פסיכיאטריה

האם תהליכי קבלת החלטות משותפים משפרים את שיעורי ההיענות לטיפול תרופתי לסכיזופרניה? (מתוך הכנס השנתי ה-World Congress of Biological Psychiatry)

מעורבות חולי סכיזופרניה מאושפזים בתהליכי קבלת החלטות לטיפול מובילים לשיפור שביעות הרצון של המטופלים ורמת הביטחון שלהם בטיפול. לדברי החוקרים, שהציגו את ממצאי המחקר במהלך כנס ה-World Congress of Biological Psychiatry, צעד זה עשוי לסייע בשיפור ההיענות לטיפול התרופתי.

החוקרים אספו נתונים אודות 72 החולים הראשונים מתוך 120 החולים שתוכננו להשלים את 12 חודשי המעקב. 35 משתתפים לקחו חלק בתהליכי קבלת החלטות משותפים ו-37 חולקו לקבוצת טיפול סטנדרטי. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 44 שנים, מרביתם לא גרו בגפם.

מבין המשתתפים במחקר, 69.4% אובחנו עם סכיזופרניה והיתר אובחנו עם הפרעה סכיזואפקטיבית. משך המחלה הממוצע עמד על 17.4 שנים ומספר האשפוזים הקודמים עמד בממוצע על שישה אשפוזים.

בתחילת המחקר, תועדו מדדים גבוהים יותר משמעותית בסולם PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale) בקבוצת ההתערבות, בהשואה לקבוצת הביקורת.

במחקר הראשון, החוקרים התמקדו בתוצאות הנוגעות להיענות, שביעות רצון המטופלים ואשפוזים חוזרים. החולים נבדקו בתחילת המחקר, בעת השחרור ולאחר 3, 6 ו-12 חודשי מעקב.

מהנתונים עולה קשר בין שיתוף בתהליכי קבלת החלטות ובין שיפור משמעותי במדדי Combined Outcome Measure for Risk Communication ו-Treatment Decision-Making Effectiveness בעת השחרור, בהשוואה לטיפול סטנדרטי (43.5 לעומת 31.6 במדדי שביעות רצון ו-43.7 לעומת 34.1 במדדי בטחון בהחלטה).

מעניין לציין כי ההבדל המובהק במדדי PANSS שתועד בתחילת המחקר לא נותר בעת השחרור ונותר לא-מובהק לאורך יתר המעקב.

שיתוף בתהליכי קבלת החלטות לווה בשיפור במדדי BARS (Brief Adherence Rating Scale) וימי אשפוז לאחר שנה אחת, בהשוואה לטיפול סטנדרטי, אם כי ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית.

במחקר השני, החוקרים בחנו את השימוש בתרופות אנטי-פסיכוטיות ומצאו כי בעת השחרור, שיעורי טיפול במספר תרופות אנטי-פסיכוטיות פחת לאורך המחקר בהשוואה למצב בתחילת המחקר (מ-44% ל-41.7%). מגמה זו נמשכה לאורך 12 חודשי המעקב, אז חלה ירידה ל-36.9%.

החוקרים מדווחים על ירידה בולטת במספר החולים שנטלו למעלה משתי תרופות אנטי-פסיכוטיות. מספר התרופות הממוצע לכל מטופל ירד מארבע תרופות בתחילת המחקר לשתי תרופות לאחר שנה. עם זאת, לא זוהו הבדלים משמעותיים במונחי ירידה בטיפול במספר תרופות אנטי-פסיכוטיות או במספר הממוצע של תרופות אנטי-פסיכוטיות שנטלו החולים בקבוצת ההתערבות ובקבוצת הביקורת.

מתוך הכנס השנתי ה-World Congress of Biological Psychiatry

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה