תזונה

צריכה גבוהה של זרחן קשורה לעליה בסיכון לתמותה מכל סיבה במבוגרים בריאים (Am J Clin Nutr)

צריכה גבוהה של זרחן בתזונה קשורה לסיכון מוגבר לתמותה מכל סיבה, כך עולה ממחקר חדש המתפרסם במהדורת פברואר של Am J Clin Nutr .

ברקע כותבים המחברים כי רמות גבוהות של זרחן בדם קשורות לסיכון מוגבר לתמותה מכל סיבה, אך מעט ידוע על הסיכון הקשור לרמת הצריכה התזונתית של הזרחן. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין צריכת זרחן ותמותה במסגרת קוהורט פרוספקטיבי של מבוגרים בריאים בארה”ב ( (NHANES III; 19981994 ).

השתתפו במחקר 9,686 מבוגרים (כולל נשים שאינם בהריון) בגיל 20-80 ללא סוכרת, סרטן, או מחלת כליות או מחלה קרדיווסקולרית. החשיפה לצריכה תזונתית של זרחן הוערכה ע”י שימוש ביומן תזונה של 24 שעות, אשר ביטא את רמת הצריכה האבסולוטית בתזונה, וריכוז זרחן (ע”י חלוקה של צריכת זרחן בצריכת קלוריות).

תמותה מכל סיבה ותמותה קרדיווסקולרית הוערכו עד 31/12/2006.

החוקרים מדווחים כי חציון צריכת הזרחן היה 1,166 מ”ג/יום (בטווח בין 823-1610 מ”ג/יום). ריכוז זרחן חציוני היה 0.58 מ”ג/קק”ל (בטווח בין 0.48-0.7 מ”ג/קק”ל).

אנשים אשר צרכו יותר זרחן בדיאטה שלהם היו מבוגרים יותר, פחות אפרו-אמריקאים, ועם אורח חיים בריא יותר ( מבחינת עישון, פעילות גופנית, ואינדקס אכילה בריאה). בניתוח לאחר התאמות דמוגרפיות, סיכון קרדיווסקולרי, תפקוד כלייתי וצריכת קלוריות, נמצא שצריכה גבוהה יותר של זרחן הייתה קשורה עם סיכון גבוה יותר לתמותה מכל סיבה. אנשים שצרכו מעל 1400 מ”ג/יום היו בסיכון מותאם לתמותה מכל סיבה של פי 2.23 (בטווח בין 1.09-4.5) עם p=0.03 לעליה בסיכון עבור כל עלייה ביחידה אחת של צריכת זרחן יומית.

בצריכה יומית של מתחת ל-1400 מ”ג לא נמצא קשר לסיכון לתמותה. קשר דומה נמצא גם בין שיעור צריכת זרחן ותמותה מכל סיבה: בשיעורים  של מעל 0.35 מ”ג/קק”ל סיכון של פי 2.27 (בטווח 1.19-4.33) עבור כל עלייה בשיעור צריכת זרחן של 0.1 מ”ג/קק”ל .

ברמות מתחת ל-0.35 מ”ג/קק”ל (בערך הקבוצה החמישיונית) , שיעורי צריכת זרחן נמוכים היו קשורים עם עליה בסיכון לתמותה. ריכוז זרחן היה קשור עם תמותה קרדיווסקולרית עם יחס סיכון מתואם של פי  3.39 (בטווח בין 1.43-8.02 ) לכל עלייה של 0.1 מ”ג/קק”ל כאשר הריכוז הוא מעל 0.35 מ”ג/קק”ל, בעוד שלא נמצא קשר לרמת הצריכה של הזרחן.

התוצאות היו דומות גם בניתוח לפי תתי קבוצות של רמות שונות של איכות הדיאטה ובאנליזות שהותאמו גם לרמת הצריכה של מלח ושומן רווי.

החוקרים מסכמים כי צריכת זרחן קשורה לסיכון מוגבר לתמותה מכל סיבה באוכלוסיה הבוגרת הבריאה בארה”ב. בשל הרגלי הצריכה והתזונה הקיימים של זרחן בארה”ב, למימצאים אלה יש חשיבות רבה מבחינת בריאות הציבור.

Am J Clin NutrFebruary 2014vol. 99no. 2320-327

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה