אונקולוגיה

האם לתת נוזלים פראנטרלים בחולי סרטן סופניים? (Palliative Medicine)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

מתן נוזלים עשוי להאריך במידה מסויימת את חייהם של חולי סרטן סופניים, אך הדעות חלוקות האם זה רצוי עבור מטופלים אלה. כך על פי מחקר אשר עומד להתפרסם בעיתון Palliative Medicine.

המחקר הינו מחקר randomized controlled feasibility study, אשר בוצע ב 12 מוסדות (4 מרכזי טיפול בסרטן ו 8 הוספיסים), וכלל 200 מטופלים סופניים אשר היו בשבוע האחרון לחייהם, ולא יכלו לתחזק מאזן נוזלים תקין מפני שלא יכלו לשתות. המטופלים חולקו לשתי קבוצות, האחת (A) קיבלה טיפול פומי וטיפול פליאטיבי רגיל, והשניה (B) קיבלה את הטיפול הרגיל ובנוסף קיבלה נוזלים, תוך ורידית או תת עורית. מעקב בוצע אחר החולים כל 4 שעות, ונאסף מידע אודות בעיות קליניות שהתעוררו, התערבויות טיפוליות והישרדות כללית.

בקרב המטופלים אשר קיבלו נוזלים, הייתה הארכת משך החיים ביממה וחצי בממוצע. בנוסף, בקרב מטופלי קבוצה B היה איחור בלתי מובהק סטטיסטית במתן טיפול תרופתי על פי הצורך לעומת הקבוצה אשר לא קיבלה נוזלים (קבוצה A). (65 לעומת 48 שעות, p=0.0989).

מבין מטופלי קבוצה B, ב 28 מטופלים (38.5%) הופסק הטיפול בנוזלים בשל תופעות לואי כגון בעיות באתר החדרת העירוי, בצקת מקומית, בצקת כללית, ריבוי הפרשות בדרכי הנשימה, בחילות והקאות.

על פי החוקרים, מבחינה סטטיסטית, למחקר לא היה מספיק כוח על מנת להוכיח מובהקות בין שתי זרועות הטיפול, ויש צורך במחקר גדול יותר, אקראי ומבוקר על מנת לאשש את התועלת של מתן נוזלים בחולים סופניים.

החוקרים מוסיפים כי הוספת יממה וחצי לחיים במצבם הסופני של המטופלים עשוי להיות רווחי אך גם עשוי להיות בלתי רצוי, והדבר תלוי במטופל ובמחלתו. עבור מטופלים מסוימים עוד יום אחד הוא חשוב מאד על מנת לסיים את פרידותיהם או להספיק לעשות עוד דבר החשוב להם. אך יש מטופלים עבורם ועבור משפחתם כל יום נוסף של הארכת חיים מהווה סבל נוסף ועל כן תוצאה זו אינה רצויה. לפיכך תוצאות אלה אינם מוכיחות כי מתן נוזלים בסוף החיים הוא דבר חיובי ורצוי.

ד”ר דייוויס, רופא פליאטיבי וממחברי המאמר, טוען כי נושא זה הינו אחד מהנושאים היותר שנויים במחלוקת ברפואה. הפרקטיקה של מתן נוזלים נעה כיום בין 12-88%. הסיבות לכך: היעדר הוכחות ליעילות מתן נוזלים לחולים סופניים, שוני בין דעותיהם של אנשי הצוות הרפואי בנוגע לרווח למטופלים במתן נוזלים, וכן הדעה השלילית הרווחת בקרב המטופלים עצמם ובני משפחתם בנוגע לאי מתן נוזלים.

החוקרים מסכמים כי בנושא זה יש להעניק לחולה סופני טיפול המותאם לו אישית ואשר ישפר את איכות חייו בשבועות האחרונים לחייו ככל הניתן.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה