אונקולוגיה

מבין 53 התרופות החדשות לסרטן שהוכנסו לשוק החל משנת 2003 פחות מחצי מצליחות להשיג שיפור ממשי בתוחלת ואיכות חיים (JAMA Oncology)

אנליזה נוספת שבחנה את התרופות החדשו לסרטן מעלה שאלות כבדות שמקל לגבי האפקט המעשי של תרופות יקרות אלה. ע”פ האנליזה שפורסמה אמש ב- JAMA Oncologyמבין התרופות החדשות לסרטן שאושרו בין 2003-2013, לכחמישית מהן אין כל תועלת ממשית.

המחברים העריכו את השפעתן של 53 תרופות על בסיס ניתוחים שבוצעו ע”י גופי הערכה באוסטרליה, אנגליה,וצרפת.

נמצא שהייתה שונות רבה בשיפור בתוחלת החיים (OS), כשלעיתים קרובות השיפור ב-OS ובאיכות החיים (QOL) הייתה על חשבון בטיחות, כאשר יש סיבות להטיל ספק אם היעילות הקלינית שנמצאה במחקרים קליניים מושגת בפועל ב”חיים האמיתיים”.

בסה”כ, השיפור הממוצע בתוחלת החיים שהתרופות החדשות השיגו הסתכם ב-3.43 חודשים, וזאת בהשוואה לטיפולים שהיו קיימים בשנת 2003.

רק 43% מהתרופות החדשות נמצאו כמעלות תוחלת חיים ביותר מ-3 חודשים. 11% מהתרופות החדשות הניבו שיפור קטן יותר מ-3 חודשים בתוחלת החיים, בעוד שב- 15% מהתרופות השיפור לא היה מובהק כלל. יתרת התרופות , 30% , לא השיגו כל שיפור בתוחלת החיים.

הייתה שונות רבה גם בשיפור בתוחלת החיים בקבוצות התרופות השונות: כך למשל ההשפעה של תרופות חדשות לסרטן בלוטת התריס על הגידול בתוחלת חיים הייתה אפסית, לעומת גידול של 6.27 חודשים בסרטן הכליות, ו-8.48 חודשים בסרטן השד.

מבחינת איכות חיים, 42% מהתרופות החדשות השיגו שיפור ב-QOL אך ב- 53% מהן לא נמצא שיפור הניתן למדידה.

45% מהתרופות החדשות גרמו לבטיחות נמוכה יותר, וב-19% העדויות באשר לפרופיל הבטיחות היו מעורבות.

החוקרים מסכמים כי נראה ש-33% מהתרופות החדשות אינן מספקות כל יתרון הישרדותי, ו- 20% מהן אינן מספקות גם שיפור ב-QOL או בבטיחות.

למרות זאת המחברים מציינים שהממצא לפיו 43% מהתרופות החדשות מאריכות את חיי החולים בלפחות 3 חודשים הוא מעודד, ומוגדר ע”י הרשויות כבעל משמעות קלינית מספקת. עם זאת, חוקרים אחרים שהתייחסו לממצאי אנליזה זו ואנליזה קודמת סבורים כי הסרת תרופות חדשות לסרטן , שעלות השנתית היא בין 20-170 אלף $ , אשר לא הוכיחו שיפור משמעותי קלינית בתוחלת חיים או איכות חיים, תוביל לשיפור מצבם של החולים.

JAMA Oncol. Published online December 29, 2016. Abstract

לדיווח במדסקייפ


הערת המערכת: האנליזות הללו חשובות שכן רבים וטובים, הן בקרב הקהיליה הרפואית, והן בקרב המטופלים , מאמינים , לא מעט בזכות מסעות יחסי הציבור והשיווק מטעם בעלי עניין שונים, שאנו כבר בעידן חדש של טיפול בסרטן, עידן של “פריצות דרך”, “תום עידן הכימותרפיה” ועוד..אז יש בהחלט שיפור אבל חשוב לשמוש על פרופורציות וציפיות, ובודאי שלא נכון בהכרח שכל התקציב הנדרש לטיפולים החדשים יופנה כמעט בלעדית לתרופות לסרטן שלא בהכרח הוכיחו שהן משיגות אכן שיפור מובהק ומשמעותי בתוחלת ואיכות החיים, כזה שגם יחס העלות/תועלת שלהם יהיה סביר…

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה