אונקולוגיה

התועלת של מינון גבוה של ויטמין D בחולים עם סרטן גרורתי של המעי הגס והרקטום (JAMA)

במחקר האקראי הראשון מסוגו להערכת הנושא (SUNSHINE), מינון גבוה של ויטמין D הדגים תועלת מסוימת בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום גרורתי, אך מחקר אחר בחולים עם ממאירויות של מערכת העיכול (AMATERASU) לא הדגים השפעה משמעותית. שני המאמרים פורסמו במהלך חודש אפריל בכתב העת JAMA.

מחקר SUNSHINE הינו מחקר בשלב 2, אשר נערך ע”י חוקרים אמריקאים וכלל 139 חולים עם סרטן גרורתי של המעי הגס והרקטום, אשר קיבלו טיפול כימותרפי סטנדרטי. מחצית מהחולים חולקו באקראי לתוספת מינון סטנדרטי של ויטמין D (400 יחידות בינלאומיות ביום) והמחצית השניה לטיפול במינון גבוה מאוד של ויטמין D (8,000 יחידות בינלאומיות למשך שבועיים ו-4,000 יחידות בינלאומיות ליום לאחר מכן).

החוקרים מצאו כי בקרב אלו שטופלו במינון גבוה של וויטמין D תועד סיכוי נמוך ב-36% לתמותה או התקדמות מחלה במהלך 22.9 חודשי מעקב. יחס הסיכון להישרדות ללא-התקדמות או תמותה עמד על 0.64 (p=0.02). בחולים בקבוצה זו נרשם גם עיכוב של 13 חודשים עד החמרת המחלה, בהשוואה לחציון עיכוב של 11 חודשים.

החוקרים מציינים כי המחקר כלל מעט מדי חולים בכדי לקבוע אם באלו בקבוצת הטיפול במינון גבוה חל שיפור בהישרדות הכוללת.

ההשפעה של ויטמין D לא הייתה כה בולטת בחולים שסבלו מהשמנה ואלו עם גידולים עם מוטאציות kRAS; הסיבה לכך אינה ברורה. בנוסף, מהערכת בדיקות הדם עלה כי כמעט כל החולים במחקר סבלו מחסר ויטמין D בעת הגיוס למחקר ולפני שהחלו בטיפול הכימותרפי. עוד עלה מהנתונים כי המינון הנמוך של ויטמין D לא הביא כלל לעליה בריכוז הויטמין בדם.

במחקר AMATERASU, מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, כפל-סמיות, נכללו 417 חולים עם ממאירות לומינאלית בדרכי העיכול, בשלב 1-3 (48% סרטן מעי גס ורקטום, 42% סרטן קיבה, 10% סרטן וושט), אשר השלימו כריתה מלאה של הגידול.

המשתתפים חולקו באקראי לקבוצת פלסבו או טיפול פומי בתוספי וויטמין D במינון 2,000 יחידות/יום החל מהביקור הראשון לאחר הניתוח ועד תום המחקר.

לאחר חמש שנים, שיעורי ההישרדות ללא-הישנות באלו בקבוצת ההתערבות עמדו על 77%, בהשוואה ל-69% עם פלסבו (הבדל שלא היה מובהק סטטיסטית, p=0.18).

מניתוח פוסט-הוק, מתוקן לגיל, עלה לויטמין D הייתה תועלת מובהקת סטטיסטית בהישרדות ללא-הישנות (יחס סיכון של 0.66). לא היו עדויות כי הוויטמין הביא לשיפור ההישרדות הכוללת.

מומחים בתחום מזהירים כי מדובר בממצאים ראשוניים וקוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא.

JAMA. Published online April 9, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה