אונקולוגיה

ההשפעה של מנת הקרינה למערכת הקרינה על תוצאות הטיפול בחולים עם סרטן ריאות (Int J Radiat Oncol Biol Phys)

חשיפה של מערכת החיסון למנות קרינה גבוהות נקשרה עם התקדמות סרטן ריאות מסוג Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC) והישרדות ירודה של חולים אלו שקיבלו טיפול דפיניטיבי כנגד ממאירות בשלב III.

משמעות מנת הקרינה למערכת החיסון במהלך טיפול ל-NSCLC בשלב III אינה ידועה, אך מינונים גבוהים יותר נקשרו עם בקרה גרועה יותר של הגידול והישרדות כוללת ירודה בניתוח משני של מחקר RTOG 0617. במחקר זה ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של מנת הקרינה המשוערת לתאי החיסון על תוצאים ספציפיים לממאירות.

החוקרים זיהו באופן רטרוספקטיבי 117 חולים עם NSCLC בשלב III, אשר קיבלו טיפול קרינתי דפיניטיבי בין 2004-2017 במרכז אחד (חציון מנה של 60 Gy; 60% קיבלו טיפול IMRT, 92% קיבלו בנוסף טיפול כימותרפי מבוסס-פלטינום). המנה המשוערת של קרינה לתאי החיסון חושבה כפונקציה של מספר מנות הקרינה והמינונים הממוצעים לריאות, לב ויתר הגוף על-בסיס מודל קודם.

חציון משך המעקב עמד על 16 חודשים, כאשר 77% מהחולים היו במעקב עד לתמותה. בכלל האוכלוסיה, שיעורי ההישרדות הכוללים לאחר חמש שנים עמדו על 11.2%, עם חציון הישרדות של 17.3 חודשים. חציון מנת הקרינה לה נחשפו תאי חיסון בכלל המדגם עמד על 6.1 Gy (טווח 2.5-10 Gy). חשיפה למנת קרינה גבוהה יותר עמדה בקורלציה עם סיכון גדול יותר ללימפופניה בדרגה 3 ומעלה.

מניתוח רב-משתני שכלל את סך מנת הקרינה, תכנון נפח היעד וטיפול כימותרפי, החוקרים מצאו כי מנת הקרינה המשוערת לה נחשפו תאי החיסון נקשרה בקשר בלתי-תלוי עם ההישרדות הכוללת (יחס סיכון של 1.17, P=0.03), הישרדות ללא התקדמות מקומית (יחס סיכון של 1.17, P=0.02) והישרדות ללא-מחלה (יחס סיכון של 1.15, P=0.04). חציון ההישרדות הכולל בחולים עם חשיפה של תאי החיסון למינון של מעל 7.3 Gy (רבעון רביעי) ומתחת ל-5.1 Gy (רבעון ראשון) עמדה על 14.3 חודשים ו-28.2 חודשים, בהתאמה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מינוני קרינה גבוהים יותר למערכת החיסון נקשרו עם התקדמות גידול ותמותה לאחר טיפול דפיניטיבי לסרטן ריאות מסוג NSCLC בשלב III. התאמת טיפול קרינתי למניעת חשיפה של מערכת החיסון עשויה להיות כיוון חשוב לשיפור התוצאות בעתיד.

Int J Radiat Oncol Biol Phys 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה