פסיכיאטריה

תוצאות מבטיחות לטיפול במוזיקה בחולי סכיזופרניה (Cochrane Database Syst Rev)

מנתונים חדשים שפורסמו ב-Cochrane Database of Systematic Reviews עולה כי בשילוב עם טיפול סטנדרטי, טיפול במוזיקה עשוי להביא לשיפור במצב הכללי, במצב הנפשי, בתפקוד החברתי ובאיכות החיים של חולים עם סכיזופרניה או הפרעות דמויות-סכיזופרניה, לפחות בטווח הקצר והבינוני. עם זאת, ההשפעות לא היו עקביות בין מחקרים והיו תלויות במספר המפגשים ובאיכות הטיפול.

טיפול במוזיקה הופך מקצוע מבוסס יותר ויותר, למרות שזמינות הטיפול משתנה באופן נרחב. מסקר בגרמניה עלה כי טיפול במוזיקה שימש ב-37% מכלל המרפאות הפסיכיאטריות והפסיכוסוציאליות בגרמניה.  הגישות לטיפול במוזיקה עשויות להיות פעילות, כאשר הלקוח מנגן מוזיקה או שר, או רצפטיביות, בהן המטופל מאזין למוזיקה שמנגן המטפל או להקלטה של מוזיקה. הטיפול לעיתים קרובות כולל משלב של טכניקות אלו.

החוקרים השלימו חיפוש בספרות אחר מחקרים אקראיים ומבוקרים להשוואת טיפול במוזיקה אל מול טיפול סטנדרטי, פלסבו, או ללא טיפול. הסקירה כללה 18 מחקרים שארכו 1-6 חודשים וכללו בסך הכל 1,215 משתתפים.

עשרה מחקרים בחנו את ההשפעות קצרות הטווח של טיפול במוזיקה במהלך כ-1-1.5 חודשים. שבעה מחקרים בחנו את ההשפעות בטווח הזמן הבינוני לאורך תקופה של 3-4 חודשים. שני מחקרים בחנו את ההשפעות ארוכות הטווח במהלך תקופה של 6-9 חודשים.

מרבית המחקרים בחנו טיפול במוזיקה במסגרת בית חולים וכללו בעיקר חולים מאושפזים. מספר מפגשי הטיפול נע בין 7 ועד 240 מפגשים.

למרות שהיו נתונים זמינים רק משני מחקרים בנוגע להשפעות טיפול במוזיקה על המצב הכללי, מהנתונים עולה כי טיפול במוזיקה הינו בעל השפעה בולטת בטווח הזמן הבינוני. מספר החולים הנדרש לטיפול לתוצאה חיובית היה קטן (133 חולים). מניתוח הנתונים נראה כי היה כי למספר הטיפולים השפעה על תוצאות הטיפול.

המחקרים התבססו על מדדים שונים להערכת המצב הנפשי ומניתוח הנתונים עלו תוצאות משמעותיות בחמישה מבין שעה מדדים. לטיפול במוזיקה היו השפעות משמעותיות על המצב הנפשי והשפעות בינוניות על תסמינים שליליים. עוד זיהו החוקרים השפעות קצרות-טווח בהיקף בינוני על תסמינים שליליים.

באשר למרכיבים אחרים של המצב הנפשי (מצב נפשי כללי, תסמינים חיוביים, דיכאון וחרדה), החוקרים התקשו לפענח את הנתונים לאור השימוש במדדים שונים במחקרים שונים, הבדלים במספר המפגשים ושונות באיכות הטיפול במוזיקה.

נתונים אודות השפעות ארוכות-טווח היו זמינים ממחקר אחד והצביעו על מגמה ברורה לטובת טיפול במוזיקה.

ההשפעות על התפקוד הכללי היו משמעותיות וגדולות עם טיפול במוזיקה “במינון גבוה”, הן בטווח הבינוני והן בטווח הארוך. מנגד, טיפול במוזיקה במינון נמוך (פחות מ-20 מפגשים) לא השפיע על התפקוד הכללי.

באשר לתפקוד החברתי, ההשפעות נטו לטובת טיפול במוזיקה בטווח הזמן הקצר, הבינוני והארוך, עם גודל השפעה שנע בין בינוני לגדול. התוצאות באשר לתפקוד קוגניטיבי היו מעורבות, כאשר חלק מהמדדים הצביעו על תועלת ואחרים לא זיהו השפעה לטיפול במוזיקה. בסיכומו של דבר, טיפול במוזיקה השפיע על התפקוד החברתי מהר יותר מאשר התפקוד הכללי.

למרות שקשה לקבוע מהו מספר המפגשים המינימאלי הנדרש לתוצאות קליניות, מהסקירה עולה כי דרושים לפחות 20 מפגשים להשגת תוצאות בעלות משמעות קלינית.

Cochrane Database Syst Rev. Published online May 29, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה