עיניים

תוצאות מבטיחות למערכת בינה מלאכותית באבחנת רטינופתיה סוכרתית (JAMA)

מערכת ממוחשבת המבוססת על בינה מלאכותית נמצאה מדויקת מאוד בזיהוי חולי סוכרת עם רטינופתיה סוכרתית ומחלות עיניים נלוות, אותם יש להפנות להמשך טיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך חודש דצמבר בכתב העת JAMA.

מערכת Deep Learning System (ובקצרה, DLS) הינה טכנולוגיית בינה מלאכותית חדשה, המעבדת כמות נתונים רבה. מערכות אלו הדגימו תוצאות מבטיחות בהשוואה לניתוחי תמונות שהתבססו על זיהוי דפוסים.

מערכת DLS להחלטה על צורך בהפניית חולים עם רטינופתיה סוכרתית פותחה ונבחנה על-בסיס תמונות רשתית של חולי סוכרת, שלקחו חלק בתכנית Singapore National Diabetic Retinopathy Screening Program בין 2010 ו-2013, שכללה סקירה של מחצית מחולי הסוכרת בסינגפור בשנת 2015.

בכל חולה הושלמו שני צילומים דיגיטאליים של הרשתית בכל עין. הכשרת מערכת ה-DLS התבססה על חשיפה ל-76,370 הדמיות רשתית (עם ובלי כל אחד מהבאים: רטינופתיה סוכרתית, גלאוקומה וניוון מקולארי גילי).  לאחר השלמת ההכשרה, מערכת DLS יכלה לשמש לסיווג תמונות חדשות.

לאחר מכן, החוקרים השלימו הערכת תוקף חיצוני של המערכת באמצעות עשר קבוצות אתניות שונות של חולי סוכרת ממקורות שונים (קהילה, אוכלוסיה ומרפאה) בסינגפור, סין, בריטניה, ארצות הברית ומקסיקו.  שלב זה התבסס על מגוון מצלמות רשתית ודרגות מקצוענות שונות – מרופאי עיניים ועד אנשי צוות לא-רפואי שהשלימו הכשרה ייעודית בנושא.

רטינופתיה סוכרתית אותה יש להפנות להמשך טיפול הוגדרה בנוכחות רטינופתיה סוכרתית לא-פרולפרטיבית בדרגה בינונית או חמורה, בצקת מקולארית עינית, ו/או תמונות שלא ניתנות היו לדירוג. רטינופתיה סוכרתית מסכנת-ראיה הוגדרה בנוכחות רטינופתיה סוכרתית לא-פרוליפרטיבית חמורה או רטינופתיה סוכרתית פרוליפרטיבית.

במדגם ולידציה ראשוני (71,896 תמונות), שיעורי הימצאות רטינופתיה להפניה להמשך טיפול עמדו על 3.0; שיעורי רטינופתיה מסכנת-ראיה עמדו על 0.6%; גלאוקומה אפשרית, 0.1%; וניוון מקולארי גילי, 2.5%.

רגישות מערכת DLS לזיהוי רטינופתיה סוכרתית להפניה הייתה דומה לזו של אנשי הצוות המיומנים (90.5% לעומת 91.1%, בהתאמה), אם כי בקרב אנשי הצוות תועדה סגוליות גבוהה יותר (91.6% לעומת 99.3%).

באשר לרטינופתיה מסכנת-ראיה, למערכת DLS הייתה רגישות גבוהה יותר בהשוואה להערכת אנשי הצוות (100% לעומת 88.5%), אך שוב, הסגוליות הייתה נמוכה יותר (91.1% לעומת 99.6%).

החוקרים כותבים כי למערכת DLS רגישות של 96.4% וסגוליות של 87.2% לזיהוי גלאוקומה אפשרית; ורגישות של 93.2% וסגוליות של 88.7% לזיהוי ניוון מקולארי גילי, בהשוואה לאנשי צוות מיומנים.

המערכת הובילה לתוצאות טובות עוד יותר בתת-קבוצה של 35,055 תמונות באיכות מצוינת, עם תוצאות דומות בין קבוצות שונות לפי גיל, מין, איזון גליקמי ומוצא אתני, כמו גם עם מצלמות שונות.

JAMA 2017; 318:2199-2210

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה