בטיחות ויעילות Evolocumab והשפעת הטיפול על משק הסוכר והתפתחות סוכרת חדשה (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי טיפול ב- Evolocumab(רפאטה) הפחית משמעותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולים עם וללא סוכרת. הטיפול במעכב PCSK9 לא הביא לעליה בסיכון להתפתחות סוכרת חדשה ולא השפיע לרעה על משק הסוכר.

החוקרים השלימו ניתוח של נתוני מחקר FOURIER להערכת הבטיחות והיעילות של Evolocumab לפני נוכחות/העדר סוכרת ואת ההשפעה של הטיפול על רמות הסוכר בדם והסיכון להתפתחות סוכרת.

מחקר FOURIER הינו מחקר אקראי להערכת Evolocumab במינון 140 מ”ג, אחת לשבועיים, או במינון 420 מ”ג, אחת לחודש, בהשוואה לפלסבו. מדגם המחקר כלל 27,564 חולים עם טרשת עורקים, שנטלו טיפול בסטטינין והיו במעקב למשך 2.2 שנים (חציון). בניתוח הנתונים הנוכחי החוקרים בחנו את ההשפעה של Evolocumab על אירועים קרדיווסקולאריים לפי נוכחות/העדר סוכרת בתחילת המחקר. התוצא העיקרי היה משלב של תמותה קרדיווסקולארית, אוטם לבבי, אירוע מוחי, אשפוזים בשל אנגינה לא-יציבה או רה-וסקולריזציה כלילית. התוצא המשני העיקרי היה משלב של תמותה קרדיווסקולארית, אוטם לבבי, או אירוע מוחי. עוד בחנו החוקרים את ההשפעה של Evolocumab על רמות הסוכר בדם והסיכון להתפתחות סוכרת חדשה בקרב חולים ללא הפרעה סוכרת בתחילת המחקר.

בתחילת המחקר, 11,031 חולים נשאו אבחנה של סוכרת (40%) ו-16,533 חולים (60%) לא סבלו מסוכרת (מהם 10,344 עם קדם-סוכרת ו-6,189 עם רמות סוכר תקינות בדם). הטיפול ב- Evolocumab הפחית משמעותית תוצאות קרדיווסקולארית בחולים עם וללא סוכרת בתחילת המחקר. באשר לתוצא הסיום העיקרי, יחסי הסיכון עמדו על 0.83 בקרב חולי סוכרת ועל 0.87 באלו ללא סוכרת. באשר לתוצא המשני העיקרי, יחסי הסיכון עמדו על 0.82 באלו עם סוכרת ועל 0.78 באלו ללא סוכרת.

הטיפול ב- Evolocumab לא לווה בעליה בסיכון להופעה חדשה של סוכרת בחולים ללא סוכרת בתחילת המחקר, כולל בחולים עם טרום-סוכרת בתחילת המחקר. רמות המוגלובין מסוכרר וריכוז סוכר בדם בצום היו דומים בין קבוצות הטיפול ב- Evolocumab ופלסבו לאורך הזמן בחולים עם סוכרת, טרום-סוכרת, או ערכי סוכר תקינים בדם.

בקרב חולים עם סוכרת בתחילת המחקר, שיעור החולים עם אירועים חריגים עמד על 78.5% בקבוצת הטיפול ב- Evolocumab ועל 78.3% בקבוצת הפלסבו; בקרב חולים ללא סוכרת בתחילת המחקר, שיעור האירועים החריגים עמד על 76.8% בקבוצת הטיפול ב- Evolocumab ועל 76.8% בקבוצת הפלסבו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאים אלו מעידים כי הטיפול ב- Evolocumab בחולים עם טרשת עורקים הינה אפשרות בטוחה ויעילה בחולים עם וללא סוכרת.

The Lancet Diabetes & Endocrinology

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה