אונקולוגיה

מכשולים הנוגעים למתן טיפול תרופתי למניעת סרטן שד בנשים בסיכון מוגבר למחלה הממארת (JAMA)

לאחרונה פורסמו המלצות חדשות מטעם ה-US Preventive Services Task Force אודות טיפול תרופתי מניעתי בנשים בסיכון גבוה לסרטן שד. ההמלצה היא להציע טיפול ב-Tamoxifen, Raloxifene, או מעכבי ארומטז לנשים ללא-תסמינים בגילאי 35 שנים ומעלה, המצויות בסיכון מוגבר לסרטן שד ובסיכון נמוך לתופעות הלוואי של הטיפול התרופתי. עם זאת, לצורך יישום המלצות אלו יש לגייס את הרופאים הראשוניים לספק טיפול זה במקרים המתאימים.

המומחים מדווחים כי מבין כ-10 מיליון נשים בארצות הברית העשויות להתאים לטיפול מניעתי להפחתת הסיכון לסרטן שד, פחות מ-10% מקבלות תרופות אלו.

אחת הסיבות לכך שההמלצה אינה מיושמת נוגעת לכך שייתכן כי מדובר במשימה גדולה מדי עבור רופאי משפחה, לאור האחריות הקלינית הרבה המוטלת עליהם. מאחר ורופאי משפחה רבים נדרשים לטיפל במספר גדול של חולים עם מגוון בעיות רפואיות, יישום המלצה זו עשוי להיות גדול עליהם.

סיבה נוספת לכך שההמלצה אינה מיושמת באופן נרחב עשויה לנבוע מהסתייגות אפשרית למתן תרופות אונקולוגיות. רופאים ראשוניים עשויים לחוש כי תרופות אלו כרוכות בתופעות לוואי רבות ולחשוש מפני מתן טיפול מסוג זה. אי הכרת התרופות והטיפולים עשוי גם לתרום לכך.

יתרה מזאת, יש לקחת בחשבון את תהליך קבלת ההחלטות המורכב, המתחיל בהערכת הסיכון של מטופלת לסרטן שד. ההמלצות החדשות מרחיבות את השילוב של גורמי סיכון לסרטן שד שיש לקחת בחשבון, אך אינן כוללות הנחיות ברורות כיצד להעריך את הסיכון.

לרוע המזל, המודלים הנוכחיים לחיזוי הסיכון לסרטן שד מבלבלים וקשים לשימוש בפועל. אחד הכלים הללו הינו מודל Gail Model, אשר כולל יחסית מעט גורמי סיכון ויחסית קל לשימוש. עם זאת, מודלים שהוצעו לאחרונה הפכו מסובכים יותר ויותר וכוללים גורמי סיכון רבים. ההמלצות העדכניות אינן תומכות במודל מסוים אחד וכן אין סף סיכון יחיד.

לבסוף, מקור נוסף לאי יישום נרחב של ההמלצה למתן טיפול תרופתי למניעת סרטן שד הינו המטופלות, אשר עשויות להסתייג מהתחלת טיפול בן חמש שנים במידה וחשות כי התועלת אינה עולה על הנזקים.

מהנתונים עולה כי טיפול תרופתי מונע עשוי להפחית את הסיכון לסרטן שד פולשני בעד 50%, אך התועלת האבסולוטית היא קטנה יותר: כ-1,000 נשים נדרשות לטיפול בתרופות לאורך חמש שנים, במטרה למנוע סרטן שד פולשני בשבע נשים.  כמו כן, הטיפול המונע מפחית את הסיכון להתפתחות סרטן שד, אך עדיין לא הודגמה תועלת מבחינת התמותה.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לזהות את המועמדות האופטימאליות לטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסרטן שד, תוך התמקדות בנשים בעלות הסיכוי הגבוה ביותר ליהנות מהתועלת של טיפול זה.

בצל הבלבול, נושא אחד הפך ברור מאוד: הצורך בתהליכי קבלת החלטה מדעת וגישת טיפול מותאמת אישית.

JAMA. Published online September 3, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר עוקבה ארצי מנורבגיה עולה כי גיל מתקדם ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות מלנומה פולשנית ראשונית נוספת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים מהימנים אודות הסיכון של חולים למלנומה פולשנית ראשונית נוספת לאורך הזמן. הם התבססו על נתונים ממאגר רישום הסרטן בנורבגיה והשלימו […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש , מהן עולה היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות במתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של מחלה ממארת. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את שיעורי ההיארעות המצטברים של הפרעות פסיכיאטריות בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של ממאירות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית ולאחאים ללא […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה