סידן חשוב למניעת אוסטאופורוזיס, אך אין להפריז בנטילתו. (MATURITAS)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

צריכת סידן במידה הנכונה הינה המלצה בסיסית לנשים בתקופה האל-וסת, אך צריכת סידן בכמות גבוהה לא הראתה תועלת ואף עשויה להזיק. כך על פי הנחיות ה- European Menopause and Andropause Society (EMAS), אשר הוצגו בעיתון MATURITAS באוקטובר 2017.

אוסטאופורוזיס בתקופת המנופאוזה היא מחלה שכיחה אצל נשים. שכיחותה בקרב הנשים הפוסט-מנופאוזליות בארה”ב ואירופה היא כ 30%. לפחות 40% מנשים אלה יסבלו משבר על רקע זה. מניעה באמצעות שינוי אורחות חיים כוללת בין היתר צריכת סידן מספקת.

מטרת ההנחיות האחרונות של ה EMAS הייתה לספק הוכחות בנוגע להשפעת צריכת הסידן על מניעה של אוסטאופורוזיס פוסט-מנופאוזלי ולבדוק את ההנחיות הקיימות. ה EMAS ביצעו סקירה של מטה-אנליזות, סקירות סיסטמיות, ומחקרים אקראיים ומבוקרים, ודעות מומחים אשר פורסמו מאז שנת 2007.

המלצות ה EMAS לצריכת סידן הן 700-1200מ”ג ביום. צריכה מדיאטה עדיפה על פני נטילת תוספים, מפני שרמת הסידן בדם עולה בצורה תלולה לאחר נטילת תוסף, דבר אשר נקשר עם השפעות שליליות ופחות עם דיאטה. עם זאת, צריכת תוספים מומלצת לנשים אשר אינן מגיעות לתצרוכת היומית המומלצת. צריכה קטנה מהמינון המומלץ מעלה את הסיכון לשברים, אך אין עדות כי צריכת סידן גבוהה מהמומלץ מקטינה את הסיכון לשברים. נטילת כמות גבוהה מידי של סידן, המוגדרת כמעל 2000מ”ג ביום, עשויה אף להיות בעלת השפעה מזיקה. מחקרים אחדים הציגו נזק אפילו במינונים נמוכים יותר. אירועים קרדיווסקולרים, דמנציה, אבנים בדרכי השתן ואף סיכון גבוה יותר לשברים נקשרו עם כמות אקססיבית של סידן. עם זאת, ממצאים אלה אינם חד משמעיים.

המסקנה היא כי סידן נדרש לצורך בניית העצם ויש לצרכו בכמות המומלצת, אך כמות גבוהה מידי של סידן אינה מועילה ואף עלולה להזיק.

Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. MATURITAS, October 3, 2017.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה