אונקולוגיה

האם צריכת סיבים עשויה להביא לשיפור הישרדות חולי סרטן מעי גס? (JAMA Oncol)

צריכת סיבים רבה מלווה בשיפור שיעורי ההישרדות של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום, גם באלו שהגדילו את צריכת הסיבים לאחר אבחנת הממאירות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אעפ”י שסיבים תזונתיים נקשרו עם סיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, עדיין לא ברור אם לסיבים ישנה תועלת בחולים לאחר אבחנת הממאירות. כעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין צריכת סיבים לאחר האבחנה ובין התמותה.

מדגם המחקר כלל 1,575 אנשי צוות רפואי עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב I-III, שנכללו בשני מדגמים פרוספקטיביים, Nurses’ Health Study ו-Health Professionals Follow-up Study. החוקרים קבעו את שיעורי התמותה הספציפיים לממאירות ושיעורי התמותה הכוללים לאחר תקנון לערפלנים אפשריים.

שאלונים תזונתיים שמולאו בין שישה חודשים ועד ארבע שנים לאחר אבחנת סרטן מעי גס ורקטום שימשו להערכת צריכת סיבים בכללותה ומקורות שונים לסיבים. החוקרים חישבו את יחסי הסיכון לתמותה ספציפית עקב סרטן מעי גס ורקטום ותמותה כוללת, לאחר תקנון לערפלנים.

מבין 1,575 המשתתפים, 963 (61.1%) היו נשים; גיל המשתתפים הממוצע עמד על 68.6 שנים. במהלך חציון של שמונה שנות מעקב תועדו 773 מקרי תמותה, כולל 174 מקרי תמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום.

צריכה רבה של סיבים מכל-סוג לאחר האבחנה לוותה בשיעורי תמותה נמוכים יותר. יחס הסיכון לכל עליה של 5 גרם בצריכה היומית עמד על 0.78 לתמותה ספציפית לסרטן מעי גס ורקטום ועל 0.86 לתמותה מכל-סיבה. בקרב מטופלים שהגדילו את צריכת הסיבים לאחר האבחנה, בהשוואה להיקף הצריכה טרם האבחנה, תועדו שיעורי תמותה נמוכים יותר, כאשר כל עליה של 5 גרם/יום בצריכת סיבים לוותה בירידה של 18% בשיעורי תמותה ספציפית לסרטן מעי גס ורקטום וירידה של 14% בשיעורי תמותה מכל-סיבה.

מהערכת הנתונים לפי המקור לסיבים עלה כי צריכת סיבי דגנים לוותה בשיעורים נמוכים יותר של תמותה ספציפית עקב סרטן מעי גס ורקטום (יחס סיכון של 0.67 לכל 5 גרם/יום) ושל תמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 0.78); סיבי ירקות לוו בשיעורים נמוכים יותר של תמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 0.83), אך ללא הבדל בשיעורי תמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום; לא זוהה קשר עם סיבי פירות.

החוקרים מדווחים עוד על קשר בין צריכת דגנים מלאים ובין שיעורים נמוכים יותר של תמותה ספציפית עקב סרטן מעי גס ורקטום (יחס סיכון של 0.72 לכל 20 גרם/יום), קשר שנחלש מעט לאחר תקנון לצריכית סיבים (יחס סיכון של 0.77).

לסיכום, מהנתונים עולה כי צריכת סיבים רבה לאחר אבחנת סרטן מעי גס ורקטום לא-גרורתי מלווה בשיעורים נמוכים יותר של תמותה ספציפית עקב סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. להגדלת צריכת סיבים לאחר האבחנה עשוי להיות ערך בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום.

JAMA Oncol. Published online November 1, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה