Atypical Femoral Fracture ניתן לחיזוי על ידי בדיקת DXA מורחבת. (American Society of Bone and Mineral Research 2017 Annual Meeting)

אוסטיאופורוזיס

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

אמצעי פשוט יחסית של הרחבת בדיקת DXA (dual X-ray absorptiometry) הקיימת עשוי לעזור בזיהוי מטופלים הנמצאים בסיכון לשברים לא טיפוסיים בעצם הפמור (AFF, atypical femoral fracture) סיבוך נדיר אך משמעותי של שימוש בביספוספונטים. בנוסף, מאפיינים מסויימים של אוכלוסיה הנמצאת בסיכון לשברים אלה יכולים לשמש באיתור וזיהוי אותם הפרטים שהינם בסיכון. כך על פי דיווח שניתן ב American Society of Bone and Mineral Research (ASBMR) 2017 Annual Meeting.

ד”ר דניס ואן דה לארשוט ושותפיה ביצעו את הסריקות המורחבות במחקר שהתבצע במרכז הרפואי Erasmus MC אשר בהולנד לאור אירועי ה AFF הרבים שהגיעו למרכזם. החוקרים מציעים כי השיטה היא למעשה הרחבת בדיקת DXA הקיימת לסריקת עצמות ה femor. הבדיקה המורחבת נמשכת דקה אחת יותר מהבדיקה הרגילה.

בדיקת DXA מורחבת של הפמור יכולה לזהות שברים אטיפים חלקיים בפמור במטופלים אשר נוטלים טיפול לאוסטאופורוזיס. כך על פי ד”ר לארשוט, אשר הציגה את ממצאי המחקר. בדיקת DXA הוא חלק שגרתי בטיפול ומניעה של אוסטאופורוזיס, והרחבת הבדיקה לסריקת הפמור כולו, יכולה להתבצע בקלות על ידי הארכתה בדקה אחת. המטרה היא למנוע AFF, הם שברים אטיפים בפמור אשר מתרחשבים ספונטנית, לעיתים דו צדדיים וההחלמה מהם קשה ולעיתים לא מלאה.

במחקר זה בוצעה בדיקת DXA מורחבת אשר כללה את עצמות הפמור של מטופלים אשר בכל מקרה היו מועמדים לבצע את הבדיקה ואשר נטלו בשנה טרם הבדיקה ביספוספונטים או דנוסומאב. מטופלים אשר בבדיקתם התגלתה תופעת ה “beaking” או “flaring” עיבוי פריאוסטלי או אנדוסטלי (periosteal or endosteal), עברו צילום רנטגן של עצם הפמור על מנת לאשר את הימצאות שבר פמורלי אטיפי חלקי בעצם הפמור.

מתוך 282 מטופלים אשר הוכללו במחקר, 12 (4.3%) הראו סימנים של beaking בסריקות המורחבות של שני עצמות הפמור. ב 9 מטופלים (3.2%) ה beaking תאם את הימצאות שבר חלקי (incomplete) על פי צילום רנטגן. מתוכם 4 מטופלים ביצעו צילום רנטגן בכל מקרה בשל שברים ישנים, וחמישה מטופלים (1.8%) אובחנו עם שברים אטיפים חלקיים חדשים של הפמור. ה positive predictive value (PPV) של beaking בסריקה מורחבת של עצמות הפמור ב DXA היה 83.3%. 2 מטופלים מתוך ה 12 אבדו למעקב, ואצל מטופל אחד אחד ה BEAKING יוחס לקלציפיקציה ברקמה הרכה.

בין המטופלים אשר אובחנו עם שבר חלקי בפמור, מטופל אחד עבר ניתוח מניעתי ואצל כל היתר הופסק הטיפול באוסטאופורוזיס.

ד”ר לארשוט סיכמה כי לכל 9 המטופלים אשר הראו סימני beaking בבדיקת DXA, נראו שברים אטיפים חלקיים בצילום רנטגן. היא גם מציינת כי שניים מתוכם דיווחו על כאבים, אך יתר המטופלים סבלו משברים חלקים בפמור, אשר לא התבטאו בכאבים.

יש צורך במידע נוסף ופרוספקטיבי על מנת להבין כיצד ומתי הופכות תופעות ה beaking הנצפות בצילום לשבר ממשי.

לאור העובדה כי שימוש בביספוספונטים ירד משמעותית בשנים האחרונות בשל חשש מתופעות הלואי הנדירות אך המשמעותיות של Atypical femoral fracture ו osteonecrosis of the jaw , עולה הצורך לפתח אמצעי אשר יזהה את המטופלים בסיכון לתופעות לואי אלה הן על מנת לאבחן בזמן את השבר המתהווה, והן על מנת לא למנוע טיפול ממטופלים אשר זקוקים לו.

במחקר אחר אשר הוצג באותו הכנס, חוקרים קנדים דיווחו על מאפיינים של 107 מטופלים עם AFF ב Quebec Atypical Femoral Fracture Registry, אשר הושוו לקבוצת מטופלים עם סוגי שברים אחרים ולקבוצת מטופלים אשר נטלו ביספוספונטים אך לא סבלו משברים.

בהסתמך על ממצאי המחקר, הציעו החוקרים כי מטופלים עם מאפיינים מסויימים נמצאים בסיכון יתר ל AFF:

          שימוש ממושך בביספוספונטים.

          שימוש בתרופות בעלות פוטנציאל לאינטראקציה, ובמיוחד PPI.

          כיפוף (bowing) של עצם הפמור או מצב varus בירך.

          BMD בטווח האוסטאופני.

          כאבים בירך או במפשעה.

לדברי המציגים, מטופלים אלה יוכלו להרוויח מהרחבת בדיקת ה DXA לעצם הפמור וממעקב צמוד יותר.

American Society of Bone and Mineral Research 2017 Annual Meeting. September 811, 2017, Denver, Colorado.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילר לפרוליה ואקסג'יבה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילר לפרוליה ואקסג'יבה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור תכשיר ביוסימילר ראשון ל-Denosumab במינון 60 מ”ג (פרוליה) או 120 מ”ג (אקסג’יבה). התכשיר הביוסימילר, Denosumab-bddz (או Wyost/Jubbonti) קיבל מעמד של טיפול בר-החלפה, המאפשר לרוקחים להחליף את תכשיר הביוסימילר בתכשיר המקורי ללא צורך בשינוי המרשם הרפואי. הטיפול ב- Denosumab-bddzבמינון המופחת, המשווק תחת השם Jubbonti, אושר […]

  • אובדן צפיפות עצם מהיר בגברים מבוגרים עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן צפיפות עצם מהיר בגברים מבוגרים עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה אובדן צפיפות עצם מהיר יותר בגברים מבוגרים עם אבחנה של סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מסוג 2 מלווה באובדן עצם מהיר יותר בנשים, אך אין עדויות רבות אודות אובדן עצם בגברים או באלו עם טרום-סוכרת. […]

  • טיפול ב-Denosumab מלווה בסיכון מופחת לסוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Denosumab מלווה בסיכון מופחת לסוכרת (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי המשך טיפול ב-Denosumab (פרוליה) מלווה בסיכון נמוך יותר להתפתחות סוכרת במבוגרים עם אוסטיאופורוזיס מעל גיל 65 שנים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי Denosumab, תכשיר המשמש לטיפול באוסטיאופורוזיס, עשוי לשפר את האיזון הגליקמי, אך אין עדויות קליניות רבות אודות השפעות הטיפול על […]

  • צפיפות עצם ירודה בנשים עם כשל שחלתי ראשוני (Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol)

    צפיפות עצם ירודה בנשים עם כשל שחלתי ראשוני (Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol)

    מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת European Journal of Obstetrics, Gynecology, and Reproductive Biology עולה כי תכולת צפיפות המינרלים של העצם ירודה בנשים עם כשל שחלתי ראשוני באמה ובצוואר ירך, אך אינה שונה משמעותית באתרים אחרים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מנופאוזה מוקדמת הינה סיבוך משמעותי של כשל שחלתי ראשוני ועשויה להשפיע משמעותית […]

  • הערכת הסיכון לאוסטיאופורוזיס ושברים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית על-פי סוג הטיפול התרופתי (Int J Rheum Dis)

    הערכת הסיכון לאוסטיאופורוזיס ושברים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית על-פי סוג הטיפול התרופתי (Int J Rheum Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Rheumatic Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), מהן עולה כי לגישת הטיפול כנגד מחלת המפרקים השפעה על הסיכון לאוסטיאופורוזיס ושברים אוסטיאופורוטיים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת מפרקים שגרונית הינה גורם סיכון משמעותי לאוסטיאופורוזיס ושברים אוסטיאופורוטיים. מטרתם כעת הייתה להבין […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הוסיף אזהרה אודות סיכון להיפוקלצמיה עם טיפול בפרוליה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הוסיף אזהרה אודות סיכון להיפוקלצמיה עם טיפול בפרוליה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הוסיף אזהרת קופסא לתווית הטיפול התרופתי ב-Denosumab (פרוליה) כנגד אוסטיאופורוזיס אודות סיכון מוגבר להיפוקלצמיה חמורה בחולים עם מחלת כליות כרונית מתקדמת. המומחים מסבירים כי Denosumab הינו נוגדן חד-שבטי המיועד לטיפול בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס בסיכון מוגבר לשברים לאחר כישלון או אי-סבילות טיפולים אחרים. הטיפול מיועד גם לשיפור […]

  • אוסטאופורוזיס לאחר גיל המעבר (The New England Journal of Medicine)

    אוסטאופורוזיס לאחר גיל המעבר (The New England Journal of Medicine)

    אישה בת 69 מגיעה למרפאה כדי לשוחח על תוצאות בדיקת צפיפות העצם הראשונה שלה. ציוני ה-T שלה הם 2.6- בעמוד השדרה המותני ו-2.3- בירך. היא נפלה תוך כדי הליכה לפני 18 חודשים ושברה את עצם הזרוע השמאלית. הדמיה של עמוד השדרה, המבוצעת כדי לבחון 5 ס"מ של אובדן גובה וקִיפֿוזִיס בינוני של בית החזה, מגלה שני שברים בחוליות. כיצד יש להעריך ולטפל בחולה זו?

  • Denosumab, תרופה לטיפול באוסטאופרוזיס, עלולה להעלות את הסיכון להיפוקלצמיה חמורה בחולים עם מחלת כליות כרונית מתקדמת (JAMA Netw Open)

    Denosumab, תרופה לטיפול באוסטאופרוזיס, עלולה להעלות את הסיכון להיפוקלצמיה חמורה בחולים עם מחלת כליות כרונית מתקדמת (JAMA Netw Open)

    במאמר שפורסם לאחרונה ב-Journal of the American Medical Association מתוארת השפעת Denosumab, תרופה המיועדת לטיפול באוסטיאופורוזיס, על חולי דיאליזה עם מחלת כליה כרונית מתקדמת, והסיכון המוגבר להיפוקלצמיה חמורה בהשוואה לשימוש ב-bisphosphonates. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי לחולים התלויים בדיאליזה, במיוחד לחולים מבוגרים, יש שכיחות גבוהה במיוחד של מחלת עצם מטבולית משנית לאי ספיקת כליות. כתוצאה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה