אונקולוגיה

אלגוריתם טיפול חדש עשוי להביא להפחתת מינון קרינה בטיפול בממאירויות ראש וצוואר (מתוך כנס ה- Multidisciplinary Head and Neck Cancers Symposium)

בחולים עם ממאירויות ראש וצוואר החיוביות לנגיף HPV (Human Papillomavirus), המגיבים לטיפול אינדוקציה כימותרפי, ניתן לטפל בהמשך בבטחה וביעילות במינון קרינה נמוך יותר, כך עולה מתוצאות מחקר OPTIMA, שהוצגו במהלך כנס ה-Multidisciplinary Head and Neck Cancers Symposium.

המחקר נערך בחולים עם סרטן של האורופרינקס, חיובי ל-HPV, מהם 28 סווגו בסיכון נמוך ו-34 אובחנו עם גידולים בסיכון גבוה. כל החולים השלימו שלושה מחזורי טיפול אינדוקציה כימותרפי במשלב Carboplatin ו-Nab-Paclitaxel.

החולים סווגו למינוני קרינה על-בסיס התגובה שלהם לטיפול הכימותרפי הראשוני. חולים בסיכון נמוך עם ירידה של לפחות 50% בגודל הגידול טופלו בקרינה במינון נמוך בלבד של 50 Gy. בחולים בסיכון נמוך עם ירידה של 30-50% בגודל הגידול ובחולים בסיכון גבוה עם ירידה של לפחות 50% בגודל הגידול הטיפול כלל משלב כימו-קרינתי של 45 Gy. כל יתר החולים סווגו כבעלי תגובה ירודה לטיפול וטופלו במשלב כימו-קרינתי של 75 Gy. טיפול קרינתי של 50 Gy בלבד ניתן לאורך חמישה שבועות. טיפול כימו-קרינתי כלל Paclitaxel, 5-Fluorouracil ו-Hydroxyurea.

מרבית החולים קיבלו טיפול מופחת עם הגבלת קרינה ל-50 Gy (19 חולים) או משלב כימו-קרינתי של 45 Gy, כולל חולים בסיכון גבוה (28 חולים) וחלק קטן יותר טופלו במשלב כימו-קרינתי במינון 75 Gy (15 חולים).

החוקרים מדווחים כי בכל החולים בסיכון נמוך וב-32 מבין 34 החולים (94%) בסיכון גבוה לא תועדה התקדמות מחלה לאחר שנתיים. שיעורי ההישרדות הכוללים לאחר שנתיים עמדו על 100% ו-97% באלו בסיכון נמוך וגבוה, בהתאמה.

שיעורי תגובה פתולוגית מלאה עמדו על 94.7% (18 מבין 19 חולים) מבין אלו שטופלו בקרינה במינון נמוך ועל 89.3% (25 מבין 26 חולים) מבין אלו שטופלו במשלב כימו-קרינתי במינון נמוך (100% בקרב חולים בסיכון נמוך ו-86.4% בקרב חולים בסיכון גבוה).

תופעות הלוואי עקב הפחתת הטיפול השתפרו משמעתית בהשוואה לטיפול הסטנדרטי (משלב כימו-קרינתי של 75 Gy). אירועי מוקוזיטיס בדרגה 3 ומעלה תועדו ב-15%, 46.7% ו-63.6% מהחולים תחת טיפול קרינתי בלבד של 50 GY, טיפול כימו-קרינתי של 45 Gy וטיפול כימו-קרינתי של 75 Gy, בהתאמה. במקביל, שיעורי אירועי דרמטיטיס בדרגה 3 ומעלה עמדו על 0%, 10% ו-45.5% מהחולים, בהתאמה.

תלות בצינור הזנה הינה תופעת לוואי ארוכת טווח בחולים אלו וסיבוך זה היה הרבה פחות נפוץ בקבוצות הפחתת מינון הטיפול. לאחר 12 חודשי טיפול, אף אחד מהחולים בקבוצת טיפול קרינתי בלבד של 50 Gy, 3.5% מהחולים בקבוצת טיפול כימו-קרינתי של 45 Gy ו-9.1% מאלו תחת טיפול כימו-קרינתי של 75 Gy היו תלויים בצינור הזנה.

החוקרים טוענים כי גישת הטיפול שלהם הובילה לזיהוי מועמדים להפחתת טיפול קרינתי, עם תוצאות טיפול מצוינות וירידה של 30-35% במינוני הקרינה, גם באלו עם מחלה מתקדמת. החולים סבלו מרעילות פחותה ושיעורי ההישרדות עלו על אלו שתוארו בעבר, אם כי נדרש מעקב ארוך יותר לאישור הממצאים.

מתוך כנס ה- Multidisciplinary Head and Neck Cancers Symposium

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה