עיניים

אסטרוגן עשוי לספק הגנה מפני תסמונת שיוגרן (Arthritis Care Res)

ממצאים חדשים מעידים על קשר הפוך בין חשיפה מצטברת לאסטרוגן ובין הסיכון לתסמונת שיוגרן ראשונית, רמז לכך שחשיפה נרחבת יותר להורמון המין עשויה להגן מפני התפתחות המחלה האוטואימונית, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Arthritis Care & Research.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם חשיפה מצטברת לאסטרוגן – כפי שנקבע לפי גיל בעת מחזור ווסת ראשון, גיל בעת מנופאוזה, נטילת הורמוני מין נקביים, כריתת רחם וולדנות השפיעה על התפתחות תסמונת שיוגרן ראשונית.

החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שכלל 2,680 נשים ממאגר SJogren’s International Collaborative Clinical Alliance, כולל 1,320 נשים עם תסמונת שיוגרן ראשונית ו-1,360 משתתפות עם תסמיני יובש בעיניים ובפה אך ללא מאפיינים מרכזיים של תסמונת שיוגרן ראשונית (ביקורות). מדד חשיפה מצטברת לאסטרוגן חושב על-בסיס מתן נקודה אחת למנארכה מוקדמת (עד גיל 10 שנים), ולדנות רבה (מעל 3 הריונות), כריתת רחם, שימוש בטיפול הורמונאלי ומנופאוזה מאוחרת (גיל 53 ומעלה). מדד CMC (Cumulative Menstrual Cycling) חושב כמספר שנות הביוץ פחות תקופת ההריון.

במודל מתוקנן לגיל, אתר גיוס, מוצא אתני, השכלה, מצב תעסוקה ועישון, החוקרים זיהו מגמה שלילית פרוגרסיבית בין תסמונת שיוגרן ראשונית ובין חשיפה מצטברת לאסטרוגן. הירידה בסיכון לתסמונת שיוגרן בקרב הביקורות הייתה פרוגרסיבית, עם ירידה של 19% בסיכון באלו עם מדד חשיפה לאסטרוגן של נקודה אחת וירידה של 26% בסיכון באלו עם מדד של 2 נקודות, לאחר מכן נרשמה ירידה של 50% בסיכון עם מדד של 3 נקודות ומעלה.

הדפוס היה פחות ברור כאשר החוקרים בחנו את מדד CMC. בקרב נשים לפני-מנופאוזה, באלו בשליש השלישי של החשיפה לאסטרוגן נרשמה ירידה של 51% לתסמונת שיוגרן, אם כי לא תועדה מובהקת סטטיסטית באלו ברבעון העליון. באשר לנשים לאחר-מנופאוזה, הסיכון הנמוך ביותר תועד ברבעון העליון (יחס סיכויים של 0.76, רווח בר-סמך 95% של 0.38-1.26). מדד זה עשוי להיות פחות רגיש לזיהוי הסיכונים לתסמונת שיוגרן מאחר ואינו משקף גורמים פרט לביוץ, העשויים להשפיע על החשיפה להורמונים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בנשים עם תסמונת שיוגרן ראשונית תועדה חשיפה מופחתת לאסטרוגן, בהשוואה לביקורות עם תסמיני יובש בפה ובעיניים. הממצאים הצביעו על קשר הפוך בין עליה בחשיפה לאסטרוגן ובין התפתחות תסמונת שיוגרן ראשונית. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת ההשפעה של חשיפה להורמוני מין בחולים עם תסמונת שיוגרן ראשונית.

Arthritis Care Res 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה