תזונה

דיאטת דלת פחמימות יעילה יותר מדיאטת דלת שומן הן בהפחתת משקל והן בשיפור גורמי סיכון קרדיווסקולרים (Ann Intern Med )

מחקר חדש מה-Ann Intern Med מדווח כי דיאטת דלת פחמימות הייתה יעילה יותר מדיאטה דלת שומנים בהפחתת משקל ובשיפור פרופיל סיכון קרדיווסקולרי.

ברקע מציינים החוקרים כי דיאטות דלות פחמימות פופולאריות לצורך הפחתת משקל, אך האפקט הקרדיווסקולרי שלהן לא נלמד עדיין באופן מלא, בעיקר באוכלוסיות מגוונות.

מטרת החוקים הייתה לבחון את האפקט של דיאטה דלת פחמימות בהשוואה לדיאטה דלת שומן הן על משקל גוף והן על גורמי סיכון קרדיווסקולרים.

המחקר היה רנדומלי, בקבוצות מקבילות והתקיים במוסד אקדמי רפואי גדול. השתתפו במחקר 148 גברים ונשים ללא מחלה קרדיווסקולרית קלינית או סוכרת.

הדיאטה דלת הפחמימות  (<40 g/d) או דלת שומן (פחות מ-30% של צריכת קלוריות יומית משומן, ופחות מ-% שומן רווי ) ניתנו למשתתפים אשר קיבלו ייעוץ ולווי תזונתי לאורך המחקר.

המעקב כלל נתונים על משקל הגוף, גורמי סיכון קרדיווסקולרים, והרכב תזונתי בזמן 0 , ולאחר מכן 3, 6 ו-12 חודשים.

החוקרים מדווחים כי 82% מקבוצת הדיאטה דלת השומן ו-79% מקבוצת הדיאטה דלת הפחמימות השלימו את המעקב. לאחר 12 חודשים, המשתתפים בקבוצה דלת הפחמימות השיגו הפחתת משקל גדולה יותר של 3.5 ק”ג (ברווח בר סמך של 5.6-1.4 ק”ג, p=0.002 ) .

בנוסף, הייתה הפחתה גדולה יותר של מסת שומן של 1.5% (בטווח 2.6%-0.4% , P = 0.011) בקבוצה דלת הפחמימות, וכך גם לגבי יחס סה”כ כולסטרול ל- HDL כולסטרול (0.44- , בטווח 0.71- ל-0.16-) , טריגליצירידים: ירידה גדולה יותר  של 14.1 מ”ג/ד”ל (בטווח בין 27.4 ל-0.8 מ”ג/ד”ל) וכן גם עלייה גדולה יותר ב-HDL כולסטרול של 7 מ”ג/ד”ל (בטווח בין 3.0 ל-11 מ”ג/ד”ל). כל ההבדלים היו מובהקים סטטיסטית.

החוקרים מציינים כי העדר יעדי מחקר קלינים של מחלה קרדיווסקולרית מהווים מיגבלה כמובן.

החוקרים מסכמים כי דיאטה דלת פחמימות הייתה אפקטיבית יותר מדיאטת דלת שומן הן בהפחתת משקל, והן בשיפור פרמטרים של גורמי סיכון קרדיווסקולרים. לדעת המחברים, דיאטת דלת פחמימות עשוייה להוות חלופה טובה לאנשים המעוניינים להפחית את המשקל ביחד עם שיפור פרופיל גורמי סיכון קרדיווסקולרים.

Ann Intern Med.2014;161(5):309-318. doi:10.7326/M14-0180

הערת המערכת: יש לציין שלפני כחודש דיווחנו על מחקר אחר מה-Diabetes Care שגם בו נמצאה תועלת גבוהה יותר לדיאטת דלת פחמימות (ודלת שומן רווי) במטופלים סוכרתיים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • מה בין רמות אפליפופרוטאינים ובין תמותה מכל-סיבה ותמותה קרדיווסקולארית? (Eur J Prev Cardiol)

    מה בין רמות אפליפופרוטאינים ובין תמותה מכל-סיבה ותמותה קרדיווסקולארית? (Eur J Prev Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין רמות אפליפופרוטאינים ובין הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי אפליפופרוטאינים עשויים לשמש כסמן לבריאות הלב וסיכון לתמותה וכעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין רמות אפליפופרוטאינים ובין […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה