רפואת ספורט

טובים השניים מן האחד: טיפול משולב במחלת האלצהיימר – מתי להתחיל?/סקירת אורח מאת פרופ’ יאיר למפל (*)

אופן הביטוי הראשוני של מחלת האלצהיימר הוא במרבית המקרים ירידה בתפקוד הקוגניטיבי כגון: זיכרון, התמצאות, התנהגות, יכולת ביצועית וכו’. כבר בשנות ה-80 נמצא כי הסיבה לכך היא ירידה ברמה של מוליך עצבי במח הנקרא אצטילכולין. חומר זה הוא האחראי על חלק ניכר מהתפקודים הקוגניטיביים וכשרמתו יורדת גם רמת התפקוד הקוגנטיבי נפגעת. רמת האצטילכולין במח יורדת בעקבות פגיעה בתאים האחראים על השפעול ועל יכולת הקליטה שלו מחדש כבר בשלבים ראשונים של המחלה.

הטיפול בירידה ברמת האצטילכולין מבוצע באמצעות תרופות הבולמות את פירוק האצטילכולין במח, המכונות בולמי אצטילכולין אסטראז, וכך מעלות את רמת האצטילכולין הקיימת והתפקוד הקוגנטיבי נשמר. חשוב לציין כי תרופות אלה אינן משנות את תהליך המחלה אלא מסייעות בהאטת ההידרדרות. בין תרופות אלה ניתן למנות את ממוריט, אקסלון, רמיניל וכו’.

לפי מחקרים שבוצעו בשנים האחרונות ההוספה של תרופה מקבוצה אחרת הנקראת ממנטין (אביקסה) כבר מתחילת השלב הבינוני של מחלת אלצהיימר מעלה גם כן את רמת האצטילכולין במח. ממנטין עובד על קולטן שנקרא NMDA . לקולטנים אלה תפקיד מרכזי בתהליכי יצירת זיכרון ובתהליכי ריכוז. לפי המחקרים, המערכת בה נמצא קולטן NMDA מווסתת גם את ההפרשה של האצטילכולין. כלומר,  השימוש בממנטין ישפיע באופן ישיר על יכולת הלימוד ועל הזיכרון ומצד שני, ישפיע באופן בלתי ישיר על זיכרון ותפקודים קוגנטיביים, באמצעות העלאה נוספת של רמת האצטילכולין.

מטא-אנליזה, במהלכה נבחנו שני מחקרים, ופורסמה במגזין הרפואי Alzheimer’s  Research&Therapy[1] מצאה כי השילוב בין ממנטין לבולמי אצטילכולין אסטראז יעיל מאוד בהאטת הידרדרות המחלה ברמה של עד עשרות אחוזים, ביחס לנטילה של בולמי אצטילכולין אסטראז כטיפול יחיד. בעבודה נבדקו התנהגות, תפקוד ומצב קוגנטיבי. בכל אחד מן הפרמטרים, השילוב של שני התכשירים בחולים במצב בינוני וקשה נמצא כמועיל הרבה יותר מטיפול בודד ומפלסבו. כמו כן, לא נמצאה בעיה בטיחותית בנטילה במקביל.

השילוב של ממנטין בטיפול במחלת אלצהיימר עשוי לדחות באופן משמעותי את קצב ההתקדמות של המחלה, את הופעת הסימפטומים ההתנהגותיים המאפיינים את המחלה ומקשים על הטיפול בחולה ואת ההחמרה הקוגנטיבית והתפקודית של החולה. ולכן גם נמצאו הוכחות לכך שטיפול משולב זה עשוי לגרום לדחייה באשפוז סיעודי.

אלצהיימר היא מחלה שבה לא ניתן להשיב את הגלגל לאחור. מהלך המחלה נע בכיוון אחד בלבד: הידרדרות. אי לכך, רצוי לנצל בצורה מיטבית את הכלים הטיפוליים האפשריים.


(*) פרופ’ יאיר למפל הוא מנהל המחלקה הנוירולוגית, המרכז הרפואי “וולפסון”




[1] Atri, Molinuevo, Lemming, Wirth, Pulte and Wilkinson. Memantine in patients with Alzheimer’s disease receiving Donepezil: new analyses of efficacy and safety for combination therapy. Alzheimer’s Research & Therapy. 2013 5:6

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה