אונקולוגיה

תזונה לקויה מהווה גורם סיכון לסרטן במידה שוות ערך לצריכת אלכוהול (JNCI Cancer Spectrum)

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

חוקרים ממספר אוניברסיטאות מובילות בארה”ב, בהן הרווארד, וכן מאוניברסיטת קיימברידג’ באנגליה, בחנו את ההשפעה של צריכה יומית של שבעה סוגי מזון – פירות, ירקות, דגנים מלאים, בשר מעובד, בשר אדום, חלב ומוצריו ומשקאות ממותקים (SSBs) – על הסיכון לחלות בסרטן מסוגים שונים. לשם כך השתמשו החוקרים בנתוני תזונה מתוך מדגם מייצג של 5,000 מבוגרים אמריקאים בני 20 ומעלה, ובמודל סטטיסטי המתבסס על מטא-אנליזות (ניתוחים סטטיסטיים של מחקרים פרוספקטיביים) לגבי הסיכון להיארעות סרטן.

מהממצאים שעלו במחקר:

        כ-80,000 מקרי סרטן בארה”ב היו מיוחסים לתזונה לקויה (5.2% מהמקרים החדשים של מבוגרים בני 20 ומעלה, נכון ל-2015), מתוכם למעלה מ-68,000 מקרים היו מיוחסים לכך באופן ישיר, וכ-4.4% להשמנת יתר.

        שיעור התחלואה בסרטן המיוחס לתזונה לקויה היה גבוה יותר בגברים בגיל העמידה (64-45) וכן במיעוטים אתניים (שחורים, היספנים).

        סרטן המעי הגס דורג ראשון מבין סוגי סרטן אחרים בהקשר של תזונה לקויה (38.3% מהמקרים), סרטן חלל הפה והלוע דורג שני (25.9% מהמקרים), וסרטן הקיבה דורג שלישי (6.8% מהמקרים).

        צריכה נמוכה של דגנים מלאים (פחות מ-125 גרם ביום) הייתה קשורה במספר ובשיעור הגבוה ביותר של מקרי סרטן חדשים,(1.8%) ולאחר מכן, בסדר יורד, צריכה נמוכה של חלב ומוצריו (פחות מ-3 מנות [כוסות] ליום – 1.2%), צריכת בשר מעובד (1%), צריכה נמוכה של פירות וירקות וצריכה גבוהה של בשר אדום ושל משקאות ממותקים.

        כ-16% מבין מקרי הסרטן שיוחסו לתזונה לקויה היו קשורים להשמנת יתר.

מסקנת החוקרים היא שתזונה לקויה מהווה גורם סיכון שווה ערך לצריכת אלכוהול, נמוך במעט מעודף משקל וגבוה במעט מהיעדר פעילות גופנית. לטענתם, צריכה נמוכה של דגנים מלאים בקרב הציבור נעוצה בהיעדר המודעות הציבורית לגבי התועלת הבריאותית של מוצרים אלה, ובהיעדר הידע הציבורי לזהות אילו מוצרים מכילים אותם. החוקרים קוראים לקובעי המדיניות לשפר את צריכת הדגנים המלאים בקרב הציבור באמצעות הסברה וסימון סטנדרטי של מוצרי מזון אלה.

המחקר פורסם במהדורת מאי 2019 בכתב העת JNCI Cancer Spectrum

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה