אונקולוגיה

האם נדרש טיפול בפקקת ורידים עמוקים בחולים עם ממאירות מתקדמת מאוד? (Lancet Haematol)

כשליש מהחולים עם ממאירות מתקדמת, המאושפזים ליחידות טיפול פליאטיבי, מאובחנים עם פקקת ורידים עמוקים באשפוז, אך בחולים אלו, אבחנה זו אינה כרוכה בתסמינים משמעותיים או בהשפעה על ההישרדות, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה, שפורסמו במהלך חודש פברואר בכתב העת Lancet Haematology.

מדגם המחקר כלל 343 חולים עם ממאירות מתקדמת, אשר אושפזו ליחידות טיפול פליאטיבי בבריטניה והשלימו הערכה לנוכחות פקקת ורידים עמוקים פרוקסימאלית. ההערכות כללו בדיקות אולטרה-סאונד של הורידים הפמוראלים והפופליטאלים לצד מיטת החולה, אשר בוצעו ע”י אחיות מיומנות, בתוך 48 שעות מהאשפוז.

מבין 273 חולים עם בדיקות זמינות, ב-34% הייתה עדות לפקקת בוריד הפמוראלי. במודל הרב-משתני הסופי, בצקת בגפה תחתונה זוהתה כגורם מנבא בלתי-תלוי של פקקת ורידים עמוקים.

מניתוח הנתונים עלה כי אין קשר בין השימוש בטיפול תרופתי למניעת קרישי דם ובין הסיכון לפקקת ורידים עמוקים באשפוז.

נוכחות פקקת ורידים עמוקים לא השפיעה על משך ההישרדות הממוצע של החולים בחולים עם אבחנה זו משך ההישרדות עמד על 30.55 ימים, בעוד שבאלו ללא עדות לפקקת ורידים עמוקים משך ההישרדות הממוצע עמד על 31.38 ימים.

מניתוח פוסט-הוק עלה כי כרבע מהחולים ללא היסטוריה של פקקת ורידים עמוקים באשפוז, אובחנו לראשונה עם פקקת ורידים עמוקים לאחר שאושפזו ליחידות טיפול פליאטיבי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מעבר לבצקת בגפה, מהממצאים עולה כי לפקקת וריד פמוראלי אין השפעה על תסמינים משנית לתרומבואמבוליזם ורידי ולטיפול למניעת קרישי דם אין השפעה על הסיכון לפקקת ורידים עמוקים.

Lancet Haematol. Published online February 1, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה