רפואת ריאות

שכיחות גבוהה של טעויות בכל הנוגע לשימוש במשאפים בקרב ילדים המאושפזים בשל אסתמה (J Hosp Med)

מנתונים חדשים שפורסמו במהלך חודש אפריל בכתב העת Journal of Hospital Medicine עולה כי שניים מכל חמישה ילדים המאושפזים בשל התקף אסתמה טועים באופן השימוש במשאפים. אחת הטעויות המשמעותיות נבעה מטכניקת נשימה שגויה, בפרט בשימוש במשאפים עם מיכל (Spacer) ופיה, בהשוואה למיכל ומסכה.

החוקרים  בחנו את טכניקת השימוש במשאפים במדגם שכלל 113 ילדים, בגילאי 2-16 שנים, עם אבחנה של אסתמה. המשתתפים גויסו באופן פרוספקטיבי למחקר בזמן טיפול באשפוז להתקף אסתמה. החוקרים לא כללו במחקר ילדים עם היסטוריה של מחלה נשימתית אחרת, מחלת לב, או אנמיה חרמשית. מעט למעלה ממחצית מהילדים (55%) סבלו מאסתמה לא-מאוזנת.

לבקשת החוקרים, הילדים (13 במספר) או המטפלים שלהם (100 מטפלים) הדגימו כיצד השתמשו במשאף בבית, בין אם מדובר היה במשאף מיכל עם מסכה או עם פיה, או ללא מיכל. החוקרים התבססו על רשימה להערכת טכניקת השימוש במשאפים והגדירו ארבעה צעדים קריטיים: הסרת המכסה, חיבור המיכל, לקיחת נשימה עמוקה (לשימוש במיכל עם מסכה) והחזקת הנשימה למשך חמש שניות (לשימוש במיכל עם פיה).

המטפלים מילאו את השאלונים אודות ההבנה שלהם את המצב הרפואי, דרגת הבטחון והמכשולים בטיפול בילדים עם אסתמה.

בסולם של 1-10, המדד הממוצע לשימוש במשאפים עמד על 6.7 נקודות, כאשר 35% מהמשתתפים השיגו פחות משבע נקודות (דילגו על לפחות שלושה צעדים בטכניקת השימוש במשאפים). בסך הכול, 42% מהמשתתפים פיספסו צעד קריטי בשימוש במשאפים.

הצעדים הנפוצים עליהם לא הקפידו המשתמשים כללו נשימה רגילה למשך 30 שניות במקרה של שימוש במיכל עם מסכה, או נשיפה החוצה ונשימה הרחק מהמיכל במקרים של שימוש במיכל עם פיה.

מעט למעלה משליש מהמשתתפים (36%) פספסו צעד קריטי בטכניקה כאשר השתמשו במיכל עם מסכה, אך שיעור גבוה למעלה מכפליים (75%) פספסו צעד קריטי כאשר השתמשו במיכל עם פיה.

גם לאחר תקנון לכל המשתנים הקליניים האחרים, החוקרים מצאו כי בקרב המשתתפים תועד סיכוי גבוה פי שבע לפספס צעד קריטי בשימוש במשאפים אשר השתמשו במיכל עם פיה (יחס סיכויים של 6.95, p<0.007). לא זוהה קשר בין מדד הערכת השימוש במשאפים ובין גזע, מוצא אתני או ביטוח רפואי. יתרה מזאת, לא זוהה קשר בין מדד זה ובין רמת ההשכלה, הידע הרפואי או תחושת הבטחון של המשתתפים.

בקרב ילדים גדולים יותר תועדה נטיה רבה יותר לפספס צעד קריטי, בהשוואה לידלים קטנים: הגיל הממוצע של אלו שפספסו צעד קריטי בשימוש במשאפים עמד על 7.8 שנים, בהשוואה לגיל ממוצע של 5.8 שנים באלו שלא דילגו על צעדים קריטיים בשימוש.

ממצאי המחקר מעידים כי טעויות הנוגעות לטכניקת השימוש במשאפים לטיפול באסתמה בולטות במיוחד בקרב מתבגרים, ייתכן כי הדבר חופף למעבר לשימוש בפיה וכן עצמאות רבה יותר בטיפול התרופתי.

J Hosp Med. Published online April 8, 2019.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    בתינוקות עם כתמי לידה פורט ויין (Port Wine) תועדה העלמות מלאה או כמעט-מלאה עם טיפול לייזר שבועי (Pulsed Dye Laser, או PDL), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התערבות מוקדמת לכתמי פורט ויין בתינוקות עשויה לשפר משמעותית את התוצאות וחלק מהמחקרים הציעו כי מרווחים קצרים יותר בין […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן פסנרה לטיפול באסתמה בילדים בגילאי 6-11 שנים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן פסנרה לטיפול באסתמה בילדים בגילאי 6-11 שנים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Benralizumab (פסנרה) לטיפול באסתמה חמורה בילדים בגילאי 6-11 שנים, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת אסטרה-זנקה. הטיפול בפסנרה אושר לראשונה בשנת 2017 כטיפול אחזקה נוסף במקרים של אסתמה אאזנופילית חמורה בחולים בגילאי 12 שנים ומעלה. האישור למתן הטיפול לילדים בגילאי 6-11 שנים מבוסס על […]

  • קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד

    קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, מביא מתוך NEJM

    מאמר סקירה שפורסם לאחרונה ב-New England Journal of Medicine עסק במלפורמציות נקבוביות (קוורנוטיות) מוחיות, המוכרות בשם הרפואי  “קוורנומות”, שהן צבר כלי דם פגומים בצורת חלל ספוגי צפוף. חלל זה נעדר רקמת מוח ועשוי להמצא גם בעמוד השדרה. שכיחות קוורנומות באוכלוסיה הינה 0.5 אחוז. סימפטומים הביטוי הקליני הינו וריאבילי. בחלק ניכר מהמקרים מדובר בממצא אקראי בהדמיה […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה