התועלת של תוספי וויטמין D בטיפול בהיפוקלצמיה בחולים עם ממאירות של בלוטת התריס (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ATA)

מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Thyroid Association, עולה כי חסר וויטמין D לפני-ניתוח מוביל לעליה משמעותית בסיכון להיפוקלצמיה לאחר-ניתוח בחולים עם ממאירות של בלוטת התריס לאחר ניתוח לכריתה מלאה של בלוטת התריס ו-CCND (Central Compartment Neck Dissection).

החוקרים מסבירים כי זיהו קשר מובהק בין חסר וויטמין D ובין היפוקלצמיה תסמינית לאחר-ניתוח בחולים עם ממאירות של בלוטת התריס לאחר ניתוח כריתה מלאה של בלוטת התריס עם CCND. הם מציעים לשקול מתן פומי של וויטמין D להפחתת הסיכון להיפוקלצמיה תסמינים לאחר-ניתוח חולים עם ממאירות של בלוטת התריס עם חסר וויטמין D לפני הניתוח.

מדגם ההמחקר כלל 267 חולים עם ממאירות של בלוטת התריס, לאחר ניתוח לכריתה מלאה של בלוטת התריס ו-CCND; ב-73 זוהה חסר וויטמין D לפני הניתוח (רמת וויטמין D נמוכה מ-10 ננוגרם למ”ל) וב-194 זוהו רמות וויטמין D של 10 ננוגרם למ”ל ומעלה.

שיעור המקרים של היפוקלצמיה תסמינית (שהוגדרה בנוכחות רמות סידן נמוכות מ-8.2 מ”ג לד”ל ביחד עם תסמינים או סימנים של היפוקלצמיה) היה גבוה יותר בחולים עם חסר’ וויטמין D לפני הניתוח, בהשוואה לאלו ללא חסר וויטמין D (43.8% לעומת 30.4%, p=0.043).

רמות PTH (Parathyroid Hormone) נמוכות יותר לאחר הניתוח (פחות מ-15 פיקוגרם למ”ל) היו הגורם המנבא המשמעותי ביותר להיפוקלצמיה על-בסיס הצורך במתן תוך-ורידי של סידן (p<0.o01). עם זאת, חסר וויטמין D לפני הניתוח זוהה כגורם מנבא של היפוקלצמיה תסמינית (יחס סיכויים של 3.00).

בחולים עם רמות PTH נמוכות לאחר הניתוח תועדו שיעורים גבוהים יותר משמעותית של היפוקלצמיה תסמינית בנוכחות חסר נלווה של וויטמין D (77.5% לעומת 53.2% באלו ללא חסר וויטמין D, P=0.008).

האינטראקציות הידיעות בין וויטמין D ו-PTH עשויות לסייע בהבנת המנגנון האפשרי המוביל להיפוקלצמיה. בלוטת הפאראתירואיד אחראית לבקרת רמות סידן בדם וויטמין D3 הוא אחד ממנגנוני הבקרה של פעילות הבלוטות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי חסר וויטמין D עשוי לנבא הופעת היפוקלצמיה תסמינית במקרים של רמות PTH נמוכות לאחר הניתוח רמה קדם-ניתוחית של וויטמין D של 20 ננוגרם למ”ל ומעלה לוותה בירידה של עד 72% בסיכון להיפוקלצמיה תסמינית, בהשוואה לנבדקים עם חסר וויטמין D.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Thyroid Association

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה