טיפול במטפורמין עשוי לשפר הישרדות של גברים מבוגרים עם מחלת כליות כרונית מתונה (J Gen Intern Med)

כליות

בקרב יוצאי צבא שפיתחו סוכרת מסוג 2 והחלו טיפול מונותרפי במטפורמין, במקום סולפוניל-אוריאה, תועד סיכון נמוך יותר לתמותה עד שש שנים מאוחר יותר, בין אם התפקוד הכלייתי היה תקין או שתועדה הפרעה קלה-עד-מתונה בתפקוד הכלייתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of General Internal Medicine.

החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, שהתבסס על נתוני US Veterans Health Administration, להשוואת התמותה בקרב יוצאי צבע עם סוכרת מסוג 2 אשר הטיפול הראשוני בהם כלל מטפורמין או סולפוניל-אוריאה, בין השנים 2004-2009.  המחקר לא כלל ולים עם קצב פינוי גלומרולארי של פחות מ-30 מ”ל/דקה או חולים שקיבלו טיפול תרופתי אחר לאיזון רמות הסוכר בדם, טרם טיפול במטפורמין או סולפוניל-אוריאה.

מדגם המחקר כלל 11,781 חולים שטופלו במטפורמין ו-63,515 חולים שטופלו בסולפוניל-אוריאה.

מטופלים במטפורמין, בהשוואה למטופלים בסולפוניל-אוריאה, היו צעירים יותר (גיל ממוצע של 64 לעומת 68 שנים), עם שכיחות גבוהה יותר של גברים (96% לעומת 98%), מדד מסת גוף גבוה יותר וקצב פינוי גלומרולארי גבוה יותר.

החולים היו במעקב עד הפסקת הטיפול הראשוני לסוכרת או עד קבלת מרשם אחר – למשך ממוצע של 1.7 שנים ולכל היותר, 6.2 שנים.

המחקר משקף את השינויים בהמלצות לטיפול. בשנת 2004, 52% מהמשתתפים במחקר טופלו במטפורמין ו-48% טופלו בסולפוניל-אוריאה. עד שנת 2009, 75% מהמשתתפים החדשים במחקר טופלו במטפורמין ו-25% טופלו בסולפוניל-אוריאה.

במהלך המעקב, 5,121 חולים הלכו לעולמם. לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, טיפול מונותרפי במטפורמין לווה ביחס סיכון מופחת לתמותה בכל טווחי קצב פינוי גלומרולארי שנבחנו במחקר.

היתרון ההישרדותי של מטפורמין, בהשוואה לסולפוניל-אוריאה, היה מעט קטן יותר בחולים בגילאי 75 שנים ומעלה, או בחולים עם מחלות לב וכלי דם.

המחקר לא כלל נתונים אודות מינון הטיפול ולכן לא ניתן לבחון תועלת אפשרית של נקודה זו.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים באוכלוסיות חולים המוגדרות כבעלות סיכון גבוה, בעיקר חולים עם קצב פינוי גלומרולארי של 30-44 מ”ל/דקה, במטרה לקבוע אם יש מקום לעדכן את ההמלצות להגבלת הטיפול במטפורמין באוכלוסיות אלו.

J Gen Intern Med. Published online November 27, 2017

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה