תזונה

טיפול באמצעות שמן דגים n–3 PUFA גורם להאטת התהליך הטבעי של ירידה במסת ותפקוד שרירים בקשישים (Am J Clin Nutr)

ע”פ מחקר מה-Am J Clin Nutr צריכת שמן דגים עם נגזרת n3 PUFA מאיטה את הירידה הטבעית בשל הזדקנות במסת ותפקוד השרירים, ולדעת החוקרים יש מקום לשימוש בגישה טיפולית זו במבוגרים וקשישים למניעת סרקופניה (ניוון שרירים) ושמירה על תפקוד גופני עצמאי.   

ברקע מסבירים החוקרים כי ירידה הקשורה לגיל במסת ותפקוד השרירים היא גורם סיכון מג’ורי להפרעות ביכולת לבצע משימות יום יומיות, נפילות, הארכת משך ההתאוששות לאחר אישפוז ותמותה באוכלוסייה הקשישה.  הם מאמינים שיש צורך לבחון אסטרטגיות חדשות שעשויות להאט את תהליך איבוד מסת השריר והתפקוד במטרה לסייע לאוכלוסייה זו לשמור על תפקוד עצמאי ולהפחית הסיכון לתלות.

המחקר הנוכחי נועד להעריך את היעילות של שימוש בשמן דגים עם נגזרת n3 (ω-3) PUFA  בהאטת איבוד מסת שריר הקשורה להזדקנות.

במחקר השתתפו 85 גברים ונשים בגילים 60-85 שהוקצו לקבלת n3 PUFA  (שכללה 40 משתתפים) או שומן תירס (20 משתתפים) למשך 6 חודשים.  נפח  שריר הירך, כוח לחיצת יד , כוח החזרה (המוגדר כ-1-RM) של חוזק גוף וכוח ממוצע במהלך תרגיל רגליים איזו-קינטי הוערכו לפני ואחרי הטיפול.

החוקרים מדווחים כי 44 משתתפים השלימו את המחקר (29 (73%) מקבוצת ה-n3 PUFA  ו-15 (75%) מקבוצת הבקרה) .

בהשוואה לקבוצת הביקורת , 6 חודשי טיפול ב-n3 PUFA  מעלים את נפח שריר הירך (3.6% , בטווח 0.2%-7.0%) , כוח לחיצת יד (2.3 ק”ג , בטווח 0.8-3.7 ) וכח שריר 1-RM (עלייה של 4.0% , 0.8%-7.3% ) באופן מובהק סטטיסטי ( P< 0.05 ) . בנוסף הייתה נטייה לעליית הכוח האיזוקינטי הממוצע (5.6% , 0.6%- ל-11.7%, P= 0.075 ) .

החוקרים מסכמים כי טיפול באמצעות שמן דגים עם נגזרת n3 PUFA גורם להאטה של הירידה הנורמלית הקשורה לגיל של מסת ותפקוד השרירים בקרב מבוגרים. לדעתם יש לשקול גישה טיפולית זו בכדי למנוע הדלדלות שרירים ושמירה על עצמאות פיסית של אוכלוסייה מבוגרת.

Am J Clin NutrJuly 2015  vol. 102no. 1115-122

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה