אונקולוגיה

זוהו שני חיידקים העשויים להוביל להתפתחות ממאירויות תורשתיות (Science)

שני זני חיידקים נפוצים והביופילם שיצרו זוהו כמניעים אונקוגניים מרכזיים בתהליכים המובילים לסרטן מעי גס ורקטום בחולים עם תסמונת FAP (Familital Adenomatous Polyposis) וייתכן גם בצורות ספוראדיות של סרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מתוצאות שני מחקרים משלימים, אחד שפורסם בכתב העת Science ושני אשר פורסם בכתב העת Cell Host & Microbe.

במאמר שפורסם בכתב העת Science תיארו החוקרים את המסלול בו חיידקי Eschrichia coli ו-Bacteroides fragilis, והרעלנים שהם מייצרים, חודרים את השכבה הרירית התקינה במעי הגס, שם יוצרים ביופילם דביק בסמוך לתאי אפיתל המצפים את המעי הגס באזור בהם מתפתחים באופן אופייני גידולים ממאירים של המעי הגס.

במטרה לקבוע אם יצירת הביופילם עשויה לשמש כאירוע ראשוני מוקדם בהתפתחות גידולים בחולי FAP, הם השוו את רירית המעי הגס של שישה חולים עם FAP לעומת זו של 20 נבדקים שהשלימו קולונוסקופיה כבדיקת סקר או הסרה ניתוחית.

מהנתונים עלה כי בכל החולים עם FAP הייתה עדות לפלישת חיידקים דרך רירית המעי הגס וכי כ-70% מדגימות המעי הגס שנאספו מארבעה משישה חולי FAP כוסו בביופילם חיידקי מפוזר, אשר כלל חיידקי E. coli ו-B. fragilis.

יתרה מזאת, שני זני החיידקים זוהו בשכבת תאי אפיתל בכל החולים עם עדות לביופילם מפוזר, עדות לכך שהחיידקים מתיישבים בשכיחות גבוהה ולאורך זמן בשכבת הרירית של המעי הגס בחולי FAP.

חיידקי E. coli מכילים איי pks(Polyketide Synthase) המקודדים לגנים האחראיים לייצור Colibactin. זן B. Fragilis שזוהה בדגימות מחולי FAP הינו תת-סוג הקרוי ETBF, המוביל להתחלת תהליך אונקוגני בתאי אפיתל במעי הגס ולהתפתחות דלקת. חשוב מכך, הפונציאל הממאיר של חיידקי ETBF בחולי FAP זכה לתמיכה, לפחות באופן חלקי, מייצר Interleukin-17. הפוטנציאל הדלקתי של IL-17 לעודד התפתחות גידולים במעי הגס מוגבר בנוכחות חיידקי E. coli חיוביים ל-pks.

מניתוח הנתונים עלה כי בלמעלה משני-שליש מהרירית שנלקחה מחולי FAP הייתה עדות לחיידקי E. coli חיוביים ל-pks, כאשר ב-60% הייתה עדות ל-ETBF. מנגד, בדגימות הרירית ממתנדבים בריאים שיעורים אלו עמדו על 20% ו-30% בלבד, בהתאמה.

מנתונים אלו עולה כי קולוניזציה משולבת של חיידק ETBF וחיידקי E. coli חיוביים ל-pks, שזוהתה בלמעלה ממחצית מחולי FAP (בניגוד לפחות מ-25% מהביקורות), מעודדת התפתחות תהליכים ממאירים דרך שני צעדים נפרדים אך משלימים.  הצעד הראשון הוא פירוק רירית המעי הגס באמצעות רעלן של B. fragilis, המאפשר לחיידקי E. coli חיוביים ל-pks להיצמד לתאי אפיתל של המעי גס, שם גורמים נזק באמצעות Colibactin. הצעד השני הוא השראת תהליכי דלקת באמצעות IL-17, המיוצר בעיקר ע”י זני ETBF; תהליך זה מועצם בנוכחות E. coli חיוביים ל-pks.

מהממצאים עולה כי חיידקים מעטים הנכללים במיקרוביום המורכב עשויים לעורר תהליכים מוקדמים המובילים להתפתחות סרטן מעי גס.

Science. 2018;359:592-597

Cell Host Microbe. Published online February 1, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה