אונקולוגיה

האם Ostrich Effect עומד בבסיס השיעורים הנמוכים של בדיקות סקר לסרטן ריאות? (JAMA Oncol.)

הנחיות ה-USPSTF (US Preventive Services Task Force) ממליצות כיום על בדיקת LDCT (Low Dose Computed Tomography) שנתית כבדיקת סקר לסרטן ריאות במעשנים בגילאי 55-80 שנים.

ההנחיות מבוססות על מחקר NLST (National Lung Screening Trial) וממליצות עוד על בדיקת סקר שנתית למעשנים בעבר שהפסיקו במהלך 15 השנים האחרונות, אך עם היסטוריה של מעל 30 שנות חפיסה.  אעפ”י כן, שיעור בדיקות הסקר לסרטן ריאות נותרו נמוך מאוד (3.3-3.9%) גם לאחר פרסום ההנחיות בשנת 2010 ובשנת 2015.

במאמר מערכת שפורסם בכתב העת JAMA Oncology טוענים מומחים כי ההסבר לשיעור הנמוך של בדיקות סקר נעוץ בתופעה בשם Ostric Effect.

הכותבים סבורים כי מחקרים להערכת אמונות בכל הנוגע לרפואה העידו כי לעיתים, מטופלים מפוחדים רק מעוניינים לקבור את ראשם בחול ושכל צרותיהם ייעלמו. לדוגמא, בסקר אחד שבחן גורמים הקשורים עם סרטן מעי גס ורקטום, קבוצה של רופאים וסוציולוגים שבחנו גורמים הקשורים עם השלמת בדיקות סקר מצאה כי בקרב חולים שחשבו שסובלים מסרטן הסיכוי להשלמת בדיקות סקר לממאירות היה נמוך ב-72%. מדוע? מאחר ולא רצו להתמודד עם השלכות האבחנה. החוקרים ייחסו התנהגות זו לתופעת Ostrich Effect. מעשנים עשויים לסבול מאותם קשיים פסיכולוגיים כאשר מתבקשים להשלים בדיקת LDCT.

המחקר אודות סרטן מעי גס ורקטום מצא עוד כי המלצה של רופא המשפחה הגדילה את הסיכוי שהמטופלים ישלימו בדיקות סקר לממאירות מערכת העיכול בהיקף של פי 23. עם זאת, מסקר משנת 2015 עלה כי בקרב רופאי משפחה תועד הידע השגוי הרב ביותר אודות בדיקות LDCT והם הפנו מעט חולים לבדיקות אלו.

במחקר נפרד מצאו חוקרים כי ניתן היה למנוע 5,000 מקרי סרטן ריאות בשנת 2015, במידה והמלצות ה-USPSTF לבחירת החולים לבדיקת סקר על-בסיס LDCT היו מתבססות על קריטריונים מבוססי-סיכון ולא על הסף הנוכחי.

במחקר נפרד מצאו חוקרים כי בדיקת CT על-בסיס סיכון המטופל עשויה להביא לשיפור ביעילות בדיקות הסקר, אך גישה זו הייתה פחות יעילה מזו שהתבססה על קריטריוני ה-USPSTF במונחי עלות ו-QALY (Quality-Adjusted Life Years).

מאחר ורופאי משפחה עשויים להשפיע על השלמת בדיקות סקר, יש מקום לשקול סוגיות הנוגעות לחדירות והדרכה בנושא LDCT המיועדות לרופאים.

עוד ממליצים הכותבים לזהות אמונות שונות הקשורות בבדיקות סקר על-בסיס LDCT ואת הגורמים המנבאים השלמת בדיקות אלו. עוד יש למצוא גישות לצמצום מכשולים פסיכולוגיים בהקשר זה.

JAMA Oncol. Published online December 28, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר עוקבה ארצי מנורבגיה עולה כי גיל מתקדם ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות מלנומה פולשנית ראשונית נוספת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים מהימנים אודות הסיכון של חולים למלנומה פולשנית ראשונית נוספת לאורך הזמן. הם התבססו על נתונים ממאגר רישום הסרטן בנורבגיה והשלימו […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש , מהן עולה היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות במתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של מחלה ממארת. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את שיעורי ההיארעות המצטברים של הפרעות פסיכיאטריות בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של ממאירות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית ולאחאים ללא […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה