פסיכיאטריה

האם יש מקום לטיפול בנזעי חשמל במקרים של דיכאון עמיד לטיפול תרופתי? (BMJ)

דיכאון אישה צעירה

טיפול בנזעי חשמל (Electroconvulsive Therapy) מצוי בשימוש מזה למעלה משמונים שנים לטיפול בדיכאון חמור, אך גישה זו עדיין שנויה במחלוקת. במאמר שפורסם בכתב העת BMJ דנים מומחים בנושא זה, עם הצגת טיעונים בעד ונגד הפרוצדורה.

מצד אחד, ד”ר ג’ון ריד, פסיכולוג קליני מבריטניה טוען כי לפרוצדורה אין תועלת ארוכת-טווח ואף עשויה לגרום לבעיות זיכרון ארוכות-טווח, לצד בעיות אחרות. מנגד, ד”ר סמיר ג’וואר ודקלאן מקלופלין מבריטניה טוענים כי יש עדויות המעידות על בטיחות ויעילות טיפול בנזעי חשמל בחולים עם דיכאון חמור ועמיד לטיפול וכי ניתן להתמודד עם תופעות הלוואי של טיפול זה.

ד”ר ריד טוען כי אין עדויות חיוביות התומכות בתועלת של טיפול בנזעי חשמל לדיכאון חמור. מבין עשרה מחקרים בהם נערכה השוואה בין טיפול בנזעי חשמל ובין פלסבו להקלה על דיכאון, במחצית לא תועד הבדל ברור. חלק מהחולים, כשליש פחות או יותר, זוכים לעליה קטנה וזמנית במצב הרוח, בהשוואה לטיפול בפלסבו, אך המחקר מעיד כי ההבדלים לא נותרים מעבר לתום הטיפול.

חלק מהמחקרים גם מציעים כי טיפול בנזעי חשמל עשוי לגרום לנזק ארוך-טווח או קבוע בזיכרון. אחת החולות שטופלה בגישה זו מדווחת כי נמסר לה כי טיפול בנזעי חשמל הוא בטוח, אך היא עצמה סבלה מפגיעה מוחית קטסטרופאלית לדבריה. הטיפול הותיר אותה עם רעד בידיים ודיבור לא-ברור. המטופלת טוענת עוד כי הטיפול פגע בזיכרון ובתפקוד הניהולי שלה.

עם זאת, המצדדים בטיפול בנזעי חשמל טוענים כי מדובר בטיפול המצוי בשימוש מזה 80 שנים, מאחר והעדויות מעידות כי גישה זו עשויה להיות יעיל במקרים של דיכאון חמור ועמיד לטיפול. מדובר בטיפול רציני למחלה רצינית, כאשר ידוע כי מדובר בפרוצדורה בטוחה, עם שיעורי תמותה נמוכים מאוד.

אין עדויות מוצקות כי טיפול בנזעי חשמל גורם נזק מיקרוסקופי או מאקרוסקופי למוח. למעשה, יש עדויות קדם-קליניות טובות כי הטיפול מעודד ייצור תאי עצב בהיפוקמפוס. תופעות לוואי נוירולוגיות הן מאוד נדירות ובדיווחים המעטים אודותן, אלו היו זמניות והפיכות.

חשוב כי ההחלטה על הטיפול תהיה פרטנית ומותאמת אישית. בכדי לצמצם את הסיכון לתופעות לוואי, נערכת התאמה של מינון הגירוי החשמלי לחולה הפרטני, בהתאם לגיל, מין, מיקום האלקטרודה והטיפול התרופתי הנוכחי. ניתן להתאים מרכיבים שונים של הטיפול בכדי לצמצם תופעות לוואי קוגניטיביות אפשריות.

BMJ. Published online January 30, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה