תזונה

צריכה מופחתת של פחמימות עשויה להגביר צריכת אנרגיה (BMJ)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

הפחתת תכולת הפחמימות בדיאטה עשויה להגביר את צריכת האנרגיה היומית ולעזור בשמירה על המשקל. כך על פי מקר שהוצג ב Obesity week 2018 ופורסם ב British Medical Journal בנובמבר 2018. המחקר מצא כי הפחתת צריכה הפחמימות בדיאטה מביאה להוצאת אנרגיה מוגברת במהלך שמירה על המשקל, ובעיקר אלה עם הפרשת אינסולין גבוהה.

מטרת המחקר היתה לבדוק את ההשפעה של דיאטות עם יחס שונה של פחמימות לעומת שומנים על צריכת האנרגיה היומית. המחקר בוצע בשני מרכזים בארה”ב, בין אוגוסט 2014 עד מאי 2017.

במחקר השתתפו 164 מבוגרים בגילאים 18-65, עם BMI של 25 ומעלה. המשתתפים נכנסו למחקר לאחר שסיימו 10 שבועות של דיאטה בה הרכב מקור הקלוריות בדיאטה היה 45% פחמימות, 30% שומן, ו 25% חלבון, ולאחר שאיבדו לפחות 10% ממשקלם. המשתתפים הוקצו לאחת משלוש הדיאטות אשר נבדלו אחת מהשניה ביחס  פחמימות-שומנים: תכולת פחמימות “גבוהה” (60% פחמימות ו 20% שומן), “בינונית” (40% פחמימות ו 40% שומן) ו”נמוכה” (20% פחמימות ו 60% שומן). תוכן החלבון היה 20% בכל התפריטים, וסה”כ הקלוריות היה זהה. משך המעקב היה 20 שבועות.

התוצא העיקרי שנבדק היה סה”כ צריכת האנרגיה היומית. ערך זה נמדד על ידי מים מסומנים. האנליזה היתה לפי intention to treat, אך גם בוצעה אנליזה של per protocol. התוצא השניוני היה הוצאת האנרגיה בזמן מנוחה, מדידה של פעילות גופנית, ורמת ההורמונים המטבולים leptin ו ghrelin.

תוצאות: צריכת האנרגיה היתה שונה בין קבוצות הדיאטה השונות על פי אנליזת intention-to-treat (n=162, p=0.002), באופן לינארי, עם צריכה נוספת של 52קק”ל/יום על כל ירידה של 10% בתכולת הפחמימות בדיאטה. צריכת האנרגיה היתה ב 91קק”ל/יום גבוהה יותר בממוצע בקבוצת תכולת הפחמימות הבינונית וב 209קק”ל/יום גבוהה יותר בממוצע בקבוצה הצריכה הנמוכה, לעומת הקבוצה בעלת תכולת הפחמימות הגבוהה בדיאטה.

על פי אנליזה per protocol (n=120) ההבדל היה 131קק”ל/יום בממוצע ו 278קק”ל/יום בממוצע, בהתאמה.

באנליזה של תתי קבוצות על פי רמת האינסולין טרם הירידה במשקל, בקבוצה עם הפרשת האינסולין הגבוהה ביותר, ההבדל בצריכת האנרגיה בין המשתתפים אשר צרכו תכולה נמוכה של פחמימות לעומת תכולה גבוהה של פחמימות היה 308קק”ל/יום על פי אנליזה intention-to-treat ו 478קק”ל/יום על פי per protocol (p<0.004).

מבחינת רמות ההורמונים שנבדקו: רמות ה ghrelin (הורמון שמקורו בקיבה) היו נמוכות יותר באופן מובהק במטופלים שהוקצו לדיאטה עם תכולת פחמימות נמוכה (p<0.007 באנליזה של intention-to-treat ו per-protocol). רמות ה Leptin (הורמון שמקורו ברקמת השומן) גם היו נמוכות יותר במשתתפים אשר הוקצו לצריכה נמוכה של הפחמימות (p=0.06, p=0.005 על פי intention-to-treat ועל פי per-protocol, בהתאמה).

המנגנון המוצע למגמה זו הוא היחס הגבוה יותר של אינסולין-גלוקגון לאחר צריכת ארוחה מרובת פחמימות אשר מביא לירידה בחימצון מטבולי ועליה באגירת רקמת שומן. הדבר גורם לעליה בתחושת הרעב, ירידה בצריכת האנרגיה, ונטייה לעלות במשקל, בעיקר באנשים עם הפרשת אינסולין גבוהה יותר. מחקרים קודמים אשר בדקו צריכת אנרגיה לאחר דיאטות שונות לא הגיעו לאותן תוצאות, אך החוקרים מסבירים זאת בכך שהמחקרים בדקו את צריכה האנרגיה בתוך שבועיים מהדיאטה, ואילו תהליך ההסתגלות לדפוס אכילה נמשך יותר משבועיים.

החוקרים מציינים כי לא ניתן לשייך את העליה בצריכת האנרגיה בקבוצה שצרכו פחות פחמימות לצריכת אנרגיה שונה במנוחה, או לשוני בפעילו הגופנית, ואילו השוני אשר נמצא בתגובה ההורמונלית לדיאטה מחדדת את השוני במטבוליזם עצמו כסיבה לצריכת האנרגיה המוגברת. ידוע כי גרלין קשור לא רק בהעלאת תחושת הרעב, אלא גם בירידה בצריכת האנרגיה ואגירת רקמת שומן. ירידה ברמת הלפטין מתיישבת עם מחקרים אחרים אשר הדגימו כי אנשים עם ירידה גדולה יותר ברמת הלפטין לאחר ירידה במשקל, היו בסיכון נמוך יותר לעליה חוזרת במשקל.

החוקרים הסיקו מהמחקר כי דיאטה עם תכולת פחמימות נמוכה מגבירה את צריכת האנרגיה בגוף ובכך עוזרת בשמירה על משקל רצוי, בעיקר בקרב אנשים עם הפרשת אינסולין בסיסית גבוהה.

בדיון על המחקר בכנס הועלתה ביקורת לגבי המתודולוגיה של שימוש במים מסומנים, וצויין כי שיטה זו אינה מהימנה מסיבות רבות ובין היתר משום שלא עברה ולידציה בדיאטה דלת פחמימות, וכן מפני ששיטה זו עלולה להטות את התוצאות “לטובת” דיאטה דלת פחמימות בכ 30-60קק”ל/יום בשל “איבוד” האיזוטופ בתהליך הליפוגנזה.

הודגש הצורך במחקרים נוספים על מנת לאשש תוצאות אלה, ועדיין נותרנו עם שאלה פתוחה לגבי התזונה האידיאלית לבריאותו של כל אדם. ד”ר אפוביין, נשיאת ה Obesity Society גורסת כי הדיאטה הטובה ביותר היא זו שהמטופל יכול לדבוק בה.

Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial. BMJ, November 14, 2018.

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי טיפול ב- Tirzepatide(מאונג’רו) הוביל לשיפור גדול יותר מאינסולין בזאלי בריכוז המוגלובין מסוכרר וערכי סוכר לאחר ארוחה בחולים עם סוכרת מסוג 2, ללא תלות ברמות סוכר לאחר-ארוחה או רמות סוכר בדם בצום טרם התחלת הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ב- Tirzepatide הוביל לאיזון גליקמי טוב […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה במספר אירועים של תסמינים במערכת העיכול ודלקת מעי במבוגרים עם אבחנה ידועה של קוליטיס כיבית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון מוגבר להיארעות קוליטיס כיבית אך אין מחקרים רבים אודות ההשפעה של דפוס תזונה זה על נטל המחלה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה