אונקולוגיה

טיפול בפרוטונים אינו טוב יותר מ-IMRT כנגד סרטן ריאות (J Clin Oncol)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי בהשוואה לקרינה קונבנציונאלית, לטיפול בפרוטונים פרופיל רעילות דומה, ממצאים היוצאים כנגד היתרון העיקרי שיוחס לגישת טיפול זו. המחקר התמקד בחולים עם סרטן ריאות לא-נתיח מסוג NSCLC (Non-Small Cell Lung Cancer) ומצא כי טיפול בפרוטונים אינו טוב יותר בהפחתת רעילות ריאתית חמורה, בהשוואה לטיפול IMRT (Intensity Modulated Radiotherapy).

מדגם המחקר כלל 149 חולים עם NSCLC לא-נתיח. המשתתפים חולקו באקראי לאחד משני טיפולים קרינתיים, במידה ושתי התכניות ענו על אותן מגבלות נפח-מינון באיברים בסיכון באותה מנת גידול (92 חולים ל-IMRT ו-57 חולים לטיפול בפרוטונים).

המחקר נועד לקבוע אם טיפול בפרוטונים יפחית את הרעילות הריאתית, בהשוואה ל-IMRT. תוצא הסיום הוגדר כ-Radiation Pneumonitis בדרגה 3 ומעלה.

מהתוצאות עולה כי שיעורי Radiation Pneumonitis בדרגה 3 ומעלה לאחר שנה אחת עמדו על 10.5% בקבוצת הטיפול בפרוטונים, בהשוואה ל-6.5% בקבוצת IMRT (p=0.537), למרות ירידה משמעותית בנפח מינון נמוך בדוזימטריה עם טיפול בפרוטונים.

עם זאת, בשני חולים בקבוצת טיפול IMRT תועדה Radiation Pneumonitis בדרגה 5, כאשר בקבוצת הטיפול בפרוטונים לא תועדו מקרים מקבילים של רעילות ריאתית בדרגה 4 או 5. בנוסף, בעוד שהתוצאות השתפרו בשתי הקבוצות, היקף השיפור ב-Radiation Pneumonitis היה גדול יותר ומובהק יותר סטטיסטית בקבוצת טיפול בפרוטונים.

תוצא סיום נוסף של המחקר הוגדר ככישלון מקומי, שגם כן לא היה שונה באופן מובהק סטטיסטית בין שתי הקבוצות. שיעורי כישלון מקומי לאחר שנה אחת עמדו על 10.9% בקבוצת IMRT ועל 10.5% לאחר טיפול בפרוטונים.

בהשוואה לקרינה קונבנציונאלית, טיפול בפרוטונים היה כרוך בחשיפה של כמות קטנה יותר של רקמת ריאה במינונים של 5-10 Gy, אך חלק נרחב יותר של רקמת הריאה נחשף למינונים של מעל 20 Gy. מנת הקרינה הממוצעת ללב הייתה נמוכה יותר משמעותית עם טיפול בפרוטונים, אך המינונים הממוצעים לריאות או לוושט לא היו שונים משמעותית בין הקבוצות.

חציון ההישרדות הכולל היה דומה בשתי הקבוצות: 29.5 חודשים בקבוצת IMRT לעומת 26.1 חודשים בקבוצת הטיפול בפרוטונים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר אינם מעידים על תועלת מבחינת Radiation Pneumonitis בדרגה 3 ומעלה עם בשיעורי כישלון מקומי לאחר טיפול בפרוטונים, ככל הנראה מאחר וטיפול זה לא לווה בשיפור מדדי נפח-מנת קרינה לריאה.

J Clin Oncol. Published online on January 2, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה