תוסף של ויטמין D אינו משפר תוצאים במטופלים עם סכרת סוג 2 (Journal of the Endocrine Society)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

ערכים נמוכים של ויטמין D נחשדו כקשורים בפתופיזיולוגיה של סכרת סוג 2, ונתונים ממחקרים תצפיתיים העלו השערה בדבר תפקידו של ויטמין D בטיפול בסכרת סוג 2. עם זאת, העדויות כיום אינן מוצקות אודות תפקיד ויטמין D במחלת הסכרת ובטיפול בה.

מטרת מחקר זה, אשר פורסם ב Journal of the Endocrine Society באפריל 2018, היתה להעריך את אפקט מתן תוסף ויטמין D על תפקוד תאי β ועל HbA1C במטופלים עם סכרת סוג 2 מאוזנת.

מחקר זה היה מחקר רנדומלי כפול סמיות ומבוקר, והתבצע ב Tufts Medical Center בבוסטון וב VA Medical Center שבסינסטי. במחקר לקחו חלק 127 מטופלים עם ממוצע גילאים של 60, עם אבחנה של סכרת סוג 2, יציבה ומאוזנת תחת טיפול באורחות חיים או אורח חיים + מטפורמין, ועם ערכי HbA1C של ≤ 7.5%. המטופלים חולקו אקראית לקבלת מינון יומי של 4000 יחידות ויטמין D3 (כולקלציפרול), או פלצבו, למשך 48 שבועות. התוצאים שנמדדו היו ערכי insulin secretion rate (ISR), על ידי מדידת c-peptide בפלזמה 3 שעות לאחר העמסת 75גרם גלוקוז. הבדיקה בוצעה בתחילת המחקר ובשבוע 24. שינויים ב HbA1C הוערכו בשבועות 16, 24, 36, 48.

תוצאות: ריכוז 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] הממוצע בדם בתחילת המחקר היה 26.6ng/mL, ערך ה HbA1C הממוצע היה 6.6%, ו 78% מהמטופלים נטלו בשלב זה מטפורמין. בשבוע 24, ריכוז ה [25(OH)D] בדם עלה ב 20.5 וירד ב 1.6ננ”ג/מ”ל בקבוצת הטיפול בויטמין D ובקבוצת הפלצבו, בהתאמה (p<0.001). בין הקבוצות לא היה שוני ב ISR או ב HbA1C. בקרב המטופלים אשר טופלו באמצעות אורחות חיים בלבד (n=28), תוסף ויטמין D היה קשור עם ירידה ב HbA1C לעומת קבוצת הפלצבו (-0.1% לעומת 0.3% בהתאמה, p=0.034) בשבוע 24. תוצאה זו לא חזרה על עצמה בנקודות הזמן האחרות.

מסקנת החוקרים היתה כי תוסף של ויטמין D3 לא שינתה את ערכי ISR או את ערכי HbA1C במטופלים עם סכרת סוג 2 מאוזנת המטופלים במטפורמין ו/או באורחות חיים ואשר לא נבחרו למחקר  בשל ערכי ויטמין D נמוכים בדם. השוני היחידי שהודגם בשבוע 24 עשוי היה להיות מקרי, לאור היעדר חזרת התוצאה הזו בנקודות הזמן האחרות.

Vitamin D Supplementation in Patients With Type 2 Diabetes, The Vitamin D for Established Type 2 Diabetes (DDM2) Study. J Endo Soc. April 1, 2018.
למאמר במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה