולים שפיתחו סיבוכים בכיס המרה או בדרכי המרה בקבוצת הטיפול ב- Liraglutide ובקבוצת הפלסבו. בקרב חולים שפיתחו סיבוכים תועדה ירידה גדולה יותר במשקל הגוף במהלך המחקר (25.3 ק”ג עם Liraglutide לעומת 23.3 ק”ג עם פלסבו), בהשוואה לאלו ללא סיבוכים אלו (23.0 ק”ג לעומת 20.6 ק”ג, בהתאמה). ירידה במשקל של 1 ק”ג במחקר לוותה בעליה של 4% בסיכון למחלה בכיס מרה או בדרכי מרה.

Diabetes Care. Published online August 9, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה